Cumpararea unei locuinte

# succesiune mostenire casa # casa mostenire #succesiune

Poti vinde casa mostenita fara succesiune? Ce trebuie sa stii inainte de a face o tranzactie

Mostenirea unei case poate parea un proces simplu, insa vanzarea unei proprietati mostenite vine cu anumite obligatii legale. Una dintre cele mai frecvente intrebari este daca o casa mostenita poate fi vanduta fara succesiune.

Raspunsul este clar: nu poti vinde o proprietate mostenita fara a finaliza succesiunea, deoarece dreptul de proprietate trebuie clarificat si inregistrat pe numele mostenitorilor inainte de orice tranzactie.

Ce inseamna succesiunea si de ce este obligatorie?

Succesiunea este procedura legala prin care mostenitorii obtin dreptul de proprietate asupra bunurilor lasate de o persoana decedata. Aceasta poate fi realizata in doua moduri:

Succesiune notariala – se desfasoara la notar si este mai rapida daca toti mostenitorii sunt de acord asupra impartirii bunurilor.

Succesiune judiciara – se solutioneaza in instanta, de obicei atunci cand exista neintelegeri intre mostenitori.

Fara parcurgerea acestor pasi, mostenitorii nu pot fi recunoscuti oficial ca proprietari ai imobilului si, implicit, nu il pot vinde legal.

Ce se intampla daca incerci sa vinzi fara succesiune?

Daca incerci sa vinzi o casa mostenita fara sa fi facut succesiunea, vei intampina mai multe probleme legale si administrative:

Lipsa actelor de proprietate – Pentru a putea vinde un imobil, este necesar sa ai actele care atesta ca esti proprietarul de drept. Fara succesiune, casa este inca inregistrata pe numele persoanei decedate.

Imposibilitatea de a incheia un contract de vanzare-cumparare – Notarii nu pot autentifica vanzarea unui imobil care nu este trecut pe numele vanzatorului. Fara un certificat de mostenitor, tranzactia nu poate avea loc legal.

Probleme fiscale – In lipsa succesiunii, mostenitorii nu pot fi inregistrati ca platitori de taxe si impozite pentru acel imobil.

Ce pasi trebuie sa urmezi pentru a putea vinde casa mostenita?

Daca vrei sa vinzi o casa mostenita, trebuie sa parcurgi urmatorii pasi:

Deschiderea succesiunii – Se face la notar, unde mostenitorii depun actele necesare (certificatul de deces al fostului proprietar, acte de proprietate ale imobilului, acte de identitate ale mostenitorilor etc.).

Obtinerea certificatului de mostenitor – Acesta atesta ca mostenitorii sunt recunoscuti legal ca proprietari ai imobilului.

Inscrierea in cartea funciara – Dupa obtinerea certificatului de mostenitor, noul proprietar trebuie sa inregistreze imobilul la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Plata taxelor si impozitelor – Inainte de vanzare, trebuie sa te asiguri ca imobilul nu are datorii fiscale restante.

Incheierea vanzarii la notar – Dupa finalizarea acestor pasi, proprietatea poate fi vanduta legal, in baza unui contract de vanzare-cumparare autentificat de notar.

Vanzarea unei case mostenite fara succesiune nu este posibila din punct de vedere legal. Succesiunea este un pas obligatoriu pentru a deveni proprietar cu acte in regula si pentru a putea efectua tranzactii imobiliare. Daca ai mostenit o casa si vrei sa o vinzi, cel mai bine este sa consulti un notar si sa urmezi toti pasii necesari pentru a evita problemele legale si administrative.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea