Ingrediente
Pentru foile de placinta:
- 12 linguri de apa minerala
- 12 linguri de ulei de floarea-soarelui
- 12 linguri de zahar
- 12 linguri de faina, plus extra pentru framantat si intins
- 1 lingurita praf de copt
- un praf de sare
- 1 lingurita esenta de vanilie
Pentru umplutura:
- 1 kg de mere dulci-acrisoare
- 6 linguri de zahar
- 1-2 lingurite scortisoara
- zeama de la 1/2 lamaie
- 2 linguri gris
Cum se prepara placinta cu mere de post "12 linguri"
Mai intai vei pregati aluatul. Nu necesita foarte multa framantare deoarece este un aluat fraged. Amesteca intr-un bol cele 12 linguri de apa minerala cu cele 12 linguri de ulei. Adauga zaharul si amesteca pana se dizolva complet. Pune faina treptat, alaturi de praful de copt si sarea. Adauga faina pana cand obtii un aluat moale, nelipicios. Framanta aluatul cateva minute pana devine elastic. Acopera-l apoi cu o folie si lasa-l deoparte timp de 10-15 minute.
Pregateste acum umplutura de mere: spala si curata merele de coaja. Da-le pe razatoarea mare. Pune-le intr-o cratita, adauga zaharul si zeama de lamaie. Caleste totul la foc mediu si amesteca din cand in cand pana cand merele isi lasa sucul si se inmoaie. Spre final pune scortisoara si mai lasa pe foc timp de 1-2 minute. Lasa apoi compozitia la racit.
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Imparte aluatul in doua parti egale. Pe masa de lucru presarata cu faina intinde prima parte de aluat intr-o foaie subtire, de marimea tavii in care vei coace placinta. Aseaza foaia de aluatul in tava si ridica marginile pe peretii tavii. Presara 1 lingura de gris peste foaie, pentru a absorbi lichidul de la mere, apoi pune umplutura si niveleaza bine. Intinde si a doua parte de aluat si acopera umplutura de mere. Sigileaza apoi marginile. Lasa placinta cu mere de post "12 linguri" la cuptor pentru 30-35 de minute sau pana cand devine aurie.