Somon la gratar cu piure de broccoli si fasole verde sotata
Ingrediente pentru 2 portii:
Pentru somon:
- 2 fileuri de somon (150–180 g fiecare)
- 1 lingura ulei de masline
- 1 catel de usturoi tocat fin
- Sucul de la o jumatate de lamaie
- Sare si piper dupa gust
- Optional: putin cimbru sau rozmarin
Pentru piureul de broccoli:
- 300 g broccoli (proaspat sau congelat)
- 1 cartof mediu (pentru textura cremoasa)
- 1 lingura de unt
- 1 lingura de smantana sau crema de branza
- Sare si piper alb
Pentru fasolea verde:
- 200 g fasole verde (preferabil proaspata)
- 1 lingura ulei de masline
- 1 catel de usturoi feliat subtire
- Sare, piper
- Optional: fulgi de migdale pentru decor
Mod de preparare:
1. Pregateste somonul: Unge fileurile de somon cu ulei de masline, adauga usturoiul, zeama de lamaie, sarea si piperul. Lasa-le la marinat 10-15 minute. Apoi gateste-le pe gratar sau intr-o tigaie grill, cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand capata o crusta aurie si miezul ramane suculent.
2. Piureul de broccoli: Fierbe broccoli si cartoful curatat si taiat cuburi, pana devin moi. Scurge-i bine si mixeaza-i intr-un blender impreuna cu untul si smantana pana obtii o consistenta cremoasa. Potriveste de sare si piper alb. Daca vrei o textura mai fina, poti strecura piureul prin sita.
3. Fasolea verde sotata: Blanseaza fasolea in apa clocotita cu sare timp de 3-4 minute, apoi transfer-o imediat intr-un bol cu apa rece (pentru a pastra culoarea verde intensa). Soteaz-o in ulei de masline impreuna cu usturoiul, timp de 2-3 minute. Condimenteaza dupa gust.
Montajul final:
Pe o farfurie eleganta, asaza piureul de broccoli ca baza. Deasupra, fileul de somon cu crusta apetisanta. Alaturi, fasolea verde sotata si o felie de lamaie pentru prospetime. Daca vrei un plus de rafinament, poti adauga cateva picaturi de reductie de otet balsamic pe marginea farfuriei, exact cum vezi in imagine.
Tips & tricks:
- Daca vrei o nota crocanta, adauga putin panko rumenit peste piure.
- Pentru un sos usor, poti face un dressing din iaurt grecesc cu usturoi si lamaie.
- Piureul se poate transforma usor intr-un mousse daca adaugi putina gelatina hidratata si il lasi la rece.
Acest preparat nu doar ca arata spectaculos, dar este si o alegere echilibrata: proteine de calitate, legume verzi, grasimi sanatoase si o prezentare demna de fine dining. Asa ca, data viitoare cand vrei sa impresionezi (chiar si doar pe tine), stii exact ce sa gatesti.