Deserturi

#gogosi de post #gogosi #retete de post

Gogosi de post! Cum sa prepari gogosi delicioase si pufoase, fara oua si lapte

Cand tii post sau pur si simplu vrei o varianta mai usoara si mai sanatoasa a deserturilor tale preferate, gogosile de post sunt alegerea perfecta. Nu ai nevoie de oua, lapte sau unt pentru a obtine gogosi pufoase, aromate si rumenite exact cat trebuie. Descopera mai jos cum sa le prepari pas cu pas, ce trucuri sa aplici si ce greseli sa eviti pentru un rezultat perfect de fiecare data.

 

Ce ingrediente ai nevoie pentru gogosi de post

Chiar daca nu folosesti produse de origine animala, gogosile de post pot fi la fel de gustoase si pufoase. Iata ce iti trebuie pentru o portie de aproximativ 20 de gogosi:

  • 500 g faina alba (tip 000 pentru extra finete)
  • 250 ml apa calduta
  • 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
  • 50 g zahar
  • 1 plic zahar vanilat
  • Coaja rasa de la o lamaie sau o portocala
  • 1 praf de sare
  • 50 ml ulei pentru aluat
  • Ulei pentru prajit

Pasii esentiali pentru gogosi de post reusite

  1. Activeaza drojdia: Dizolva drojdia si o lingurita de zahar in 100 ml apa calduta. Las-o 10 minute, pana cand face spuma.
  2. Pregateste aluatul: Intr-un bol mare, amesteca faina cu zaharul, zaharul vanilat, coaja de citrice si sarea. Adauga maiaua activata, restul de apa si uleiul. Framanta pana obtii un aluat elastic, care nu se lipeste.
  3. Lasa-l la dospit: Acopera bolul si lasa aluatul la crescut 1-1,5 ore, intr-un loc cald, pana isi dubleaza volumul.
  4. Modeleaza gogosile: Intinde aluatul intr-o foaie de 1-1,5 cm si decupeaza formele cu un pahar sau o forma speciala.
  5. Mai lasa-le la crescut: Pune gogosile decupate pe hartie de copt, acopera-le si lasa-le inca 20-30 de minute sa mai creasca.
  6. Prajeste-le: Incinge uleiul intr-o tigaie adanca. Prajeste gogosile pe ambele parti, pana devin aurii. Scoate-le pe servetele pentru a absorbi excesul de ulei.
  7. Serveste-le: Tavaleste-le prin zahar pudra sau umple-le cu gem, ciocolata de post ori crema de vanilie vegetala.

Trucuri pentru gogosi pufoase si gustoase

  • Foloseste apa calduta, nu fierbinte – o temperatura prea mare poate omori drojdia.
  • Framanta bine aluatul – un aluat elastic duce la gogosi mai pufoase.
  • Nu praji in ulei prea rece sau prea incins – ideal este sa aiba intre 170-180°C.
  • Nu adauga faina in exces – daca aluatul e prea dens, gogosile vor fi tari.

Variante delicioase de personalizare

Gogosile de post pot fi adaptate usor gusturilor tale. Poti adauga scortisoara, esenta de rom sau vanilie in aluat. Daca vrei un plus de aroma, inlocuieste o parte din apa cu suc de portocale sau lapte vegetal (soia, ovaz, migdale). Iar pentru un plus de culoare, poti pune putin turmeric sau sfecla pudra in compozitie.

De ce sa alegi gogosile de post

Pe langa faptul ca sunt potrivite pentru perioadele de post, aceste gogosi sunt mai usoare pentru digestie si au mai putine grasimi saturate. In plus, sunt ideale pentru cei cu intoleranta la lactoza sau alergii la oua.

Cu aceasta reteta simpla si rapida, gogosile de post devin un desert de nerefuzat. Sunt la fel de pufoase, delicioase si versatile ca cele clasice, dar mult mai prietenoase cu dieta ta. Incearca-le si bucura-te de gustul copilariei, fara compromisuri!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Negresa cu bezea

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului