Daca esti in cautarea unui desert de post delicios, aromat si usor de preparat, prajitura cu mere si morcovi este alegerea perfecta. Acest desert combina prospetimea merelor, dulceata naturala a morcovilor si parfumul portocalelor, pentru a crea o prajitura care te va cuceri de la prima felie. In plus, este rapid de facut si nu necesita ingrediente sofisticate. Iata cum poti sa o prepari!
De ce sa alegi aceasta prajitura de post mere si morcovi?
Aceasta reteta este ideala pentru perioadele de post, dar si pentru momentele in care iti doresti un desert mai sanatos, fara oua sau lactate. Combinatia de mere si morcovi aduce nu doar un gust deosebit, ci si o textura moale si suculenta, perfecta pentru a satisface pofta de dulce.
Ingrediente pentru prajitura de post cu mere si morcovi
Pentru a pregati aceasta prajitura delicioasa, vei avea nevoie de urmatoarele ingrediente:
- 1 cana de morcov ras (aproximativ 150 g)
- 1 cana de mar ras (aproximativ 150 g)
- 1 cana de zahar (poti folosi zahar brun pentru un gust mai intens)
- 1 cana de ulei (ulei de floarea-soarelui sau orice ulei vegetal neutru)
- 100 g stafide (optional, dar recomandat pentru un plus de dulceata)
- 3 cani de faina cernuta (aproximativ 400 g)
- Zeama si coaja rasa de la o portocala (preferabil organica)
- 1-2 lingurite de scortisoara macinata (pentru un parfum deosebit)
- 1 plic de praf de copt (aproximativ 10 g)
- 1 lingurita de esenta de rom (sau vanilie, dupa preferinta)
Cum se prepara prajitura de post cu mere si morcovi
Incepe prin a rade morcovul si marul pe razatoarea mica. Stoarce usor marul ras pentru a elimina excesul de suc, astfel incat prajitura sa nu devina prea umeda. Daca stafidele sunt prea uscate, le poti hidrata timp de 10 minute in apa calda sau suc de portocale.
Intr-un bol mare, mixeaza uleiul cu zaharul pana cand obtii o consistenta omogena. Adauga pe rand morcovul ras, marul ras, zeama si coaja de portocala, esenta de rom si scortisoara. Amesteca bine pentru a combina aromele.
Separat, amesteca faina cernuta cu praful de copt. Adauga treptat acest amestec in compozitia lichida, amestecand usor cu o spatula sau lingura de lemn. La final, incorporeaza stafidele (daca le folosesti).
Pregateste o tava de dimensiuni medii (aproximativ 20x30 cm) tapetand-o cu hartie de copt sau ungand-o cu ulei si presarand faina. Toarna compozitia in tava si niveleaza suprafata.
Preincalzeste cuptorul la 180°C. Coace prajitura timp de 45-60 de minute, pana cand trece testul scobitorii (introdu o scobitoare in mijlocul prajiturii; daca iese curata, prajitura este coapta). Lasa prajitura sa se raceasca complet inainte de a o taia.
Sugestii de servire
Pentru un aspect festiv, poti pudra prajitura cu zahar pudra sau o poti decora cu glazura simpla din zahar pudra amestecat cu suc de portocale. Prajitura este excelenta alaturi de o cana de ceai de fructe sau cafea.
Prajitura de post cu mere si morcovi este un desert simplu, dar de efect, perfect pentru orice ocazie. Aroma sa calda de scortisoara si portocala te va cuceri pe loc, iar textura moale si suculenta o face irezistibila. Incearc-o si tu si bucura-te de un desert care aduce gustul copilariei in fiecare felie!