Cumpararea unei locuinte

#locuinta #impozit #taxe #onorariu #notariat

Cumpararea casei: Taxe pe care le achiti la notar

La achizitionarea unei locuinte, pe langa suma de bani necesara acoperirii costului acesteia, cumparatorul se confrunta cu necesitatea de a face plati suplimentare. Cum contractul de vanzare-cumparare se incheie in fata unui notar, o buna parte dintre taxele aferente acestui demers vor lua forma cheltuielilor notariale.

Valoarea taxelor pe care le vei achita la notar variaza in functie de valoarea locuintei pe care intentionezi sa o cumperi si pot ajunge sa totalizeze cateva mii de euro. Aceste taxe sunt impozitul pe venit, tariful de carte funciara si onorariul notarial.

Impozitul

Impozitul pe pretul imobilului achizitionat se calculeaza diferit, in functie de valoarea acestuia, dar si a perioadei scurse de la data instrainarii.

Astfel, conform prevederilor din Codul Fiscal, pentru imobilele de orice fel dobandite in termen de 3 ani pana la data instrainarii, impozitul este de 3%, pana la valoarea de 200.000 lei, inclusiv, respectiv de 2%, plus 6.000 lei, pentru o valoare superioara pragului de 200.000 lei.

In cazul imobilelor dobandite de peste 3 ani, impozitul este de 2% pana la valoarea de 200.000 lei, respectiv de 1%, plus 4.000 lei, in cazul in care valoarea este mai mare de 200.000 lei.

Acest impozit se achita la notarul public in momentul autentificarii contractului de vanzare-cumparare. In plus, se calculeaza in functie de valoarea imobilului declarata de parti.

Onorariul notarial

Taxa se calculeaza raportat la valoarea imobilului care urmeaza a fi achizitionat, asa cum apare aceasta trecuta in contractul de vanzare-cumparare. Si in acest caz, valoarea onorariului notarial este rezultatul unui cumul de criterii: pe langa pret, este relevant si de cat timp detine vanzatorul imobilul (pana la 3 ani, peste 3 ani), cat si modalitatea de dobandire a imobilului (fara credit, credit ipotecar, prima casa).

Taxa de carte funciara


Achitarea taxei de carte funciara permite intabularea dreptului de proprietate al cumparatorului asupra imobilului. Aceasta taxa este calculata in functie de tipul cumparatorului (persoana fizica ori juridica). Astfel, o persoana fizica achita 0,15% din pretul imobilului, in timp ce una juridica achita 0,5%.

Foto: nashvillehomesbuylindaseaton.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea