INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Cumpararea unei locuinte

#intetinere # plata intretinere #executare silita #restante #lege

Nu ai platit intretinerea? Poti ramane fara casa! Ce spune legea

Nu ai platit intretinerea? Risti sa ramai fara casa, potrivit legii din Romania. Administratorii asociatiilor de proprietari atrag atentia ca proprietarii care nu-si platesc intretinerea raman fara locuinte, un fenomen care este tot mai intalnit in Romania.

 

Tot mai multi romani au datorii la intretinere, fie din cauza lipsei de bani, fie din neglijenta. In cazul intarzierii platilor datorate la intretinere, se aplica penalizari. De asemenea, daca datoriile sunt foarte mari, se ajunge la executare silita si la scoaterea locuintelor la licitatie.

Potrivit legii, locatarii care nu isi achita intretinerea in termen de 31 de zile de la data afisarii acesteia, vor plati penalitati. In cazul in care se acumuleaza datorii foarte mari, asociatiile de proprietari vor demara procedura de executare silita. In acest caz, suma restanta va fi recuperata fie prin poprirea bunurilor din conturile bancare, fie prin scoatelea la licitatie a locuintei.

Tot mai multe blocuri intampina dificultati din cauza datoriilor foarte mari ale locatarilor. Iar recuperarea sumelor restante este foarte dificila, daca nu chiar imposibila in multe cazuri.  

Care sunt sumele datorate pentru care se aplica executarea silita

Executarea silita pentru neplata intretinerii se poate aplica in cazul in care locatarii acumuleaza restante semnificative. De regula, nu exista o suma fixa stipulata de lege, dar este important sa stii ca sunt luate in considerare urmatoarele lucruri: 

  • Conform legislatiei, locatarii au la dispozitie 31 de zile de la data afisarii datoriei pentru a efectua plata. Daca aceasta suma ramane neplatita, se pot acumula penalitati.
  • De obicei, daca restantele depasesc o suma considerata semnificativa (de exemplu, cateva luni de plata, ceea ce ar putea fi echivalentul a cateva sute de lei sau mai mult), asociatia de proprietari poate decide sa demareze procedura de executare silita.

Procedura de executare silita, o decizie a asociatiei de proprietari

In functie de politica asociatiei de proprietari, se poate decide initierea executarii silite daca datoriile acumulate ajung la o valoare care afecteaza grav bugetul asociatiei. De obicei, este necesara o hotarare a adunarii generale a asociatiei de proprietari pentru a demara executarea silita.

Astfel, acumularea unor restante la intretinere care depasesc suma de 1.000 - 2.000 de lei, in functie de marimea asociatiei si de politica acesteia, pot duce la executarea silita. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea