Deserturi

#retete gourmet #retete somon # retete peste

Deliciu pe farfurie: somon la gratar cu piure de broccoli si fasole verde sotata

Exista farfurii care spun o poveste inca dinainte sa le gusti. Iar ceea ce vezi in imaginea de mai sus este mai mult decat o simpla masa – este o experienta culinara care iti incanta simturile. File de somon rumenit perfect, asezat elegant pe un pat cremos de piure de broccoli, alaturi de fasole verde sotata cu usturoi si un strop de eleganta sub forma unei felii de lamaie si a unui decor minimalist cu sos balsamic. Este genul de preparat care iti transforma pranzul intr-un moment de rasfat.

Somon la gratar cu piure de broccoli si fasole verde sotata

Ingrediente pentru 2 portii:

Pentru somon:

  • 2 fileuri de somon (150–180 g fiecare)
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 catel de usturoi tocat fin
  • Sucul de la o jumatate de lamaie
  • Sare si piper dupa gust
  • Optional: putin cimbru sau rozmarin

Pentru piureul de broccoli:

  • 300 g broccoli (proaspat sau congelat)
  • 1 cartof mediu (pentru textura cremoasa)
  • 1 lingura de unt
  • 1 lingura de smantana sau crema de branza
  • Sare si piper alb

Pentru fasolea verde:

  • 200 g fasole verde (preferabil proaspata)
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 catel de usturoi feliat subtire
  • Sare, piper
  • Optional: fulgi de migdale pentru decor

Mod de preparare:

1. Pregateste somonul: Unge fileurile de somon cu ulei de masline, adauga usturoiul, zeama de lamaie, sarea si piperul. Lasa-le la marinat 10-15 minute. Apoi gateste-le pe gratar sau intr-o tigaie grill, cate 3-4 minute pe fiecare parte, pana cand capata o crusta aurie si miezul ramane suculent.

2. Piureul de broccoli: Fierbe broccoli si cartoful curatat si taiat cuburi, pana devin moi. Scurge-i bine si mixeaza-i intr-un blender impreuna cu untul si smantana pana obtii o consistenta cremoasa. Potriveste de sare si piper alb. Daca vrei o textura mai fina, poti strecura piureul prin sita.

3. Fasolea verde sotata: Blanseaza fasolea in apa clocotita cu sare timp de 3-4 minute, apoi transfer-o imediat intr-un bol cu apa rece (pentru a pastra culoarea verde intensa). Soteaz-o in ulei de masline impreuna cu usturoiul, timp de 2-3 minute. Condimenteaza dupa gust.

Montajul final:

Pe o farfurie eleganta, asaza piureul de broccoli ca baza. Deasupra, fileul de somon cu crusta apetisanta. Alaturi, fasolea verde sotata si o felie de lamaie pentru prospetime. Daca vrei un plus de rafinament, poti adauga cateva picaturi de reductie de otet balsamic pe marginea farfuriei, exact cum vezi in imagine.

Tips & tricks:

  • Daca vrei o nota crocanta, adauga putin panko rumenit peste piure.
  • Pentru un sos usor, poti face un dressing din iaurt grecesc cu usturoi si lamaie.
  • Piureul se poate transforma usor intr-un mousse daca adaugi putina gelatina hidratata si il lasi la rece.

Acest preparat nu doar ca arata spectaculos, dar este si o alegere echilibrata: proteine de calitate, legume verzi, grasimi sanatoase si o prezentare demna de fine dining. Asa ca, data viitoare cand vrei sa impresionezi (chiar si doar pe tine), stii exact ce sa gatesti.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului