Aceste gogosi coapte cu lamaie si glazura dulce-acrisoara sunt alternativa perfecta la faimosul chec cu lamaie de la Starbucks – dar sub forma de gogosi sau mini briose! Se fac usor, fara mixer, sunt pufoase, aromate si gata in doar 25 de minute.
Ce iti trebuie pentru gogosile cu lamaie
- 1 ou
- 100 g zahar
- 60 g iaurt grecesc
- 60 ml ulei
- Coaja si sucul de la 1 lamaie
- 1 lingura extract de lamaie (obligatoriu, nu se inlocuieste cu suc de lamaie)
- 130 g faina alba
- 1/2 lingurita praf de copt
- 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu
- Un praf de sare
- Culoare alimentara galbena (optional)
Pentru glazura:
- 100 g zahar pudra
- 2-3 linguri suc proaspat de lamaie
Cum se fac gogosile cu lamaie la cuptor
- Preincalzeste cuptorul la 175°C si unge o tava pentru 6 gogosi si/sau o tava pentru 12 mini briose.
- Intr-un bol, amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea.
- Intr-un alt bol, bate oul cu zaharul, apoi adauga iaurtul, uleiul, sucul si coaja de lamaie, si extractul de lamaie. Optional, adauga si putina culoare galbena.
- Combina usor ingredientele umede cu cele uscate, fara sa amesteci excesiv.
-
Umple formele – cu lingura sau cu ajutorul unui pos improvizat dintr-o punga taiata la colt – si da-le la cuptor.
- Gogosile mari: 10–12 minute
- Mini briosele: 8–10 minute
- Scoate-le cand sunt aurii, ferme si revin la forma la atingere.
- Lasa-le sa se raceasca putin si intre timp prepara glazura amestecand zaharul pudra cu sucul de lamaie.
- Toarna glazura peste gogosi cand sunt inca usor calde – va curge putin pe margini, dar exact asta le face si mai apetisante.
Sfaturi utile
- Nu inlocui extractul de lamaie cu suc – aroma va fi slaba, iar aciditatea va modifica textura. Extractul e ieftin si esential pentru gustul intens de lamaie.
- Extractul de lamaie si uleiul de lamaie nu sunt acelasi lucru si nu pot fi folosite interschimbabil.
- Daca ai doar o tava de gogosi, poti folosi si forme de mini briose – sunt la fel de delicioase si usor de mancat.
- Nu astepta ca gogosile sa se raceasca complet inainte de glazurare – caldura le ajuta sa absoarba aroma si glazura sa se topeasca usor.
Gogosile coapte cu lamaie si glazura fina sunt perfecte pentru mic dejun, gustare sau desert. Se fac rapid, au o textura pufoasa si un gust proaspat si intens. Daca iti place checul de la Starbucks, o sa adori si aceasta varianta de casa – mai simpla, mai economica si la fel de buna!