INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Deserturi

#cum se prepara souffle #tehnici preparare souffle #souffle

Cum se prepara corect un souffle, proba care le-a dat batai de cap concurentilor MasterChef. Tehnicile pe care toata lumea trebuie sa le stie

Souffle-ul, unul dintre cele mai elegante si delicate preparate din bucataria franceza, reprezinta o adevarata provocare chiar si pentru cei mai experimentati bucatari. In cadrul concursului MasterChef, aceasta proba a fost una plina de tensiune si emotii pentru concurenti, un adevart test al maiestriei culinare.

 

Dar cum poti obtine un souffle perfect acasa? Haide sa descoperim impreuna tehnicile esentiale pe care orice persoana trebuie sa le cunosca.

Ce este un souffle?

Souffle-ul este o combinatie fina de albusuri de ou batute spuma si o baza de crema sau piure aromatizata, care poate fi dulce sau sarata. Cand este gatit corect, un souffle se ridica frumos si are o textura aerata si usoara, cu o crusta aurie si crocanta. Pe de alta parte, un souffle nereusit poate fi plat, dens si fara acea textura pufoasa caracteristica. In aceasta provocare, timpul si precizia sunt esentiale.

Ingredientele de baza

Pentru un souffle reusit, ingredientele trebuie sa fie de cea mai buna calitate. Iata ce ai nevoie pentru a crea un souffle clasic:

  • Oua – Albusurile sunt vedeta acestui preparat. E important ca ouale sa fie proaspete si la temperatura camerei.
  • Unt – Pentru a unge formele si a adauga savoare.
  • Faina si lapte – Baza bechamel-ului (pentru souffle sarat) sau a cremei patissiere (pentru souffle dulce).
  • Branzeturi (pentru souffle sarat) sau ciocolata, fructe sau vanilie (pentru souffle dulce).
  • Zahar – In cazul variantelor dulci, zaharul adauga dulceata si ajuta la caramelizarea suprafetei.
  • Sare si piper – Pentru a echilibra aromele in souffle-ul sarat.

Tehnici esentiale pentru un souffle perfect

1. Separarea corecta a oualor

Primul pas critic este sa separi cu grija albusurile de galbenusuri. Chiar si o mica urma de galbenus poate impiedica albusurile sa se bata cum trebuie. Foloseste oua la temperatura camerei, pentru ca acestea se bat mai usor si obtii o spuma mai stabila.

2. Baterea albusurilor

Baterea corecta a albusurilor este, fara indoiala, partea care poate determina succesul sau esecul unui souffle. Albusurile trebuie sa fie batute pana devin ferme, dar nu exagerat. Daca le bati prea mult, risti sa obtii o textura prea rigida, iar souffle-ul nu se va ridica uniform. Pe de alta parte, daca albusurile nu sunt suficient de batute, souffle-ul va fi prea moale si nu va avea structura dorita.

3. Pregatirea vasului de copt

Vasul pentru souffle trebuie uns generos cu unt si, pentru souffle-urile dulci, presarat cu zahar sau, pentru cele sarate, cu branza rasa fin. Acest pas ajuta souffle-ul sa se „agate” de peretii vasului si sa creasca uniform. Asigura-te ca ungi vasul de jos in sus, pentru a incuraja cresterea verticala.

4. Incorporarea albusurilor in baza de souffle

Cand adaugi albusurile batute in baza de crema, trebuie sa o faci cu delicatete. Iti sugerez sa adaugi intai o treime din albusuri pentru a usura compozitia, apoi restul, amestecand cu o spatula intr-o miscare circulara si blanda, de jos in sus. Aceasta tehnica previne desumflarea albusurilor si asigura o textura aerata si usoara.

5. Coacerea corecta

Timpul si temperatura sunt cruciale. De obicei, souffle-ul se coace la o temperatura intre 180°C si 200°C, dar evita deschiderea cuptorului in timpul coacerii, pentru ca suflul de aer rece poate cauza prabusirea souffle-ului. Cuptoarele cu ventilator sunt ideale pentru o gatire uniforma. Coacerea dureaza in general intre 15 si 20 de minute, dar depinde de marimea vasului.

6. Servirea imediata

Un souffle trebuie servit imediat ce este scos din cuptor, pentru ca acesta incepe sa se desumfle dupa cateva minute. De aici vine si provocarea majora: sincronizarea perfecta intre gatit si servire.

Deschiderea cuptorului, o greseala pe care trebuie sa o eviti

Tentatia de a verifica souffle-ul poate fi mare, dar evita sa deschizi usa cuptorului in timpul coacerii, deoarece fluctuatiile de temperatura duc la lasarea soutffle-ului.

Sfaturi suplimentare pentru un souffle de succes

  • Daca esti la inceput si nu vrei sa risti prea mult, poti incepe cu souffle-uri in vase mai mici. Acestea se coc mai rapid si iti ofera mai multe sanse de reusita.
  • Poti experimenta cu diverse arome si combinatii: de la clasicul souffle cu branza Gruyère pana la variantele dulci cu ciocolata sau fructe de padure.
  • Intotdeauna ajusteaza timpul de coacere in functie de cuptorul tau, pentru ca fiecare poate avea variatii usoare de temperatura.

Dupa cum vezi, un souffle perfect cere practica, rabdare si precizie, insa o data ce stapanesti tehnica, vei fi capabil sa impresionezi orice invitat. Fie ca alegi un souffle sarat, cum ar fi cel cu branza, sau unul dulce cu ciocolata, aminteste-ti sa urmezi pasii esentiali: separarea corecta a oualor, baterea potrivita a albusurilor si o coacere fara greseli. Incearca, exerseaza si nu te descuraja daca primele incercari nu sunt perfecte. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Cheescake in stil american

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului