Cumpararea unei locuinte

# prima casa 4 #prima casa #credit imobiliar #credit ipotecar #cumparare apartament

Probleme ale programului Prima Casa 4

Specialistii in sectorul imobiliar considera ca programul prima casa 4 va conduce piata ipotecara si imobiliara la un nivel normal. Repartizarea riscurilor intre stat si banca va conduce la noua configuratie de acordare a creditelor, acest segment de piata urmand sa se stabilizeze in timp. Insa, potrivit datelor Fondului National de Garantare, in acest moment se cumpara de sapte ori mai putine credite decat in cea de-a treia etapa. Iata care sunt problemele noii variante a programului Prima Casa:



Este perioada concediilor


In prima luna de la reluarea programului guvernamental, bancile au vandut doar 300 de credite cu o valoare cumulata de 12 milioane euro. Anul trecut, valoarea medie a creditelor acordate ajungea la 80 milioane euro. Totusi, bancherii, agentiile imobiliare, dar si analistii economici isi pastreaza optimismul si afirma ca pe de o parte, aceste statistici sunt cauzate de faptul ca este perioada concediilor.

Un alt factor important este confortul faptului ca programul exista, ruleaza si are un plafon suficient de mare incat oamenii se pot bucura de vara si de concediu si nu se grabesc sa cumpere sau sa vanda urgent, potrivit imopedia.ro. Oficialii din piata imobiliara sunt de parere ca aceasta situatie nu este deloc ingrijoratoare si ca interesul clientilor va reveni odata cu sosirea toamnei.


Unele bancile nu si-au prezentat oferta


16 din cele 21 de banci care au participat la editiile anterioare ale programului au ales sa intre in „Prima Casa 4". Este vorba de: BCR, BRD, Alpha Bank, CEC Bank, Millennium Bank, Banca Romaneasca, Banca Transilvania, OTP Bank, UniCredit Tiriac Bank, Bancpost, Raiffeisen Bank, Piraeus Bank , Emporiki Bank , RIB, Bank Leumi si Intesa Sanpaolo Bank .

Cu toate acestea, nu toate bancile care si-au anuntat participarea la programul Prima Casa au inceput sa dea credite. Numai sapte dintre ele au inceput sa dea credite astfel ca specialistii sunt de parere ca multi clienti asteapta sa vada alte oferte. Este vorba de BCR, BRD, CEC, Alpha Bank, Millennium Bank, Piraeus Bank, Banca Transilvania si OTP.


Documentatie stufoasa


Programul Prima Casa 4 a adus o serie de schimbari fata de anii trecuti insa documentatia necesara pentru obtinerea unui credit prin acest program a ramas insa la fel de stufoasa. Pentru a aplica la un astfel de credit ai nevoie de:

  • Cerere de credit ;
  • Declaratie pe propria raspundere conform careia solicitantul indeplineste conditiile stabilite pentru acest program;
  • Documente care sa ateste veniturile realizate;
  • Fisa fiscala sau declaratia de venit pe anul anterior solicitarii creditului;
  • Precontract de vanzare/cumparare pentru imobilul finantat;
  • Actele de proprietate ale imobilului ce urmeaza sa fie finantat;
  • Raportul de evaluare pentru imobilul ce urmeaza sa fie finantat;
  • Dovada constituirii avansului;
  • Extras de carte funciara privind inscrierea proprietatii;
  • Certificatul de eficienta energetica;
  • Polita de asigurare a imobilului finantat.


In plus, reprezentantii Fondului National de Garantare au declarat ca Prima Casa 4 ar putea fi ultima editie a programului guvernamental si ca de aici inainte, piata imobiliara ar trebui sa gaseasca o cale de a functiona fara impulsuri date de stat. Aceasta perspectiva, desi incurajata de analisti, este o temere a agentiilor imobiliare, care functioneaza aproape exclusiv datorita tranzactiilor facute prin Prima Casa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului