Deserturi

#mucenici moldovenesti aromati #mucenici moldovenesti pufosi #mucenici moldovenesti de post pufosi si aromati #mucenici moldovenesti de post # mucenici moldovenesti

Mucenici moldovenesti de post. Ce sa faci pentru a iesi pufosi si aromati

Pe 9 martie, romanii sarbatoresc cei 40 de mucenici. Obiceiul este ca in aceasta zi sa se consume traditionalii mucenici. Cum anul acesta sarbatoarea pica in Postul Pastelui, este important sa stii cum sa prepari cei mai buni mucenici moldovenesti de post, care sa fie pufosi si aromati, la fel cum sunt cei clasici.

 

Prepararea unor mucenici moldovenesti de post, care sa iasa pufosi si aromati poate fi o provocare. In realitate insa, nu este deloc dificil. Totul consta in aromele pe care le adaugi in acestia. Iata cea mai buna reteta de mucenici moldovenesti de post care ies aromati si pufosi. Nu te vei mai satura de ei.

Cum sa prepari cei mai buni mucenici moldovenesti de post pentru a iesi pufosi si aromati

Ingrediente pentru aluat:

  • 500 g faina
  • 70g drojdie
  • 120 ml lapte vegetal sau apa calda
  • 150 g zahar
  • 4 linguri ulei vegetal (poti folosi ulei de floare soarelui, de cocos sau de cacao)
  • 1 lingurita de sare
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala

Pentru sirop:

  • 300 ml apa
  • esenta de vanilie
  • apa de flori de portocal
  • 150 g zahar tos, coaja de lamaie.

Pentru decor:

  • miere
  • nuca macinata
  • coaja de portocala rasa (optional)

Cum se prepara mucenicii moldovenesti de post pentru a iesi pufosi si aromati

Intr-un castron adauga faina cernuta bine.

Separat, intr-un castron, adauga drojdia si dizolv-o cu putina apa calduta. Pune peste aceasta putina faina si las-o sa creasca pana isi tripleaza volumul.

Intre timp, intr-un ibric incalzeste laptele vegetal sau apa si topeste zaharul in acesta. Daca folosesti un ulei de cocos sau de cacao, care este solid, pune-l la topit.

Cand drojdia a crescut, adaug-o peste faina, adauga si sarea, coaja de lamaie si de portocala si incorporeaza treptat apa cu zaharul. La final adauga uleiul treptat si amesteca pana obtii o compozitie omogena. Aluatul trebuie framantat foarte bine, timp de 10-15 minute.

Lasa apoi aluatul la dospit timp de 45 de minute, intr-un loc cald. Acopera-l bine cu prosoape curate.

Formeaza apoi opturi de marime potrivita si pune-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Lasa sufiecient spatiu intre ele pentru a putea creste. Lasa-I sa se dospeasca timp de 15 minute, apoi unge-I cu ajutorul pensulei cu un amestec de apa cu zahar vanilat, topit si baga-I la cuptor. Coace-i la foc mediu pana se rumenesc la exterior si sunt bine patrunsi la interior (aproximativ 25-30 de minute)

Cat timp mucenicii se coc, se pregateste siropul.

Pentru asta pune la fiert apa si adauga zaharul. Amesteca bine pana cand se dizolva, apoi adauga esenta de vanilie, coaja de portocala si lasa totul la infuzat. La final, cand stingi focul adauga apa de flori de portocal, dupa gust.

Adauga siropul intr-un castron incapator, astfel incat sa poti scufunda mucenicii in acesta.

Cand mucenicii sunt gata, se lasa sa se linisteasca timp de 5 minute, apoi se scufunda in siropul pregatit. Se pun pe o tava si se ung cu miere din belsug.

Presara peste acestia nuca macinata, amestecata cu coaja rasa de portocale. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului