Cumpararea unei locuinte

#cumparare locinta #cumparare apartament #apartament #locuinta

Ghid complet: Ce trebuie sa stii inainte sa iti cumperi un apartament

Fie ca ai platit pana acum chirie si ti-ai dat seama ca banii platiti lunar se duc pe apa Sambetei, in loc ca, dupa cativa ani, apartamentul sau garsoniera in care locuiesti sa iti apartina in totalitate, te-ai saturat sa te muti dintr-un loc in altul sau pur si simplu iti doresti stabilitate, vine o vreme cand te gandesti serios sa iti cumperi un apartament. Daca ai reusit sa strangi banii necesari achizitionarii unei locuinte sau alegi sa apelezi la o banca, pentru un ajutor financiar, ramane la latitudinea ta. E bine sa stii insa ca trebuie sa acorzi atentie unor detalii importante, care, mai tarziu, iti vor face viata mai usoara.

Alege cu grija zona in care vei locui

Tine cont de renumele cartierului in care vrei sa iti cumperi o locuinta, pentru ca, dupa ce vei investi niste bani, iti va fi mai greu sa o parasesti. Intereseaza-te din timp despre nivelul de siguranta si gradul de aglomeratie a zonei, ca sa eviti traficul aglomerat sau aerul irespirabil. Nu vrei sa ai sub geam mult zgomot sau, poate, te deranjeaza insectele care pot considera zonele de langa apa un paradis. E foarte important sa ai si acces facil la mijloacele de transport in comun, indiferent daca ai sau nu masina, pentru ca nu intotdeauna o poti folosi.

Cunoaste-ti vecinii inainte sa semnezi contractul de cumparare

Atat colocatarii blocului, cat si vecinatatile sunt aspecte de care trebuie sa tii cont. Daca locuiesti alaturi de persoane zgomotoase, care nu te lasa sa dormi, s-ar putea sa te deranjeze. Totodata, trebuie sa afli din timp care este cel mai apropiat magazin, parc sau spital ori cea mai apropiata scoala, daca vrei o siguranta sporita pentru copiii tai. De asemenea, e posibil sa nu te avantajeze faptul ca in imediata vecinatate a casei tale exista o zona cu multe baruri sau localuri unde petrecerile se termina tarziu in noapte.

Afla din ce an dateaza cladirea

Chiar daca nu ti-e teama de cutremure sau alte calamitati, e bine sa stii daca blocul in care vrei sa iti cumperi o garsoniera sau un apartament are sau nu bulina rosie, adica daca sunt cu risc seismic.

Cat costa intretinerea

Te poti uita chiar pe listele afisate la avizierul blocului sau poti intreba un vecin amabil care sunt costurile intretinerii, atat iarna, cat si vara. Important este si daca intreaga cladire are sau nu repartitoare pentru agentul termic, asta daca nu vei avea o centrala. La fel de importante sunt si apometrele, ca sa nu te trezesti cu facturi umflate, pentru pierderile pe care le au firmele de utilitati.

Cum e cu locurile de parcare?

Daca ai masina, un aspect foarte important este gasirea unui loc de parcare. In orasele aglomerate, este cu adevarat o problema sa ai unde sa lasi masina in siguranta, pe timpul noptii. Afla daca poti inchiria de la primaria de care apartine zona unde vrei sa iti cumperi locuinta un loc de parcare.

Locuinta personala este o investitie pe termen lung sau chiar pe viata, asa ca e necesar sa ai unde sa depozitezi obiectele de care te folosesti doar sezonier. Intreaba daca apartamentul vine la pachet cu o boxa de subsol, o debara sau orice alta incapere unde iti poti lasa in siguranta lucrurile. De asemenea, balconul este o parte importanta dintr-un apartament.

Daca vrei sa iti cumperi o locuinta, e nevoie de zile bune de cautari si prospectare a pietei. O poti face de unul singur sau poti apela la serviciile unui agent imobiliar, care sa iti prezinte toate ofertele existente in orasul de care esti interesat.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului