Deserturi

# gamboti cu prune #gamboti #galuste cu prune

Cum sa prepari cei mai buni gomboti cu prune. Nu te vei mai satura de gustul acestora

Gambotii cu prune sau galustele cu prune, ne amintesc mereu de copilarie.  Acest desert savuros, pe care il preparau bunicile noastre, ne

 

Ingrediente

  • ½ kg cartofi fierti
  • 125 g faina
  • un praf de sare
  • 1 ou
  • o lingura de ulei (poti folosi ulei de cocos daca ai)
  • 500 g prune, curatate de samburi
  • zahar brun
  • scortisoara

Pentru pesmetul aromat:

  • 75 gr unt
  • 200 gr pesmet
  • 4 linguri de zahar (sau dupa gust)
  • doua plicuri zahar vanilat
  • 50g migdale macinate cat mai fin (se poate folosi si fistic, alune de padure sau nuci)
  • scortisoara
  • coaja rasa de la o lamaie

Cum se prepara

Se paseaza cartofii fierti, ca pentru piure. Cand compozitia se raceste, se adauga peste faina, sarea, uleiul si oul si se framanta bine pana obtii un aluat omogen. Aluatul este unul care ramane lipicios, prin urmare nu adauga mai multa faina deoarece va iesi un aluat prea tare, care nu se va gati corespunzator.

Se pune o oala cu apa pe foc si se lasa sa dea in clocot. Intre timp se pregatesc prunele care au fost curatate de samburi. In interiorul fiecarei prune se presara zahar si scortisoara, dupa preferinte.  

Se ia cate o bucata de aluat (cam de marimea prunei) si de aplatizeaza in palme. Pentru aceasta etapa iti poti unge mainile cu putin ulei pentru a nu se lipi aluatul de mana. Se adauga o pruna in interior si se niveleaza aluatul in jurul acesteia pentru a obtine o bila.

Se repeta procesul pana la terminarea aluatului.  

Bilele de aluat obtinute se adauga cate una in oala cu apa care fierbe. Gambotii se fierb pana cand ies la suprafata. Acestia se dau imediat prin pesmetul aromat.

Cum se prepara pesmetul aromat

Pentru prepararea pesmetului aromat, adauga intr-o tigaie nonaderenta untul si lasa-l sa se topeasca. Peste adauga pesmetul si migdalele si caleste totul pana se inchide la culoare. Adauga coaja de lamaie, amesteca bine si stinge focul. Adauga apoi zaharul vanilat si completeaza cu zahar tos (simplu sau brun) dupa gust. La final adauga scortisoara, tot dupa gust.  

FOTO: lataifas.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Tort cu fulgi de zapada pentru noaptea de Revelion

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Gogosari umpluti cu vinete, in bulion

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Gateste cu Oana: Inghetata raw cu 3 ingrediente

Expertul Acasa.ro, Oana Grecea: Chef in bucataria de acasa

Pune o intrebare