Blaturile pufoase si stratul delicat de ciocolata completeaza acest desert elegant, transformandu-l intr-o adevarata capodopera culinara. Indiferent daca il pregatesti pentru o ocazie speciala sau doar pentru a te rasfata, acest tort va impresiona cu siguranta prin gustul sau complex si textura sa deosebita. Descopera in continuare pasii detaliati pentru a-l prepara chiar la tine acasa!
Ingrediente pentru tortul cu portocale si caramel
Pentru blat (3 foi de pandispan):
- 6 oua
- 180 g zahar
- 180 g faina
- 1 plic praf de copt
- 1 lingurita extract de vanilie
- Un praf de sare
Pentru crema de unt cu caramel:
- 200 g zahar
- 100 g unt
- 200 ml smantana pentru frisca (30-35% grasime)
- 1 lingurita extract de vanilie
Pentru gemul de portocale:
- 500 g portocale (curatate si taiate bucati)
- 200 g zahar
- Zeama de la 1 lamaie
Pentru stratul de ciocolata:
- 100 g ciocolata neagra
- 50 ml smantana pentru frisca
Pentru decor:
- Felii de portocale
- Firimituri de blat
Mod de preparare
Prepararea gemului de portocale
- Pune portocalele taiate in bucati mici intr-o cratita.
- Adauga zaharul si zeama de lamaie.
- Fierbe la foc mic timp de 30-40 de minute, amestecand ocazional, pana cand gemul se ingroasa.
- Lasa-l sa se raceasca inainte de folosire.
Prepararea blaturilor de pandispan
- Preincalzeste cuptorul la 180°C.
- Mixeaza ouale cu zaharul pana cand compozitia devine spumoasa.
- Adauga extractul de vanilie si sarea.
- Cerne faina impreuna cu praful de copt si incorporeaza-le usor in compozitie.
- Imparte aluatul in 3 parti egale si coace fiecare blat separat, timp de 12-15 minute.
- Lasa blaturile sa se raceasca complet.
Prepararea cremei de caramel
- Topeste zaharul intr-o cratita la foc mic, pana devine caramel auriu.
- Adauga untul si amesteca bine.
- Toarna smantana pentru frisca peste caramel si amesteca rapid pana la omogenizare.
- Lasa crema sa se raceasca, apoi mixeaz-o pentru a deveni mai cremoasa.
Pregatirea stratului de ciocolata
- Topeste ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca la bain-marie.
- Amesteca pana obtii o compozitie omogena.
Asamblarea tortului
- Baza: Intinde stratul de ciocolata pe un platou si lasa-l sa se intareasca usor.
- Asaza primul blat peste stratul de ciocolata.
- Intinde un strat subtire de gem de portocale.
- Adauga un strat de crema de unt cu caramel.
- Pune al doilea blat si intinde un strat generos de gem de portocale.
- Asaza al treilea blat si intinde un strat subtire de gem.
- Intinde crema de caramel pe ultimul strat si pe marginile tortului.
- Decoreaza cu firimituri de blat si felii de portocale.
Racirea si servirea
- Lasa tortul la frigider pentru cel putin 3-4 ore inainte de servire.
- Taie felii si savureaza acest deliciu echilibrat intre dulce si acrisor!
Pofta buna!