Ingrediente
Pentru aluat:
- 500 g faina
- 250 ml lapte
- 100 g zahar
- 50 g unt
- 2 oua
- 25 g drojdie proaspata sau 7 g drojdie uscata
- un praf de sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
- 1 ou pentru uns aluatul
Pentru umplutura:
- 5-6 mere
- 100 g zahar
- 1 lingurita scortisoara
- 50 g unt
- 1 lingura suc de lamaie
- 1 lingura gris
Cum se prepara cornurile cu mere
Mai intai ocupa-te de aluat si pregateste o maia de drojdie. Intr-un bol, amesteca drojdia cu o lingurita de zahar pana la lichefiere, apoi adauga 2-3 linguri de lapte cald. Omogenizeaza bine maiaua de drojdie si las-o deoparte timp de 10 minute, pana isi dubleaza volumul. Trece faina prin sita in bolul in care vei framanta aluatul. Intr-un alt bol amesteca ouale cu un praf de sare si zaharul. Adauga untul topit si esenta de vanilie. In mijlocul fainii adauga mai intai amestecul de drojdie si lapte, apoi compozitia de oua. Amesteca aceste ingrediente cu faina din bol pana cand obtii un aluat omogen. Framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste de maini. Acopera bolul cu o folie si lasa totul la dospit.
Cum sa prepari umplutura de mere
Curata merele de coaja si da-le pe razatoare. Pune o tigaie mare pe flacara aragazului si topeste untul in ea. Adauga merele rase, zaharul, sucul de lamaie si scortisoara si amesteca-le usor. Lasa sa se gateasca la foc mediu pentru 10-15 minute sau pana cand siropul se reduce. Adauga si grisul pentru a absorbi excesul de lichid. Lasa apoi compozitia a racit.
Dupa ce aluatul si-a dublat volumul, presara faina pe masa si scoate-l din bol. Intinde-l intr-o foaie cu grosimea de aproximativ 0,5 centimetri. Sectioneaza foaia de aluat in dreptunghiuri de aproximativ 10x6 centimetri. La unul din capetele fiecarui dreptunghi pune cate o lingura din compozitia de mere. Impatureste apoi aluatul pornind de la capatul cu umplutura peste fasiile formate. Pune cornurile intr-o tava mare tapetata cu hartie de copt, la distanta de 5 cm intre ele. Lasa totul la cuptor, la 180 de grade, pentru aproximativ 20-25 de minute sau pana cand cornurile se rumenesc.