Cumpararea unei locuinte

#scadere tranzactii imobiliare #cumparare casa #tranzactii imobiliare #romania #cumparare apartament

Romanii cumpara tot mai putine case. Numarul tranzactiilor imobiliare, in scadere drastica

Piata imobiliara din Romania traverseaza o perioada de declin, pe fondul scumpirilor, al dobanzilor mari si al incertitudinii economice. Datele recente arata o scadere semnificativa a numarului de tranzactii imobiliare, iar tendinta continua sa ingrijoreze atat cumparatorii, cat si dezvoltatorii.

 

Scadere abrupta a tranzactiilor in noiembrie 2024

Conform datelor furnizate de Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI), in luna noiembrie 2024 s-au inregistrat 58.415 tranzactii imobiliare la nivel national, o scadere cu 9.583 fata de luna precedenta. Comparativ cu aceeasi perioada din 2023, piata a pierdut 4.874 de tranzactii.

Aceasta reducere a volumului de vanzari nu este doar sezoniera, ci reflecta o schimbare profunda in comportamentul cumparatorilor. In timp ce Bucurestiul, Ilfovul si Brasovul continua sa domine clasamentul celor mai active piete imobiliare, cu peste 18.600 de tranzactii in noiembrie, judetele mai mici, precum Teleorman, Ialomita si Giurgiu, au inregistrat cifre minime, sub 400 de tranzactii fiecare.

Cresterea costurilor de creditare – principalul factor descurajant

Unul dintre principalii factori care au contribuit la aceasta scadere este cresterea costurilor de creditare. Ratele dobanzilor pentru creditele ipotecare s-au mentinut la niveluri ridicate, ceea ce a redus accesibilitatea locuintelor pentru multi cumparatori. Desi numarul ipotecilor in noiembrie 2024 a fost mai mare decat in aceeasi perioada din 2023, acest lucru reflecta mai degraba refinantarile sau achizitiile planificate anterior, decat o crestere reala a cererii.

In plus, inflatia persistenta a afectat puterea de cumparare a populatiei, facand ca economiile necesare pentru avans sa devina tot mai greu de atins. Acest lucru este evident mai ales in judetele mai putin dezvoltate, unde veniturile sunt mai mici, iar costurile locuintelor reprezinta o povara financiara considerabila.

Locuintele noi – mai putin accesibile

Dezvoltatorii imobiliari se confrunta si ei cu dificultati. Costurile ridicate ale materialelor de constructie si ale fortei de munca au determinat o crestere a preturilor locuintelor noi. In Bucuresti si Ilfov, preturile apartamentelor noi au crescut cu aproximativ 8% fata de anul precedent, conform analizelor de piata. Acest lucru a condus la o stagnare sau chiar la o scadere a cererii pentru locuintele din segmentele premium si mediu.

In schimb, pe segmentul apartamentelor vechi, preturile au ramas relativ constante, dar numarul tranzactiilor continua sa fie afectat de lipsa finantarii.

Terenurile agricole, o alternativa?

O tendinta interesanta observata in 2024 este cresterea interesului pentru terenurile agricole. Judetele Dolj, Buzau si Constanta au fost lideri la acest capitol, inregistrand peste 600 de tranzactii fiecare. In contextul unei piete imobiliare rezidentiale in scadere, terenurile agricole sunt percepute ca o investitie mai sigura, mai ales in zonele cu potential de dezvoltare agricola sau industriala.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Cele 8 simboluri de bun augur. Tie care iti poarta noroc?

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului