Pentru reteta de gogosi berlineze vei avea nevoie de:
- 1 pliculet drojdie uscata
- 3 galbenusuri + 1 ou
- 300 g faina
- 120 ml lapte
- 3 linguri zahar
- 40 g unt
- un praf generos sare
- 1 pliculet zahar vanilat
- 2 linguri rom
- coaja unei portocale
- ulei (pentru prajit)
- zahar pudra
- gem pentru umplut
Pune faina intr-un vas mai mare si fa o gaura in centru. Toarna in mijloc amestecul format din doua linguri de lapte cald cu drojdia uscata, putin zahar si putina sare. Amesteca usor, adauga putina faina deasupra si lasa maiaua la crescut 20 de minute. In acest timp, bate galbenusurile cu oul si zaharul, timp de 3-4 minute, apoi adauga mirodeniile si laptele.
Adauga compozitia de galbenusuri peste maia si incepe sa framanti timp de 10-15 minute, adaugand treptat untul topit, pana ce obtii un aluat fin. Presara aluatul cu faina si lasa-l la crescut 20 de minute, apoi framantal iar, presarand generos faina. Formeaza un aluat rotund pe care il presari iar cu faina, apoi acopera-l si lasa-l la crescut pentru o ora.
Dupa ce s-a umflat, intinde aluatul cat sa ajunga la 1 centimetru grosime. Taie-l apoi cu o forma rotunda de prajituri sau cu un pahar cu gura larga. Asaza gogosile pe o tava preserata cu faina in prealabil si lasa-le la crescut 30 de minute.
Prajeste gogosile in baie de ulei, acoperite cu un capac. Lsa-le sa se rumeneasca pe fiecare parte, timp de maximum doua minute, apoi scoate-le pe un servetel de hartie. Umple-le cu geamul preferat si presara deasupra zahar pudra, dupa preferinta.