Piata imobiliara din Bucuresti este marcata de o tendinta neasteptata: apartamentele vechi se scumpesc mai rapid inca din 2024, iar diferenta fata de locuintele noi devine tot mai vizibila. Cresterile de preturi difera in functie de sursa analizelor, dar majoritatea expertilor confirma aceasta evolutie accentuata.
Conform platformei Storia, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele vechi din Bucuresti a ajuns la 2.095 de euro in ianuarie 2025, cu 21% mai mult fata de aceeasi perioada din 2024. Pe de alta parte, locuintele noi au crescut mai modest, cu doar 2%, atingand un pret mediu de 1.742 de euro pe metru patrat.
In mod surprinzator, Capitala se afla printre putinele orase din Romania unde apartamentele vechi sunt mai scumpe decat cele noi. Situatii similare se regasesc in Iasi, Timisoara si Sibiu, desi diferentele nu sunt la fel de pronuntate.
Factorii care alimenteaza scumpirile
Conform specialistilor, aceasta crestere accelerata a preturilor apartamentelor vechi este rezultatul mai multor factori. Daniel Tudor, CEO al companiei de consultanta The Concept Group, subliniaza ca preturile acestor locuinte au fluctuat mai mult de-a lungul anilor, unele perioade aducand chiar scaderi.
"Cresterea accelerata a preturilor apartamentelor vechi se datoreaza, in primul rand, faptului ca, spre deosebire de locuintele noi, acestea au inregistrat scaderi de pret in anumite perioade ale anului 2023, in timp ce dezvoltatorii si-au mentinut politica de pret", explica Daniel Tudor, pentru ziare.com.
Totodata, dinamica pietei a fost influentata de o crestere mai lenta a pretului imobilelor vechi inainte de 2023, ceea ce a generat un efect de recuperare. Pe termen lung, specialistii considera ca locuintele noi vor continua sa creasca in valoare mai mult decat cele vechi.
De ce unii cumparatori evita apartamentele noi
Pe langa preturile mai accesibile, multi cumparatori prefera apartamentele vechi din motive legate de increderea in dezvoltatori. Exista perceptii legate de calitatea constructiilor noi, mai ales din cauza unor proiecte imobiliare care au esuat sau care au fost asociate cu probleme structurale.
"Reticenta fata de apartamentele noi provine, in mare parte, din lipsa de informare si din perceptiile legate de calitatea constructiei – aspecte care, de multe ori, sunt demontate de specialistii in domeniul structurilor si constructiilor, ce ar trebui consultati inainte de achizitie, daca exista astfel de preocupari. De asemenea, esecurile rasunatoare ale unor dezvoltatori au creat o imagine distorsionata a pietei, desi astfel de situatii reprezinta doar un procent infim si sunt riscuri care pot fi reduse, daca nu eliminate complet, prin alegerea unor dezvoltatori cu un istoric solid si verificabil", a explica Daniel Tudor pentru sursa citata.
Standardele de constructie au evoluat, dar calitatea depinde de executie
Desi constructiile noi sunt proiectate conform unor norme moderne, multi cumparatori sunt sceptici. Matei Sumbasacu, inginer specializat in cutremure si fondator al Asociatiei pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise), subliniaza ca blocurile realizate dupa anul 2000 ar trebui sa fie sigure din punct de vedere seismic, dar executia joaca un rol esential.
"De obicei, acest nivel de constiintiozitate in executie, in ciuda tuturor procedurilor si sistemelor existente in legislatie, este dictat de piata. Daca avem o piata in care se construieste mult si trebuie sa se construiasca rapid, evident se pierde din atentie", explica Sumbasacu.
Pe termen lung, tendintele din piata imobiliara ar putea sa se schimbe, in functie de cerere, oferte si reglementari. Pana atunci, apartamentele vechi continua sa fie o alegere atractiva pentru cumparatori.