Cumpararea unei locuinte

# prima casa 4 #banci #prima casa #credit imobiliar #credit ipotecar

Cum alegi banca pentru Prima Casa

In cadrul celei de-a patra etape a programului guvernamental Prima Casa se vor putea acorda credite de peste 1,4 miliarde de euro. 16 dintre cele 21 de banci care au participat la editiile anterioare ale programului au ales sa continue sa acorde credite si in programul Prima Casa 4 . Oferta bancilor este conditionata de regulile impuse de stat insa seamana destul de mult la nivel de cifre.



Regulile impuse de stat


Varianta a patra a programului Prima Casa vine cu o schimbare majora, aceea ca statul nu va mai garanta integral creditele acordate. Astfel, bancile participante isi vor asuma riscul de nerambursare in proportie de 50%.

De asemenea, o alta conditie impusa de stat este mentinerea avansului de minim 5% şi a structurii de dobânda, respectiv EURIBOR la 3 luni + marja fixa de maxim 4%, pentru creditele in euro.

BCR şi BRD au ales sa mearga putin sub aceasta marja impusa, cu 3.95%, respectiv 3.75%. BRD scade chiar la 3.65%, cu conditia ca perioada creditului sa nu fie mai mare de 20 de ani.


Diferentele de rate


Debutul oficial al programului Prima Casa 4 a fost pe data de 17 iunie, cand BCR a acordat primul credit ipotecar in prezenta premierului Emil Boc.

Chiar daca in program s-au inscris 16 banci, nu toate si-au facut publica inca oferta pana la ora actuala. Avand in vedere bancile care si-au expus deja oferta de creditare, la un credit de 57.000 euro obtinut prin Prima Casa, diferentele de rate sunt foarte mici, de circa 4-5 euro, potrivit imopedia.ro.


  • BCR ofera urmatoarele conditii:

Tip dobanda: variabila
DAE: 5,79%
Rata lunara in prezent: 319 euro
perioada de rambursare: 360 luni
Valoarea totala platibila de client: 117.640 euro
 

  • In cazul BRD, oferta este urmatoarea:

Tip dobanda: variabila
DAE: 5,41%
Rata lunara in prezent: 315.67 euro
Perioada de rambursare: 360 luni
Valoarea totala platibila de client: 113.800 euro
 

  • Alpha Bank are urmatoarele conditii:

Tip dobanda: variabila
DAE: 5,2%
Tip dobada: variabila
Rata lunara in prezent: 316,38 euro
Perioada de rambursare: 360 luni, cu rate lunare egale
Valoarea totala platibila de client: 119.300 euro
 

  • In cazul CEC Bank, conditiile sunt:

Tip dobanda: variabila
DAE: 5,25%
Rata lunara:315 euro
Perioada de rambursare: 360 luni, cu rate lunare egale
Valoare totala a creditului: 113.200 euro


Programele alternative nu sunt de ignorat


In paralel cu programul Prima Casa, bancile au lansat si credite alternative care se adreseaza in primul rand celor care si-au depus dosarele pentru creditarea prin programul guvernamental, dar nu au reusit sa prinda plafonul de garantii.

Chiar daca avansul impus pentru un astfel de credit este mai mare, exista si beneficii.

Creditele alternative acorda sume mai mari si nu mai exista interdictia instrainarii timp de cinci ani, ca in cazul programului guvernamental.
Astfel, la un avans de 10% in cazul CEC Bank şi 15% la OTP şi Raiffeisen Bank , poti lua un credit de 100.000 euro la CEC Bank, respectiv 70.000 euro la OTP Bank sau chiar 200.000 euro la Raiffeisen Bank .

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea