Deserturi

#preparare mucenici #mucenici # mucenici moldovenesti

Cum prepari cei mai gustosi Mucenici Moldovenesti. Reteta pe care o va indragi intreaga familie

Pe 9 martie, romanii sarbatoresc Sfintii 40 de Mucenici, iar traditia cere ca in aceasta zi sa se pregateasca deliciosii Mucenici Moldovenesti – acei colacei pufosi, insiropati si plini de nuca.

 

 

Reteta traditionala de mucenici este una simpla, dar necesita rabdare si atentie la detalii pentru a obtine acel aluat moale si aromat pe care toata familia il va indragi.

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 kg faina
  • 250 ml lapte caldut
  • 200 g zahar
  • 100 g unt topit
  • 3 oua
  • 50 g drojdie proaspata (sau 14 g drojdie uscata)
  • 1 praf de sare
  • Coaja rasa de la o lamaie si o portocala
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Ingrediente pentru sirop:

  • 500 ml apa
  • 200 g zahar
  • 1 lingura miere
  • 1 lingurita esenta de rom

Ingrediente pentru decor:

  • 200 g nuca macinata
  • 50 g zahar pudra
  • 1 ou pentru uns

Mod de preparare:

1. Pregatirea aluatului
Intr-un bol mare, amesteca drojdia cu o lingura de zahar si putin lapte caldut, apoi lasa compozitia sa se activeze timp de 10-15 minute. Intre timp, cerne faina intr-un castron incapator si adauga sarea. Cand drojdia s-a activat, toarn-o peste faina si adauga ouale, zaharul, coaja rasa de lamaie si portocala, esenta de vanilie si restul de lapte. Framanta bine, apoi adauga untul topit si continua sa framanti pana cand aluatul devine elastic si nelipicios. Acopera-l cu un prosop si lasa-l la dospit timp de aproximativ o ora, pana isi dubleaza volumul.

2. Modelarea mucenicilor
Dupa ce aluatul a crescut, imparte-l in bucati egale si ruleaza fiecare bucata in snururi lungi. Modeleaza snururile sub forma cifrei 8 si aseaza mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt. Acopera-i si lasa-i sa mai creasca inca 20-30 de minute.

3. Coacerea mucenicilor
Bate un ou si unge fiecare mucenic pentru a obtine acea crusta lucioasa si aurie. Preincalzeste cuptorul la 180°C si coace mucenicii timp de aproximativ 25-30 de minute, pana devin rumeni si pufosi.

4. Pregatirea siropului
Cat timp mucenicii sunt in cuptor, pregateste siropul. Pune apa si zaharul intr-o cratita si fierbe-le pana cand zaharul se dizolva complet. Lasa siropul sa se raceasca putin, apoi adauga mierea si esenta de rom pentru un plus de aroma.

5. Insiroparea si decorarea
Dupa ce mucenicii s-au copt si s-au racit putin, inmoaie-i pe rand in siropul caldut, astfel incat sa absoarba bine lichidul. Aseaza-i pe un platou si presara deasupra nuca macinata amestecata cu zahar pudra.

Foto: YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=SJIn5GCaYQA )

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din deserturi

Expertul Acasa.ro, Chef Matthew Ehsanmehr

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Drob, stufat si pasca, preparate traditionale intr-o forma inedita pentru masa de Paste

Experti Retete

Expertul Acasa.ro, Mariana Robescu: Cum se pregatesc mucenicii muntenesti

Experti Retete

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului