Cumpararea unei locuinte

# plata chirie #inchiriere casa

Facilitati la plata chiriei, adoptate in pandemie

Criza generata de pandemia de coronavirus are efecte puternice asupra economiei. Multe firme si-au sistat activitatea din cauza raspandirii SARS CoV-2, astfel ca autoritatile au incercat sa ia cat mai multe masuri pentru a veni in sprijinul celor afectati. In perioada starii de urgenta, Guvernul a creat un mecanism ce a permis firmelor sa obtina amanarea chiriilor. Apoi, si Parlamentul a adoptat o lege privind aplicarea unor facilitati la plata chiriei in timpul starii de urgenta. Iata care sunt acestea si ce efecte produc in prezent.

 

Mecanismul dat de Guvern, valabil doar pentru firme

Initial, autoritatile au stabilit ca anumite categorii profesionale care intampina probleme din cauza pandemiei de coronavirus sa poata beneficia de amanarea chiriilor. Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 29/2020, agentii economici puteau solicita o pasuire privind achitarea chiriilor pentru imobilul cu destinatie de sediu social si de sedii secundare. Amanarea platilor se efectua in baza unui certificat de stare de urgenta obtinut de la Ministerul Economiei, dar firmele erau nevoie sa arate ca spatiile inchiriate nu mai pot fi folosite din cauza deciziilor luate de autoritatile publice pentru prevenirea raspandirii imbolnavirilor de COVID-19.

Legea adoptata de Parlament, aplicabilitate mult mai mare

Ulterior, in data de 29 aprilie 2020, Parlamentul a adoptat Legea 62/2020 pentru a le oferi facilitati la plata chiriilor, atat firmelor cat si persoanelor fizice. Prin urmare, in cazul operatorilor economici, prevederile stabilite mentionau ca pot beneficia de masurile propuse daca activitatea lor a fost intrerupta. Se bucurau de aceleasi facilitati in perioada de aplicare a starii de urgenta si daca veniturile ori incasarile le-au scazut cu minim 15% in luna martie 2020, comparativ cu media ultimului an calendaristic. Pentru a solicita amanarea platii chiriei, firmele trebuiau sa aiba o chirie mai mica sau cel mult egala cu suma de 10.000 de lei (2.000 de euro) pentru fiecare locatie in parte.

La randul lor, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect in perioada starii de urgenta puteau amana la cerere, fara dobanzi si penalitati, plata chiriei pentru locuinte. Suma maxima pentru chiria persoanelor fizice, specificata in actul aditional, pentru o singura locatie a fost stabilita la cel mult 2.000 de lei (410 euro). Legea prevedea ca plata chiriilor pentru firme si persoane fizice sa fie efectuata de catre Fisc.

Normele de aplicare a legii, inca, neclare

Legea prevedea ca ministerele de resort au obligatia de a elabora normele de aplicare in termen de 15 zile, de la publicarea sa in Monitorul Oficial. Totodata, se precizeaza ca acoperirea datoriilor de catre persoanele fizice si operatorii economici catre Fisc trebuie achitata, in rate egale, pana la data de 31 decembrie 2020. De asemenea, neplata sumelor datorate de catre acestia catre organul fiscal competent atrage dupa sine executarea silita. Lipsa de claritate a condus la intarzierea adoptarii unor astfel de norme. Legea 62/2020 face referire, strict, la reglementarea situatiei chiriilor, celelalte sume datorate potrivit contractului, cum ar fi taxele aferente utilitatilor, fiind, in continuare, in sarcina chiriasilor. Facilitatea acordata locatarilor se aplica pe toata durata starii de urgenta si pentru luna urmatoare celei in care a incetat aceasta.

Pentru locatori, cei care si-au oferit spre inchiriere bunurile, facilitatile faceau referire la scutirea de la impozitul pe venit obtinut din cedarea folosintei bunurilor. Acest lucru se intampla in conditiile in care contribuabilii diminueaza contravaloarea chiriilor cu minim 30% fata de luna februarie, pe perioada anului 2020. Chiria diminuata nu intra la calculul plafonului anual pentru stabilirea obligatiei de plata a CASS. In cazul contribuabililor platitori de impozit pe profit si care datoreaza impozit pe veniturile microintreprinderilor, veniturile din chirii se impozitau doar in proportie de 80%, daca valoarea chiriei ar fi fost redusa cu minim 20%.

Deoarece masurile luate de autoritati sunt, inca, neclare este important sa-ti achiti in continuare chiria ca sa nu intampini probleme. In cazul in care te confrunti cu dificultati financiare, solicita un credit nebancar prin telefon ca sa-ti poti acoperi cheltuielile ce tin de spatiile inchiriate. Inca nu se cunoaste caracterul retroactiv al legii, asa ca, asigura-te ca poti face fata tuturor situatiilor neplacute pe care le-a generat aceasta pandemie de coronavirus.

Sursa foto: pixabay.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare