Reteta pentru aluatul de babka
Ingrediente:
- 500 g faina alba
- 7 g drojdie uscata sau 25 g drojdie proaspata
- 100 ml lapte cald
- 100 g zahar
- 3 oua
- 100 g unt moale
- 1 lingurita extract de vanilie
- Un praf de sare
Cum se prepara babka reteta:
Intr-un bol mic, dizolva drojdia in laptele cald cu o lingura de zahar. Lasa amestecul sa se activeze 10 minute, pana cand devine spumos.
Intr-un bol mare sau in bolul mixerului, adauga faina, restul de zahar, praful de sare, ouale si extractul de vanilie. Amesteca pana se omogenizeaza.
Adauga amestecul de drojdie si framanta aluatul pana devine elastic si neted (aproximativ 8-10 minute).
Incorporeaza untul moale, cate putin, continuand sa framanti pana cand aluatul devine lucios si nelipicios.
Acopera bolul cu folie alimentara sau un prosop si lasa aluatul sa dospeasca intr-un loc cald timp de 1-2 ore, pana isi dubleaza volumul.
3 sugestii de umpluturi pentru babka
1. Umplutura cu ciocolata si nuci
- 150 g ciocolata neagra topita
- 50 g unt
- 3 linguri cacao
- 100 g zahar
- 100 g nuci maruntite
Amesteca ciocolata topita, untul, cacaoa si zaharul pana obtii o pasta fina. Intinde umplutura peste aluat si presara nucile maruntite.
2. Umplutura cu scortisoara si zahar brun
- 100 g unt moale
- 100 g zahar brun
- 2 linguri scortisoara
- 50 g stafide (optional)
Combina untul, zaharul brun si scortisoara pana formezi o pasta. Intinde amestecul pe aluat, iar daca doresti, adauga stafidele.
3. Umplutura cu gem de fructe si migdale
- 150 g gem de zmeura sau caise
- 50 g migdale feliate
- 2 linguri zahar pudra pentru decor
Intinde un strat uniform de gem pe aluat si presara migdalele feliate.
Cum sa asamblezi si sa coci babka
Dupa ce aluatul a dospit, intinde-l intr-un dreptunghi pe o suprafata usor infainata.
Adauga umplutura aleasa, lasand o margine libera de 1 cm. Ruleaza aluatul strans, formand un rulou.
Taie ruloul pe lungime, formand doua fasii. Impleteste cele doua fasii, cu partea taiata orientata in sus, si aseaza-le intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Lasa babka sa mai dospeasca timp de 30 de minute, apoi unge-l cu ou batut.
Coace babka in cuptorul preincalzit la 180°C timp de 35-40 de minute, pana devine auriu si bine crescut.
Acum ai o babka reteta delicioasa, perfecta pentru a impresiona familia si prietenii! Serveste-o calda sau la temperatura camerei, cu o cana de ceai sau cafea. Pofta buna!