Clatitele fragede cu lapte batut sunt alegerea ideala atunci cand vrei sa pregatesti un desert rapid, gustos si care sa fie pe placul tuturor. Aceasta reteta simpla transforma clatitele clasice intr-un preparat delicios si pufos, care poate fi servit atat ca desert, cat si ca gustare. Afla cum sa obtii cele mai fragede clatite si cum sa le personalizezi pentru a surprinde gusturile fiecaruia.
Ingrediente simple, la indemana oricui
Unul dintre marile avantaje ale acestei retete este faptul ca ingredientele sunt comune si accesibile. Iata ce ai nevoie pentru a pregati clatitele fragede cu lapte batut:
- Un pahar cu lapte batut (poti folosi sana sau iaurt, in functie de preferinte)
- Un ou, care ofera structura si consistenta aluatului
- Doua linguri de ulei, pentru a obtine o textura moale si catifelata
- Doua linguri de zahar, ce adauga dulceata potrivita
- Un pahar de faina, pentru baza aluatului
- Un praf de sare, pentru a accentua celelalte arome
- lingurita de praf de copt si o jumatate de lingurita de bicarbonat de sodiu, pentru o dospire usoara
- Esenta de vanilie, pentru o aroma delicata si placuta
Cum se prepara clatitele fragede u lapte batut
Incepe prin a pregati doua castroane mari. Intr-unul dintre ele, amesteca ingredientele uscate: faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea. Acest pas este esential pentru a obtine un aluat omogen.
In celalalt castron, combina laptele batut, oul, uleiul, zaharul si esenta de vanilie. Amesteca bine cu un tel sau o furculita pana obtii o compozitie omogena.
Toarna amestecul lichid peste cel uscat, amestecand cu un mixer pentru a evita formarea cocoloaselor. Daca observi ca aluatul este prea dens, poti adauga putin lapte batut pana ajungi la consistenta dorita.
Lasa aluatul sa se odihneasca timp de 20-30 de minute. Acest pas permite ingredientelor sa interactioneze mai bine, ceea ce va duce la obtinerea unor clatite mai fragede si mai aerate.
Incinge o tigaie antiaderenta pe foc mediu. Poti unge tigaia cu putin ulei sau unt pentru a preveni lipirea, desi aluatul are deja suficienta grasime. Foloseste o lingura sau un polonic pentru a turna aluatul in tigaie, in functie de dimensiunea dorita a clatitelor.
Gateste clatitele aproximativ 1-2 minute pe fiecare parte, pana cand devin aurii. Vei observa cum apar mici bule pe suprafata aluatului, semn ca este momentul sa le intorci.
Umpluturi si moduri de servire
Un alt motiv pentru care aceasta reteta este atat de indragita este versatilitatea ei. Clatitele fragede cu lapte batut pot fi umplute sau servite simplu, in functie de preferintele tale sau ale invitatilor. Iata cateva idei de umpluturi:
- Dulceata sau gem – Un clasic care nu dezamageste niciodata.
- Ciocolata tartinabila – Ideala pentru iubitorii de deserturi decadente.
- Branza dulce cu stafide – O varianta traditionala si hranitoare.
- Fructe proaspete si miere – O combinatie racoritoare si sanatoasa.