Deserturi

#tort cu portocle #tort pandispan #reteta tort #tort #caramel

Tort cu portocale si caramel – reteta pas cu pas. Este atat de bun incat vei dori sa-l prepari iar si iar

Acest tort rafinat este alegerea ideala pentru cei care adora combinatia sofisticata dintre caramelul bogat si aroma proaspata a portocalelor. Fiecare strat este atent echilibrat pentru a oferi o experienta gustativa perfecta, imbinand dulceata intensa a cremei de caramel cu notele usor acrisoare ale gemului de portocale.

Blaturile pufoase si stratul delicat de ciocolata completeaza acest desert elegant, transformandu-l intr-o adevarata capodopera culinara. Indiferent daca il pregatesti pentru o ocazie speciala sau doar pentru a te rasfata, acest tort va impresiona cu siguranta prin gustul sau complex si textura sa deosebita. Descopera in continuare pasii detaliati pentru a-l prepara chiar la tine acasa!

Ingrediente pentru tortul cu portocale si caramel

Pentru blat (3 foi de pandispan):

  • 6 oua
  • 180 g zahar
  • 180 g faina
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • Un praf de sare

Pentru crema de unt cu caramel:

  • 200 g zahar
  • 100 g unt
  • 200 ml smantana pentru frisca (30-35% grasime)
  • 1 lingurita extract de vanilie

Pentru gemul de portocale:

  • 500 g portocale (curatate si taiate bucati)
  • 200 g zahar
  • Zeama de la 1 lamaie

Pentru stratul de ciocolata:

  • 100 g ciocolata neagra
  • 50 ml smantana pentru frisca

Pentru decor:

  • Felii de portocale
  • Firimituri de blat

Mod de preparare

Prepararea gemului de portocale

  1. Pune portocalele taiate in bucati mici intr-o cratita.
  2. Adauga zaharul si zeama de lamaie.
  3. Fierbe la foc mic timp de 30-40 de minute, amestecand ocazional, pana cand gemul se ingroasa.
  4. Lasa-l sa se raceasca inainte de folosire.

Prepararea blaturilor de pandispan

  1. Preincalzeste cuptorul la 180°C.
  2. Mixeaza ouale cu zaharul pana cand compozitia devine spumoasa.
  3. Adauga extractul de vanilie si sarea.
  4. Cerne faina impreuna cu praful de copt si incorporeaza-le usor in compozitie.
  5. Imparte aluatul in 3 parti egale si coace fiecare blat separat, timp de 12-15 minute.
  6. Lasa blaturile sa se raceasca complet.

Prepararea cremei de caramel

  1. Topeste zaharul intr-o cratita la foc mic, pana devine caramel auriu.
  2. Adauga untul si amesteca bine.
  3. Toarna smantana pentru frisca peste caramel si amesteca rapid pana la omogenizare.
  4. Lasa crema sa se raceasca, apoi mixeaz-o pentru a deveni mai cremoasa.

Pregatirea stratului de ciocolata

  1. Topeste ciocolata impreuna cu smantana pentru frisca la bain-marie.
  2. Amesteca pana obtii o compozitie omogena.

Asamblarea tortului

  1. Baza: Intinde stratul de ciocolata pe un platou si lasa-l sa se intareasca usor.
  2. Asaza primul blat peste stratul de ciocolata.
  3. Intinde un strat subtire de gem de portocale.
  4. Adauga un strat de crema de unt cu caramel.
  5. Pune al doilea blat si intinde un strat generos de gem de portocale.
  6. Asaza al treilea blat si intinde un strat subtire de gem.
  7. Intinde crema de caramel pe ultimul strat si pe marginile tortului.
  8. Decoreaza cu firimituri de blat si felii de portocale.

Racirea si servirea

  1. Lasa tortul la frigider pentru cel putin 3-4 ore inainte de servire.
  2. Taie felii si savureaza acest deliciu echilibrat intre dulce si acrisor!

Pofta buna!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului