Deserturi

#prajitura mere # tort mere #tort

Prajitura cu mere si caramel – desertul care cucereste din prima lingura

Imagineaza-ti o prajitura pufoasa, aromata si invaluita in sos de caramel, cu felii fragede de mar care se topesc in gura. Asta te asteapta cand incerci aceasta prajitura cu mere si caramel – un desert perfect pentru zilele racoroase sau serile in familie.

Inspirata din gusturile copilariei, aceasta prajitura imbina savoarea merelor cu dulceata bogata a caramelului intr-un mod care te face sa mai vrei o portie. Nu ai nevoie de abilitati de cofetar profesionist, ci doar de cateva ingrediente simple si pasi usor de urmat.

Daca ti-a placut checul cu mere si scortisoara, aceasta varianta cu sos caramel te va cuceri iremediabil.

Ce este prajitura cu mere si caramel?

Este o prajitura densa, dar moale, plina de felii de mar si arome de scortisoara si nucsoara, peste care se toarna un sos cald de caramel facut in casa. Practic, este ca si cum ai combina o placinta cu mere cu un chec aromat si cu o glazura decadenta. Se coace intr-o tava rotunda si se decoreaza, dupa preferinta, cu felii de mar sau nuci prajite. E genul de desert care arata spectaculos si are gust de "acasa".

De ce o vei iubi

Este usor de facut, economica si iese mereu delicioasa. Ai nevoie doar de ingrediente de baza – faina, zahar, oua, mere, unt – iar rezultatul este o prajitura care miroase a toamna si sarbatoare. Sosul caramel facut in casa ii ofera o nota aparte si o transforma intr-un desert demn de zile speciale. In plus, este perfecta atat simpla, cat si servita cu o cupa de inghetata de vanilie sau o cana de ceai cu scortisoara.

Ingrediente

Pentru prajitura:

  • 2 cani de faina alba

  • 1 si 1/2 lingurita praf de copt

  • 1 lingurita scortisoara

  • 1/2 lingurita nucsoara

  • 1/2 lingurita sare

  • 1 cana unt (moale)

  • 1 si 1/2 cana zahar

  • 3 oua mari

  • 1 lingurita extract de vanilie

  • 1 cana lapte batut

  • 2 mere medii, curatate si taiate felii subtiri

Pentru sosul caramel:

  • 1 cana zahar

  • 1/4 cana apa

  • 1/2 cana smantana pentru frisca

  • 3 linguri unt

Mod de preparare

  1. Preincalzeste cuptorul la 175°C si unge o tava rotunda de 23 cm cu unt si faina.

  2. Amesteca ingredientele uscate (faina, praf de copt, scortisoara, nucsoara, sare).

  3. Bate untul cu zaharul pana devine cremos. Adauga ouale, unul cate unul, apoi vanilia.

  4. Incorporeaza alternativ amestecul de faina si laptele batut, incepand si terminand cu faina.

  5. Adauga feliile de mar si amesteca usor.

  6. Toarna compozitia in tava si niveleaza.

  7. Coace 45–50 minute sau pana cand trece testul cu scobitoarea. Lasa la racit 10 minute in tava, apoi muta pe un gratar.

Pentru caramel: Fierbe zaharul cu apa pana capata culoare aurie. Ia de pe foc si adauga cu grija smantana si untul. Amesteca pana devine neted si lucios.

Toarna sosul peste prajitura racita si serveste.

Recomandari pentru servire

Prajitura cu mere si caramel este delicioasa ca atare, dar o poti duce la alt nivel cu o cupa de inghetata de vanilie, frisca proaspata sau cateva nuci prajite presarate deasupra. Merge de minune cu un ceai cald sau o cafea cu lapte. Este ideala la petreceri de toamna, brunchuri sau ca desert dupa o masa in familie.

Sfaturi utile

  • Alege mere care isi pastreaza textura la copt: Granny Smith, Fuji sau Honeycrisp.

  • Nu amesteca excesiv aluatul – prajitura va deveni densa.

  • Poti folosi si caramel din comert daca esti in criza de timp.

  • Daca nu ai lapte batut, amesteca o cana de lapte cu o lingura de otet sau suc de lamaie si lasa 5 minute.

  • Pentru un plus de aroma, adauga nuci sau stafide in aluat.

Pastrare si reincalzire

Pastreaza prajitura acoperita la temperatura camerei 2 zile sau la frigider pana la 5 zile. Se poate congela (fara sos) pana la 2 luni. La servire, reincalzeste usor si adauga sosul proaspat.

Prajitura cu mere si caramel e un desert reconfortant, usor de pregatit si perfect pentru orice ocazie. E una dintre acele retete care iti parfumeaza bucataria si iti aduc aminte de momentele calde in familie. Incearc-o si vei vedea: e imposibil sa nu o iubesti!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare