Cumpararea unei locuinte

#cumparare apartament #imobiliare #apartament

La ce trebuie sa fii atent cand cumperi un apartament

Apartamentul perfect nu exista, indiferent cat de mult l-am cauta. La fiecare vizionare a unei posibile locuinte, vom descoperi defecte, unele minore, ce pot fi remediate sau tolerate, altele majore, pe care nu suntem dispusi sa le acceptam. Cu toate acestea, este esential sa aflati problemele unor apartamente de vanzare inainte de achizitie si sa vedeti ce compromisuri sunteti dispusi sa faceti.

 

Decizia de a cumpara o locuinta necesita mult timp de gandire si de evaluare a ofertei, iar cele doua etape extrem de importante in acest proces sunt prima intalnire cu vanzatorul si vizita la apartament. Astfel, pentru a te ajuta sa iei cea mai buna hotarare, am intocmit o scurta lista cu o serie de intrebari ce trebuie puse, dar si cateva chestiuni carora trebuie sa le acorzi o atentie deosebita.

Afla cand au fost realizate cele mai recente reconditionari

Pentru a avea o imagine de ansamblu, este necesar sa stii cand sau daca au fost realizate lucrari de constructie sau renovare in apartament. Astfel, vei afla daca nu cumva trebuie renovat si vei putea afla si la ce costuri se ridica o astfel de investitie. De asemenea, in cazul in care observi un tapet nou, ar trebui sa te intrebi daca exista crapaturi in perete sau a fost montat doar pentru a infrumuseta camera. Acelasi lucru este valabil si in cazul unui tavan fals. Tot la acest capitol, poti intreba daca apartamentul se vinde mobilat sau echipat cu electrocasnice si care a fost perioada in care au fost cumparate. Toate aceste informatii te vor ajuta sa compari cu alte locuinte si sa observi daca pretul este unul echitabil sau nu.

Discuta cu vecinii si observa cartierul

Ar fi de preferat sa ajungi la intalnirea cu reprezentantul de vanzari un pic mai devreme. Acest lucru iti va da posibilitatea sa faci o plimbare scurta in cartier si sa vezi ce facilitati exista, precum un supermarket, o gradinita, o banca sau un loc de joaca. De asemenea, poti intalni cativa vecini cu care sa discuti pret de cateva minute si sa ii intrebi daca este o zona a orasului sigura sau daca exista probleme de care se lovesc in mod repetat. Aceste detalii te vor ajuta sa realizezi o lista cu plusurile si minusurile apartamentului. In plus, vei putea observa daca se pastreaza linistea si poate chiar iti vei face o idee despre cum ar arata viata ta si a familiei acolo.

Verifica presiunea apei la robinet

Nimeni nu vrea sa faca un dus in doua ore din cauza presiunii reduse a apei sau abia sa poata spala vasele ramase dupa o cina in familie. Astfel, verificarea presiunii apei este esentiala, deoarece aceasta poate fi scazuta din cauza conductelor foarte vechi sau prea inguste. Un debit micsorat al apei poate crea neplaceri si, in timp, chiar poate deveni o problema apasatoare pentru tine.

Fii atent la calorifere

Suntem in prag de iarna, asadar o atentie deosebita trebuie acordata caloriferelor si daca acestea se incalzesc uniform. Spre exemplu, daca acestea nu au termostat, dar nu sunt calde pe toata suprafata, acest aspect poate semnifica o problema la sistemul de incalzire si atunci trebuie identificata cauza. De asemenea, in functie de cladire, o alta intrebare necesara este cea referitoare la facturile din sezonul anterior. Astfel, vei vedea care sunt costurile in lunile mai friguroase si poti afla daca sunt probleme privind izolarea termica a locuintei sau deficiente la nivelul intregului sistem de termoficare.

Inspectati subsolul

O vizita in subsolul blocului iti va arata calitatea constructiei si vei putea evalua starea cladirii. Daca vei observa fisuri majore in fundatie, cel mai bun lucru pe care il poti face este sa te orientezi catre alte apartamente, iar in cazul unora minore sa incerci sa afli daca exista o deschidere a comunitatii pentru o eventuala consolidare. Mai mult, acorda atentie zonelor comune, precum subsolul, scarile sau garajul. Felul in care acestea sunt ingrijite arata atitudinea vecinilor fata de proprietatea comuna si capacitatea lor de a rezolva anumite probleme.

Inainte de a lua o decizie, afla daca apartamentul este scos la vanzare de mult timp si daca pretul sau a scazut continuu. Un astfel de scenariu poate pune semne de intrebare referitoare la vreun defect al locuintei care nu ti-a fost comunicat. Si, nu in ultimul rand, verifica daca ferestrele si usile sunt intr-o stare buna sau necesita investitii suplimentare.

Sursa foto: Shutterstock

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea