Datele au fost colectate in februarie 2025, printr-un chestionar publicat pe platformele Storia si OLX Imobiliare, la care au raspuns 1.904 persoane.
Bunul simt, calitatea de baza in relatia de vecinatate
Aproape jumatate dintre respondenti (45%) au declarat ca isi doresc ca vecinii lor sa fie politicosi si respectuosi. Pe locul doi se afla dorinta de a avea parte de liniste – un criteriu esential pentru 42% dintre participanti. De asemenea, 6% considera important ca vecinii sa fie implicati in comunitate si disponibili sa sara in ajutor atunci cand este nevoie.
„Studiul desfasurat pe platforma Storia ne arata ca, dincolo de diferentele dintre generatii, romanii isi doresc in primul rand vecini respectuosi si amabili – un indicator clar ca bunul simt si relatiile armonioase raman esentiale in viata de zi cu zi. Totodata, am observat cateva nuante interesante: tinerii cauta mai multa liniste si discretie, in timp ce persoanele mai in varsta pun pret pe ajutor reciproc si coeziune comunitara. Intr-o societate in continua schimbare, aceste valori ne arata cat de important este sa cultivam relatii bune intre vecini, indiferent de varsta sau stil de viata”, a explicat Monica Dudau, Head of Marketing Real Estate Europe, OLX Group, potrivit ziare.com.
Cuplurile tinere, considerate cei mai buni vecini
Cand vine vorba despre cine sunt cei mai bine vazuti vecini, cuplurile tinere ocupa primul loc, cu un scor mediu de 3,31 din 5. Urmeaza persoanele singure (3,11), familiile cu copii (3,02), iar pe ultimul loc se afla studentii, care au primit un scor de doar 2,65, cel mai probabil din cauza asocierii cu un stil de viata mai zgomotos.
Principalele motive de nemultumire fata de vecini
Cele mai frecvente probleme semnalate in relatiile dintre vecini sunt lipsa de respect si atitudinile conflictuale, mentionate de 56% dintre respondenti. Zgomotul excesiv reprezinta o alta sursa majora de disconfort pentru 35% dintre cei chestionati. Alte neplaceri, precum folosirea abuziva a spatiilor comune sau lipsa de comunicare, au fost amintite de un numar mult mai mic de persoane – 6%, respectiv 3%.
Cu toate acestea, aproape jumatate dintre romani (46%) declara ca nu au intampinat niciodata dificultati in relatia cu vecinii, semn ca, in multe cazuri, convietuirea decurge fara probleme majore.
Locuinta influenteaza relatiile cu vecinii
Studiul arata si ca tipul locuintei influenteaza felul in care percepi relatiile de vecinatate. 39% dintre cei care locuiesc la casa considera esentiala o relatie buna cu vecinii, fata de doar 30% dintre locatarii de apartamente. De asemenea, cei care stau la curte au o frecventa mai mare a interactiunilor zilnice cu vecinii (39% vs. 31%).
Ce diferente exista intre generatii
Respectul si amabilitatea sunt apreciate de toate categoriile de varsta. Aceste trasaturi au fost mentionate de 48% dintre tinerii din Generatia Z (18-28 de ani), 46% dintre Millennials (29-44 ani), 48% din Generatia X (45-60 ani) si 45% dintre Baby Boomers (61-79 ani).
Totusi, apar si diferente notabile intre generatii. Pentru tineri, linistea este a doua cea mai importanta calitate: 42% dintre cei din Generatia Z si 43% dintre Millennials o considera esentiala. In schimb, seniorii pun accent mai mare pe ajutorul reciproc – 13% dintre Baby Boomers apreciaza acest aspect, comparativ cu doar 5-6% in cazul generatiilor mai tinere.
Implicarea in viata comunitatii este de asemenea mai valorizata in randul generatiilor mature: 7% dintre cei din Generatia X si 6% dintre Baby Boomers mentioneaza acest criteriu, in timp ce doar sub 5% dintre tineri il considera important.
Interactiuni mai frecvente la varste mai inaintate
Tinerii interactioneaza cel mai rar cu vecinii. Doar 23% dintre cei din Generatia Z spun ca discuta zilnic cu vecinii, iar 36% afirma ca relatiile lor sunt rare. In schimb, Generatia X este cea mai activa in acest sens: 38% dintre acestia comunica zilnic cu vecinii, iar 29% o fac cel putin o data pe saptamana.
Analiza face parte din campania „Drumul inteligent spre acasa”, initiata de Storia, cu scopul de a oferi transparenta si informatii utile tuturor celor implicati in procesul de inchiriere sau achizitie de locuinte.