Preturile chiriilor din marile orase ale Romaniei au inregistrat o crestere medie de 9% fata de februarie 2024, potrivit unei analize realizate de Storia, platforma imobiliara a OLX. Totusi, comparativ cu ianuarie 2025, piata imobiliara arata semne de stabilizare, cu o scadere de 2% la nivel national.
Bucuresti: chiriile cresc, dar unele sectoare inregistreaza scaderi
In Capitala, Sectorul 1 ramane cel mai scump, cu o chirie medie de 1.211 euro pentru un apartament cu trei camere, in timp ce Sectorul 6 este cel mai accesibil, cu 599 euro pentru aceeasi categorie de locuinta.
Cele mai semnificative cresteri anuale s-au inregistrat la:
- Apartamentele cu trei camere din Sectorul 2 (+20%)
- Apartamentele cu doua camere din Sectorul 5 (+20%)
Pe de alta parte, in comparatie cu ianuarie 2025, Sectorul 1 a inregistrat o scadere de 5% la garsoniere si apartamente cu doua camere, semnaland o posibila corectie a pietei.
Cluj, Iasi si Brasov, printre orasele cu cele mai mari cresteri
In Cluj-Napoca, chiriile au crescut astfel:
- +8% pentru garsoniere
- +9% pentru apartamentele cu doua camere
- +4% pentru apartamentele cu trei camere
Iasiul a avut cea mai mare crestere la garsoniere (+17%), in timp ce chiriile pentru apartamentele cu trei camere au urcat cu 10%. In schimb, preturile pentru apartamentele cu doua camere au stagnat.
In Brasov, apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 17%, in timp ce restul categoriilor au avut cresteri mai moderate.
In Constanta, chiriile au crescut cu 4%-9%, iar in Timisoara, avansul a fost de 12% la garsoniere, 5% la apartamentele cu doua camere si 6% la cele cu trei camere.
Cele mai mari scumpiri la chirii: Oradea, Arad si Craiova
Orasele unde chiriile au explodat sunt Oradea si Arad, unde pretul garsonierelor a crescut cu 18%.
In Oradea, chiriile medii sunt:
- 259 euro pentru garsoniere
- 400 euro pentru apartamentele cu doua camere
- 499 euro pentru apartamentele cu trei camere
In Craiova, apartamentele cu trei camere s-au scumpit cu 10%, iar cele cu doua camere cu 5%.
Scaderea chiriilor fata de luna anterioara: semn al unei stabilizari?
Dupa cresterile accelerate din 2024, piata imobiliara pare sa intre intr-o faza de temperare a preturilor, sustin expertii.
„In unele orase si sectoare ale Bucurestiului, preturile incep sa scada usor, ceea ce ar putea semnala o temperare a ritmului de crestere din perioada precedenta”, a declarat Monica Dudau, Head of Marketing Real Estate Europe OLX Group.
Chiar daca in anumite zone chiriile continua sa creasca, trendul descendent din ultima luna ar putea indica o stabilizare a pietei in a doua jumatate a anului 2025.