Prepararea unor mucenici moldovenesti de post, care sa iasa pufosi si aromati poate fi o provocare. In realitate insa, nu este deloc dificil. Totul consta in aromele pe care le adaugi in acestia. Iata cea mai buna reteta de mucenici moldovenesti de post care ies aromati si pufosi. Nu te vei mai satura de ei.
Cum sa prepari cei mai buni mucenici moldovenesti de post pentru a iesi pufosi si aromati
Ingrediente pentru aluat:
- 500 g faina
- 70g drojdie
- 120 ml lapte vegetal sau apa calda
- 150 g zahar
- 4 linguri ulei vegetal (poti folosi ulei de floare soarelui, de cocos sau de cacao)
- 1 lingurita de sare
- coaja rasa de la o lamaie
- coaja rasa de la o portocala
Pentru sirop:
- 300 ml apa
- esenta de vanilie
- apa de flori de portocal
- 150 g zahar tos, coaja de lamaie.
Pentru decor:
- miere
- nuca macinata
- coaja de portocala rasa (optional)
Cum se prepara mucenicii moldovenesti de post pentru a iesi pufosi si aromati
Intr-un castron adauga faina cernuta bine.
Separat, intr-un castron, adauga drojdia si dizolv-o cu putina apa calduta. Pune peste aceasta putina faina si las-o sa creasca pana isi tripleaza volumul.
Intre timp, intr-un ibric incalzeste laptele vegetal sau apa si topeste zaharul in acesta. Daca folosesti un ulei de cocos sau de cacao, care este solid, pune-l la topit.
Cand drojdia a crescut, adaug-o peste faina, adauga si sarea, coaja de lamaie si de portocala si incorporeaza treptat apa cu zaharul. La final adauga uleiul treptat si amesteca pana obtii o compozitie omogena. Aluatul trebuie framantat foarte bine, timp de 10-15 minute.
Lasa apoi aluatul la dospit timp de 45 de minute, intr-un loc cald. Acopera-l bine cu prosoape curate.
Formeaza apoi opturi de marime potrivita si pune-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Lasa sufiecient spatiu intre ele pentru a putea creste. Lasa-I sa se dospeasca timp de 15 minute, apoi unge-I cu ajutorul pensulei cu un amestec de apa cu zahar vanilat, topit si baga-I la cuptor. Coace-i la foc mediu pana se rumenesc la exterior si sunt bine patrunsi la interior (aproximativ 25-30 de minute)
Cat timp mucenicii se coc, se pregateste siropul.
Pentru asta pune la fiert apa si adauga zaharul. Amesteca bine pana cand se dizolva, apoi adauga esenta de vanilie, coaja de portocala si lasa totul la infuzat. La final, cand stingi focul adauga apa de flori de portocal, dupa gust.
Adauga siropul intr-un castron incapator, astfel incat sa poti scufunda mucenicii in acesta.
Cand mucenicii sunt gata, se lasa sa se linisteasca timp de 5 minute, apoi se scufunda in siropul pregatit. Se pun pe o tava si se ung cu miere din belsug.
Presara peste acestia nuca macinata, amestecata cu coaja rasa de portocale.