Cherdelele sunt placinte cu branza si verdeata traditionale in zona Dobrogei si a Deltei. Aceasta reteta este usor de realizat, iar rezultatul este unul gustos. Cherdelele se pot prepara si cu restul de aluat de la paine sau alte prajituri pe care le faci in casa.
Ingrediente pentru cherdele
- 200 grame apa
- sare
- un cubulet drojdie
- 500 grame faina
- 500 grame branza
- 7 oua
- 3 legaturi verdeata
- 400 grame iaurt sau lapte dulce
- unt.
Cum se prepara cherdelele
Pentru a prepara aceasta placinta cu branza si verdeata, se face intai un aluat. Din apa, faina, drojdie si sare se realizeaza o coca. Cand este gata, coca se lasa la dospit pana creste. Cat timp creste aluatul, se prepara umplutura : intr-un castron se amesteca branza cu verdeata tocata si 4 oua.
Cand coca a dospit, se intinde in foi egale. Foile se umplu cu umplutura de branza si verdeata. Cand sunt gata umplute, foile se taie in bucati si se aseaza in tava. Tava de copt trebuie unsa in prealabil cu unt.
Bucatile de placinta se aseaza in tava si se ung si ele cu putin unt pe deasupra. Se tin la cuptor timp de 20-30 de minute. Cand este aproape coapta, placinta se scoate din cuptor si se unge cu un amestecul de lapte si restul de oua. Dupa ce s-a uns placinta, se da din nou la cuptor pana se rumeneste.
Cum se servesc cherdelele
Placinta se serveste calda.