Deserturi

#retete tort #tort caramel #retete desert #retete caramel #tort bere

3 deserturi fabuloase cu caramel

Poate refuza cineva caramelul? Simpla pronuntarea a cuvantului ne face simturile sa zburde de nerabdare. Am fi tentati sa spunem ca putem adauga caramel peste orice, in schimb adevaratele retete au nevoie de mai mult decat atat, sunt secrete care transforma preparatul in unul de neuitat. 
 
Iata 3 retete cu adevarat speciale cu care va veti incanta musafirii, prietenii, familia. 

Tort de Ciocolata Guinness cu sos de caramel

Ingrediente:

  • 2 cani faina
  • ¾ cani pudra de cacao neindulcita
  • 1, ¼ lingurite praf de copt
  • ¾ lingurite sare fina
  • 2 cuburi de unt nesarat
  • 1, ½ cani zahar brun
  • 2 oua mari
  • 1 lingurita de extract de vanilie pura
  • 1, 1/3 cani bere Guinness la temperatura camerei sau alta bere
  • frisca usor indulcita

Pentru sosul de caramel:

  • 1 cana zahar
  • 2 linguri apa
  • 1/3 cani Whisky irlandez, cum ar fi Jameson sau Bushmills
  • ½ cani smantana
  • 2 linguri unt nesarat

Cum se prepara tortul 

Incalziti cuptorul la 350 de grade, pe raftul de la mijloc.

Amestecati impreuna faina, praful de copt, pudra de cacao si sarea. Se amesteca untul cu zaharul brun cu mixerul pana devine pufos. Se adauga ouale, unul cate unul, apoi vanilia. Adauga amestecul de faina, impreuna cu berea cate putin. Se pune faina incet pana se leaga bine. Se toarna aluatul in tava de copt si se tine la cuptor 45-55 minute. Se poate verifica daca este gata cu o scobitoare, care trebuie sa iasa curata.

Blatul se lasa la racit o ora, dupa care se pune pe o tava plata de tort.

Sosul:

Intr-o tigaie mai inalta se pun la foc mediu zaharul si apa, se mesteca des pana cand zaharul se topeste si capata o nuanta inchisa, de chihlimbar. Adaugati whisky-ul si mestecati cu atentie pana se omogenizeaza cu zaharul topit. Utilizati cu atentie whisky-ul, se poate aprinde de la flacara aragazului. Dupa ce l-ati indepartat de pe foc, nu va faceti griji daca sosul capata alta forma, doar asigurati-va ca e bine omogenizat si se amesteca pana se leaga din nou. Se fierbe pana i se reduce volumul, iar dupa ce se ia de pe foc, se amesteca cu untul. Luat de pe foc, se pastreaza cald, acoperit cu ceva.

Cum se orneaza si serveste tortul

Secretul acestu tort delicios este amestecul intre textura si gustul acestuia si sosul de caramel. Puteti folosi frisca de casa proaspata pentru a orna tortul. Fiind un tort cu un gust aparte, ar fi bine sa nu-i alterati gustul si sa-l serviti alaturi de apa rece sau de o limonada de capsuni. 

Tort de mere cu glazura de caramel

Ingrediente:

  • 2 cani faina
  • 1, ½ lingurite praf de copt
  • 1 lingurita sare fina
  • ¼ lingutite piper negru macinat
  • 2 lingurite scortisoara
  • 1 lingurita ghimbir
  • ¼ lingurite ienibahar
  • 2 oua mari
  • 1 cana zahar
  • ½ cana zahar brun
  • 1, ½ cani sos de mere neindulcit( de preferabil pregatit in casa)
  • 2/3 cani ulei vegetal
  • 1 lingurita vanilie

Glazura de caramel:

  • 4 lingurite de unt, taiat cubulete
  • ½ cani zahar brun
  • 1/3 cana smantana
  • ¼ lingurita sare fina
  • ¾ cana la 1 cana zahar pudra

Cum se prepara tortul 

Se incalzeste cuptorul la 350 de grade. Se amesteca faina, praful de copt, sarea, piperul si condimentele, apoi se pun deoparte. Intr-un bol mare se amesteca spuma ouale cu zaharul. Se pun vanilia, uleiul si sosul de mere pana se omogenizeaza.

Amestecati ingredientele uscate folosind o spatula. Aluatul se pune in tava si sta la copt aproximatv 45 de minute. Lasati tortul la racit inainte de a adauga glazura.

Pune untul intr-o cratita medie cu zahar brun, smantana si sare la foc mediu. Se fierbe timp de un minut, dupa care se ia de pe foc.

Lasati tigaia sa se raceasca timp de cateva minute, apoi se adauga treptat zaharul pudra pana se obtine o consistenta groasa, dar care poate fi turnata (se poate sa nu fie nevoie se tot zaharul). In cazul in care amestecul este prea gros, adaugati putina smantana pentru a-l subtia. Se toarna imediat glazura peste tort, incercand sa acopere o suprafata cat mai mare.

Cum se serveste tortul 

Minunatul tort este dulce, dar suficient de light incat sa nu te poti opri la o singura portie. Il poti servi si ca desert alaturi de un ceai de iasomie. 

Fursecuri cu caramel

Ingrediente:

  • 3, 2/3 cani faina
  • 1, ¼ lingurite bicarbonat de sodiu
  • 1, ½ praf de copt
  • 1, ½ fulgi de sare
  • 280g unt nesarat
  • 1, ¼ cani zahar brun
  • 1 cana zahar alb granulat
  • 2 oua mari
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 300g bucati de vanilie( de dimensiunea cuburilor de ciocolata)
  • 300g nuci Pecan, faramitate
  • un praf de sare de mare
Cum se prepara fursecurile cu caramel 

Faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si fulgii de sare se amesteca impreuna cu un tel, intr-un bol mare se amesteca untul si zaharul, iar ouale se bat bine inainte de a le adauga peste zahar si unt. 

Se adauga vanilia, apoi ingredientele uscate si se mixeaza la viteza mica. Peste aluat se pune folie de plastic si ramane la frigider peste noapte

Dupa ce a stat la frigider, se pune la coacere la 180 grade C/350 grade F. Se pune hartie de copt pe tava, iar aluatul se imparte in bucati mici, asemeni unor mingi de golf care se preseaza si se aseza in jur de 6 pe teva, pentru a avea suficient spatiu de coacere. 

Peste fiecare fursec se adauga un pic de sare de mare. Se coc pana la rumenire, aproximativ 15-18 minute, apoi se lasa la racit aproximativ 10 minute.

Cum se servesc fursecurile cu caramel

Fursecurile cu caramel sunt un desert minunat dupa orice masa, dar le poti servi si la cafea, pentru un plus de savoare. De asemenea, fursecurile sunt perfecte la micul dejun alaturi de o cana cu lapte caldut. 

Speram ca v-am convins sa incercati aceste retete delicioase, care sunt mai simplu de facut decat va imaginati! Va asiguram ca nu veti regreta, rezultatul asupra papilelor gustative fiind spectaculos. 

Pofta buna!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete