Cumpararea unei locuinte

# vanzare casa #cumparare casa #imobiliare

Tendinte ale pietei imobiliare in pandemie pentru cinci dintre cele mai mari orase din tara

Pandemia de Covid 19 a afectat nu doar sanatatea oamenilor ci si domenii economice asupra carora a avut un impact semnificativ. Piata imobiliara, de exemplu, a inregistrat o tendinta in scadere in unele dintre cele mai mari orase din tara, cu toate ca aceasta tendinta nu poate fi generalizata, deoarece exista si exceptii.

Cum a fost afectata piata imobiliara in Bucuresti, Brasov, Cluj- Napoca, Timisoara si Constanta si care sunt tendintele inregistrate? Raspunsul este aici!

Piata imobiliara in Bucuresti in scadere pana in septembrie

Daca in luna aprilie, se putea vorbi despre un avans, incepand cu luna mai situatia s-a schimbat, in ideea in care cifrele au inceput sa scada, apartamentele de vanzare ieftinidu-se cu 2%. Pretul mediu inregistrat este de 1394 EUR/mp.

In prima luna de toamna pretul mediu pe metrul patrat, pentru un apartament vandut in capitala, ajungea la 1355 EUR, in scadere cu 0, 1% fata de ultima luna de vara, cand metrul patrat se vindea cu 1357 EUR.

Scaderea preturilor a inregistrat valori semnificative imediat dupa ridicarea starii de urgenta, fundamentata fiind pe constrangerile economice si sociale si de scaderea cererii de cumparare pe anumite segmente. Chiar asa stand lucrurile, valorile vehiculate in perioada aprilie-septembrie sunt mai mari in comparatie cu valorile medii de anul trecut, din aceeasi perioada.

Tendinte ale pietei imobiliare in Brasov subliniaza scaderi pana in septembrie

Daca in luna aprilie, in Brasov se inregistra o crestere de 1,8%, in luna mai se putea constata o scadere de 0,3% - de la 1.219 la 1.215 EUR/mp util. In aceeasi perioada, apartamentele vechi se vindeau cu 1199 EUR/mp, o valoare cu 1,6% mai mare in comparatie cu perioada anterioara, iar apartamentele vechi s-au ieftin cu 2,6 % - daca in perioada anterioara se vindeau cu 1278 EUR/mp, in aprilie se vindeau cu 1.245 EUR/mp. Variatiile de pret au continuat pana in luna septembrie, luna in care metrul patrat se vinde cu 1208 EUR.

In Cluj-Napoca se poate vorbi despre o evolutie ascendenta la finalul verii

In Cluj-Napoca, in luna mai, trendul pe piata imobiliara a fost descendent. In medie, metrul patrat util se vindea cu 1815 EUR in mai– fata de 1845 EUR/ mp in aprilie. O evolutie ascendenta a preturilor apartamentelor de vanzare in cluj fost inregistrata in ultima luna de vara, cand pretul unui apartament a crescut cu aproximativ 0,8%.

In Timisoara, preturile la apartamente au cunoscut o scadere semnificativa pana in septembrie

Desi in luna aprilie preturile pentru apartamentele din Timisoara se situau pe un trend ascendent, in mai au scazut de la 1.325 EUR/mp la 1.300 EUR/mp util. In aceasta perioada au scazut atat preturile pentru apartamente vechi, cat si cele pentru cele noi.

Nici in septembrie situatia nu arata diferit, preturie scazand cu 0,8% fata de august – ajungand de la 1293 EUR/mp cat erau in ultima luna de vara, la 1283 EUR/mp, in medie.

Pentru Constanta situatia se schimba, deoarece se poate vorbi de cresteri in perioadele analizate

In Constanta, piata imobiliara a cunoscut o crestere cu 0,7% a preturilor in luna mai, valoarea medie a unui metru patrat crescand de la 1229 EUR la 1237 EUR. De asemenea, in luna septembrie s-a constatat o crestere a solicitarilor de preturi de 0,9%, in comparatie cu perioada anterioara - pentru metrul patrat fiind solicitat un pret de pana la 1.245 EUR.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea