Dezvoltare personala

# invataturi spirituale #viata fericita #fericire

11 invataturi spirituale pentru o viata fericita

Avem un stil de viata haotic care se rasfrange asupra fericirii noastre. Din nefericire, multi traim pe pilot automat, nu avem vise, nu avem ambitii, iar hranirea corpului si satisfacerea ego-ului sunt singurele actiuni cu care ne alimentam rutina. Uitam ca ne aflam in aceasta viata este pentru a ne hrani sufletul cu tot felul de experiente frumoase si nu reusim sa ne mai bucuram de nimic.

In opinia cunoscutului psiholog Alexandru Plesea, oamenii sunt tot mai nefericiti deoarece au exclus complet spiritualitatea din viata lor si isi conduc viata bazandu-se pe experiente exclusiv ale corpului fizic.

"Din nefericire, oamenii au incetat sa-si mai foloseasca mintea creativa, asa cum o faceau pe vremuri, oamenii au incetat sa-si mai bucure sufletul prin detaliile mici de zi cu zi, iar lucrurile acestea se observa in jurul nostru: oameni sunt tot mai nefericiti, chiar daca statistic vorbind traim cea mai infloritoare perioada a omenirii. Este timpul sa iesim din rutina, din Matrix, asa cum imi place s-o numesc, si sa incepem sa traim cu adevarat, si prin suflet, nu doar prin intermediul corpului", explica psihologul Alexandru Plesea.

Iata 11 invataturi spirituale care-ti vor deschide mintea si sufletul:

1. De tot ce am eu nevoie, este deja in mine. Puterea adevarata vine din gasirea echilibrului interior, nu este impusa sau fortata de catre entitatile exterioare. Munceste la asta!

2. Toate lucrurile sunt facute sa treaca. "Timpul este singurul absolut pe care il stim, simtim si observam zilnic. Orice apare, va disparea, orice senzatie va trece, ce este sus, este si jos. Ne putem bucura doar de ceea ce vrem sa ne bucure", spune specialistul.

3. Convingerile sunt ceva auxiliar. "Convingerile sunt volanul. Anumite carti, persoane, evenimente sau cursuri/scoli, ni le slefuiesc in masura in care noi ii lasam sa o faca. Orice renuntare la convingeri puternice, judecati sau etichete, m-a ajutat sa trec mai usor, mai vesel, mai clar prin ce am facut. Am nevoie sa nu stau in convingerile mele din trecut", explica psihologul Alexandru Plesea.

4. Increderea inseamna acceptare. "A avea credinta nu inseamna sa sustii o dogma, o promisiune, un viitor in Rai. Credinta inseamna acceptare si deschidere catre intreaga derulare a vietii asa cum curge ea in momentul prezent, aici, in fata mea", continua psihologul.

5. Renasc in fiecare dimineata. Ceea ce fac astazi conteaza cel mai mult! Trecutul m-a adus aici, dar s-a terminat. Viitorul este total nesigur. imi concentrez prin efort, atentia pe momentul prezent, pe situatia actuala si pe relatiile de viata pe care le cultiv cu mine si cu ceilalti.

6. Stapanire de sine. "Practic uneori linistea absoluta. Fara vorbit cu nimeni, fara telefon si fara laptop. Am invatat-o la budisti. Ei se pricep la asta. imi linisteste mintea si ma duce in mine. Am inceput de la o ora si am ajuns la 10 zile. Senzatiile se intensifica, gandurile inutile dispar si acceptarea imi creste", explica psihologul Alexandru Plesea.

7. Fara de sine. "EU"-ul distinct ce pare a fi este doar o iluzie, o fictiune, o poveste bine spusa. "Eu vreau aia, mie imi place asa, eu am chef de asta…". A renunta la EU constituie o practica de moment, una extrem de eliberatoare. incepe prin a nu-l mai pune in propozitii. Devii propriul tau observator. Aici incepe vointa.

8. Suferinta este rezultatul agatarii (de lucruri). "In calatorii, afaceri, si multe situatii de viata, cu cat mai mult pui dorinta catre nevoile sau interesele materiale, cu atat mai mult va creste nevoia si interesul catre altele noi. in acest ritm, nevoile nu se vor termina. Acest timp de continuitate atrage suferinta sau nemultumirea cu ce ai", explica Alexandru Plesea.

9. Prietenia este cea mai inalta forma de iubire. "Prietenia are nevoie de timp, are nevoie de incredere si de rabdare. Ofera ce astepti intr-o prietenie. Ofera ce crezi ca ii face bine prietenului tau. Traseul prieteniei este calea spre casatoriile de lunga durata, spre colaborarile lungi, spre afaceri si relatii de succes", considera specialistul.

10. Oamenii dificili sunt cei mai buni profesori. "Rezonabilul nu poate fi profesor desavarsit. El este normalitatea, comportamentul obisnuit si nu poate iesi in evidenta. Nerezonabilul poate fi un instructor, un trainer, un speaker, un profesor, tocmai din motivul viziunii neobisnuite si a dorintei de impartasire a informatiilor in moduri cu totul si cu totul noi si diverse", declara psihologul Alexandru Plesea.

11. Poti fi recunoscator pentru oricine si pentru tot. "Recunostinta este injectia spre fericirea ta. O poti oferi oriunde si oricand doresti. In timp ce esti recunoscator, corpul tau emana dopamina si serotonina, neurotransmitatorii asociati starii de bine si de fericire", conchide psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice drept Antrenorul Mintii.

Sursa foto: pexels.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Cadoul de Craciun. De ce inseamna atat de mult?

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Daniela Irimia: Cele 3 moduri prin care comunicam zi de zi

Expertul Acasa.ro Daniela Irimia, trainer de dezvoltare personala

Pune o intrebare