Deserturi

#reteta tort marlenka #tort marlenka #marlenka #tort de vara

Marlenka, tortul ideal in zilele de vara. Este usor si racoros

Cand soarele arde nemilos si temperaturile ridicate transforma deserturile clasice in bombe calorice greu de digerat, tortul Marlenka vine ca o gura de aer proaspat. Acest desert cu iz armenesc, popularizat intens in Cehia si devenit faimos in toata Europa Centrala si de Est, este un tort usor, fara frisca, cu o textura densa dar aerata, care se topeste in gura. Si, cel mai important, se serveste rece, ceea ce il face desertul perfect pentru vara.

 

In acest articol vei descoperi istoria fascinanta a tortului Marlenka, ce il face atat de special, de ce este o alegere inspirata pentru zilele toride, reteta traditionala si variantele moderne, dar si cateva trucuri pentru servire si depozitare.

Ce este tortul Marlenka si de unde provine?

Marlenka nu este doar un desert. Este o poveste dulce despre migrarea gusturilor, adaptare culturala si succes antreprenorial. Reteta are radacini in bucataria traditionala armeneasca, dar a devenit cunoscuta datorita unui imigrant armean, Gevorg Avetisyan, stabilit in Republica Ceha la inceputul anilor 2000. Inspirat de o reteta veche de familie, el a creat un tort cu miere si nuci, fara conservanti, care poate rezista mult timp fara refrigerare.

Numele tortului vine de la sora lui Gevorg si de la fiica acestuia – ambele purtand numele Marlenka. Astazi, compania omonima produce zilnic mii de torturi care ajung pe rafturile magazinelor din peste 40 de tari.

De ce este Marlenka desertul ideal pentru vara?

Cand temperaturile cresc, ultimele lucruri pe care le vrei pe masa sunt cremele grele, untul topit sau deserturile cu frisca. Tortul Marlenka se remarca prin textura sa fina, gustul echilibrat si capacitatea de a fi consumat rece, direct din frigider.

Beneficiile care il transforma intr-un desert ideal vara:

  • Fara frisca sau creme grele – nu se strica la caldura si nu devine gretos
  • Se pastreaza bine la frigider – se poate consuma pe durata mai multor zile fara sa-si piarda prospetimea
  • Are un gust echilibrat – dulceata mierii este temperata de nuci si blatul pufos
  • Este consistent fara a fi greu – portiile mici sunt satisfacatoare
  • Este ideal pentru picnicuri si evenimente in aer liber – nu necesita refrigerare stricta

Ce contine clasicul tort Marlenka?

Reteta traditionala de Marlenka este simpla si curata, cu ingrediente naturale care se imbina armonios:

  • Faina
  • Oua
  • Miere – ingredientul vedeta, care confera dulceata si textura moale
  • Zahar
  • Unt
  • Bicarbonat de sodiu
  • Lapte condensat – pentru crema usoara dintre foi
  • Nuci macinate – presarate intre straturi sau pe deasupra

Blatul este compus din mai multe foi subtiri cu miere, coapte individual, care apoi sunt umplute cu o crema usoara pe baza de lapte condensat.

Reteta traditionala de Marlenka – pas cu pas

Ingrediente pentru blat:

  • 600 g faina
  • 200 g zahar
  • 3 oua
  • 200 g miere
  • 150 g unt
  • 1 lingurita bicarbonat de sodiu

Ingrediente pentru crema:

  • 400 g lapte condensat
  • 300 g unt (moale)
  • 100 g nuci macinate

Modul de preparare:

  1. Topeste untul, mierea si zaharul pe bain-marie pana devine un amestec omogen. Lasa putin la racit.
  2. Adauga ouale si apoi faina si bicarbonatul, amestecand pana obtii un aluat moale.
  3. Imparte aluatul in 6-8 bile si coace fiecare foaie pe fundul unei tavi (pe hartie de copt), la 180°C, 5-7 minute.
  4. Pentru crema: mixeaza untul moale cu laptele condensat pana obtii o textura fina.
  5. Asambleaza: pune crema intre foi, presara nuci macinate intre straturi si pe deasupra.
  6. Lasa la frigider cel putin 12 ore inainte de servire.

Variante moderne si reinterpretari Marlenka

Pentru cei care doresc sa se joace cu gusturile si texturile, exista numeroase reinterpretari ale acestui tort:

  • Marlenka cu cacao – cu foi de blat cu cacao si crema de ciocolata
  • Marlenka cu lamaie – pentru un gust mai fresh
  • Marlenka cu cafea sau cappuccino – preferata adultilor
  • Mini Marlenka – sub forma de prajituri individuale
  • Marlenka fara gluten – pentru cei cu intoleranta

Toate aceste variante pastreaza baza retetei: foi subtiri cu miere si o crema usoara intre ele.

Cum servesti si pastrezi tortul Marlenka

Pentru ca este un tort fara ingrediente perisabile precum frisca sau ou crud, Marlenka se pastreaza foarte bine in frigider, chiar si 10 zile, fara sa-si piarda textura. Dimpotriva, devine mai fraged cu timpul.

Trucuri pentru servire:

  • Scoate tortul din frigider cu 10-15 minute inainte de servire, ca aromele sa se intensifice
  • Taie cu un cutit fierbinte pentru margini perfecte
  • Presara un praf de scortisoara sau pudra de cacao pentru un efect vizual wow
  • Serveste alaturi de un ceai rece, limonada sau cafea frappe

Marlenka – tortul pe care copiii il iubesc si adultii il apreciaza

Copiii il adora pentru textura moale si gustul dulce. Adultii il iubesc pentru ca nu este excesiv de dulce, nu este greu si se potriveste perfect cu o cafea rece sau un pahar de vin alb dulce.

In plus, este un desert prietenos cu bugetul. Comparativ cu torturile complexe din cofetarii, Marlenka se poate face acasa cu ingrediente accesibile si nu necesita aparatura speciala.

Unde gasesti tort Marlenka in Romania?

Daca nu ai timp sa il prepari acasa, il poti gasi:

  • In unele cofetarii artizanale
  • In supermarketuri (sub forma de tort sau prajituri individuale)
  • Online – exista distribuitori care aduc Marlenka original din Cehia

Atentie insa la ingrediente! Unele versiuni industriale pot contine aditivi. Cauta produse care contin doar ingrediente naturale si miere in proportie mare.

De ce merita sa incerci tortul Marlenka vara asta?

Pentru ca este:

  • Usor, racoros si echilibrat ca gust
  • Fara frisca sau ingrediente perisabile
  • Usor de facut acasa sau de gasit in comert
  • Potrivit atat pentru copii, cat si pentru adulti
  • Un desert cu poveste si traditie

Fie ca alegi sa il faci tu, fie ca il cumperi gata preparat, tortul Marlenka este alegerea ideala pentru zilele toride de vara.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului