Cumpararea unei locuinte

#menajare casa #verificari casa #cumparare casa #casa

Ce verificari ii faci unei case pe care vrei s-o cumperi?

Achizitia unei case reprezinta o investitie extrem de importanta pentru orice persoana. Pe langa impactul financiar si emotional pe care il presupune un astfel de proces, orice viitor proprietar trebuie sa stie cum sa isi evalueze locuinta. Dincolo de aspectul general, exista o multime de elemente care ofera indicii esentiale cu privire la valoarea casei. Inspectia cladirii este obligatorie pentru a te asigura ca investitia ta este profitabila si ca nu vei avea cheltuieli suplimentare pentru reparatii ulterioare. Iata ce lucruri trebuie sa ai in vedere la cumpararea unei case si cum poti sa te asiguri ca nu vei lua o decizie pripita:

Afla detalii despre structura casei

Structura este cea mai importanta parte a unei locuinte. Aceasta asigura durabilitatea si siguranta casei, de aceea trebuie evaluata atent. O structura rezistenta trebuie sa fie adaptata terenului pe care este construita locuinta. Informeaza-te despre zona in care este ridicata cladirea pe care vrei sa o achizitionezi. De exemplu, daca esti in cautarea unei case de vanzare in Botosani e posibil ca susceptibilitatea teritoriului la risc seismic ori alunecari de teren sa fie mai redusa decat in alta zona din tara. Verifica planul casei, peretii acesteia, cauta fisuri in tavan sau ziduri si afla daca s-au facut reparatii majore in timp.

Solicita unui expert sa verifice fundatia

Pe langa structura imobilului si fundatia trebuie sa fie solida. Daca ai dubii in ceea ce priveste capacitatea ta de a evalua rezistenta acesteia, apeleaza la ajutorul unui specialist. Pentru o casa simpla, aceasta trebuie sa fie realizata la minimum 50 cm adancime, in cazul unui imobil cu mansarda la 75 cm si la 1 metru adancime daca este vorba de o locuinta cu doua etaje.

Analizeaza instalatia sanitara

Scurgerile deficitare sunt o adevarata catastrofa pentru orice casa. In mod sigur nu iti doresti sa ai probleme din cauza tevilor, asa ca inspecteaza traseul acestora prin locuinta, vezi daca exista infiltratii ori umiditate excesiva. Verifica apa de la robinet ca sa descoperi daca instalatia este veche si trebuie schimbata.

Examineaza izolatia si ventilatia locuintei

Problemele cu izolatia si ventilatia casei contribuie la un disconfort major al locatarilor si chiar afecteaza sanatatea acestora. Inainte de a cumpara un imobil, afla detalii despre starea izolatiei si eficienta energetica. Verifica daca peretii sau colturile casei prezinta urme de mucegai ori igrasie si asigura-te ca exista gauri de aerisire in pereti, mai ales daca locuinta este construita de ani buni.

Studiaza lemnul din casa

Parchetul, podul, scarile interioare, lambriul sau orice alta parte a locuintei care include lemn trebuie examinata atent. Pot exista parti care s-au degradat in timp sau zone unde este umezeala. Inainte de estetica si reparatii costisitoare, o astfel de cercetare amanuntita iti va oferi siguranta in respectivul imobil.

Acorda atentie sistemului electric

Daca esti pe punctul de a cumpara o casa mai veche trebuie sa te asiguri ca aceasta beneficiaza de un sistem electric rezistent. Probabil ca vei folosi mult mai multe dispozitive electronice fata de perioada in care a fost construit imobilul, asa ca verifica daca exista erori, risc de incendiu sau probleme care vor necesita rezolvare ulterioara.

Verifica starea ferestrelor si a usilor

Pe langa faptul ca sunt unele dintre elementele costisitoare si importante ale unei case, ferestrele si usile sunt greu de inlocuit. Schimbatul lor presupune multa munca, deranj, reparatii suplimentare si cheltuieli semnificative. Asadar, vezi daca sunt crapaturi in apropierea lor, infiltratii pe langa ferestre, daca se inchid cum trebuie sau sunt probleme cu geamurile.

Cerceteaza in detaliu finisajele din imobil

Finisajele interioare si exterioare sunt cele care dau un aspect placut casei. Rolul lor nu este insa doar decorativ, ci protejeaza locuinta impotriva mucegaiului, a umezelii sau razelor soarelui. Cere-i proprietarului informatii despre tencuiala folosita, verifica daca gresia, parchetul ori faianta au fisuri sau denivelari. Loveste usor faianta din loc in loc sa vezi daca suna a gol si daca e montata bine.

Inspecteaza acoperisul

Pentru a nu avea cheltuieli semnificative imediat dupa ce te muti, intreaba proprietarul despre starea acoperisului. Acesta este destul de scump si e important sa stii cand a fost montat si daca trebuie sa il schimbi in perioada urmatoare.

Este casa rezistenta si sigura? Aceasta trebuie sa fie o prima intrebare la care sa raspunzi atunci cand verifici starea unui imobil. Orice locuinta poate ascunde eventuale probleme pe care, daca le depistezi la timp, vei putea sa evaluezi corect valoarea proprietatii. Mai mult, vei sti ce lucruri trebuie sa remediezi inainte de a incepe amenjarea propriu-zisa. Desi procesul de achizitie pare lung si plin de obstacole, cu o cercetare atenta vei reusi sa gasesti o locuinta potrivita nevoilor tale.

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului