Stii cu siguranta celebrele rulouri umplute cu crema pe care le prepara patiserii italieni si de care te indragostesti iremediabil odata ce le-ai gustat prima data. Cannoli poti face si tu acasa si nu e deloc greu.
Cannoli creeaza dependenta. Nu iti mai poti scoate din minte gustul lor. Nu mai spunem ca sunt si extrem de aspectuoase, mai ales datorita picaturilor de ciocolata sau a fisticului maruntit cu care se orneaza.
Aluatul de cannoli se face de obicei cu vin alb, din acelasi motiv pentru care la alte aluaturi se foloseste otetul sau vodca: fragezeste aluatul si il ajuta sa creasca. Umplutura de cannoli se face intotdeauna cu ricotta, mascarpone si frisca.
Ingrediente pentru cannoli
Pentru crema:
1 cana de ricotta
1 /2 cana de branza mascarpone
1 /2 cana cu zahar pudra
1 cana cu smantana lichida
1 lingura extract pur de vanilie
1 lingura coaja de portocala
1 /4 lingura sare
1 /2 cana cu picaturi de ciocolata
Pentru aluat:
2 cani faina
1 /4 cana zahar tos
1 /2 lingura sare
1 /2 lingura scortisoara
4 lingurite unt rece, taiat in cubulete
6 lingurite vin alb
1 ou mare
1 albus de ou, pentru uns
Ulei vegetal, pentru prajit
Cum se prepara cannoli:
Pragateste crema. Intr-un bol mare, bate smantana cu jumatate din zaharul pudra pana ce se intareste. Intr-un alt vas, amesteca ricotta cu mascarpone si cu restul de zahar, vanilia, coaja de portocala si sarea. Adauga si frisca si da crema la frigider pana sunt gata cojile de cannoli.
Cum se prepara cojile de cannoli:
Intr-un bol mare, amesteca faina, zaharul, sarea si scortisoara. Adauga untul peste faina framantand cu mainile. Adauga vinul si oul si amesteca pana se formeaza un aluat. Framanta bine timp de cel putin 5 minute, apoi impacheteaza-l intr-o folie de plastic si lasa-l la frigider cel putin o ora.
Pe blatul de bucatarie infainat, imparte aluatul in doua si intinde fiecare bucata pana ajungi la grosimea de jumatate de centimetru. Cu o forma rotunda pentru taiat cu diametrul de 10 centimetri taie cercuri. Resturile ramase framanta-le inca o data si intinde aluatul procedand la fel ca mai devreme.
Ai nevoie de tuburi metalice speciale pentru cannoli. Infasoara aluatul in jurul acestora, iar acolo unde se imbina, unge cu albus de ou pentru a nu se desprinde.
Cum se prajesc cojile de cannoli:
Intr-o tigaie adanca si cu diametru mare, pune ulei, iar cand s-a incins, incepe sa prajesti cannoli. Intoarce-le, daca e cazul. Scoate-le apoi pe o tava in care ai pus prosoape din hartie. Continua pana termini de prajit toate cojile.
Cand s-au racit suficient cat sa le poti manui, scoate tuburile metalice de pe aluat rasucindu-le usor. Pune crema intr-un posh si umple cochiliile, apoi inmoaie capetele in fulgi de ciocolata ori in migdale macinate. La final, le poti pudra cu zahar.