Cumpararea unei locuinte

# strucctura de rezistenta #cumparare imobil

Cand cumperi un imobil, cat platesti pentru structura de rezistenta?

Atunci cand achizitionezi un imobil, exista, desigur o serie de criterii importante de luat in considerare, in functie de preferintele individuale, nevoi personale, situatie financiara etc, criterii care atarna mai greu sau usor in pretul final. Localizare, dimensiune si configuratia casei, facilitatile zonei, starea si calitatea constructiei, siguranta, dar si rezistenta si durabilitatea constructiei sunt printre cele mai importante criterii care dicteaza pretul final al locuintei.

Potrivit unui sondaj online derulat recent, la nivel national de catre Ingineri Asociati Construct, companie specializata in proiectarea structurilor de rezistenta, cand vine vorba de cele mai importante criterii la achizitia unei case, 41% dintre participantii la sondaj au indicat calitatea constructiei si planul tehnic, in timp ce 21% au indicat drept cel mai important criteriu structura de rezistenta, iar 20% pozitionarea. Designul, suprafata locuibila si suprafata terenului completeaza topul celor mai importante criterii.

Daca despre preturile de amenajare, costurile cu materia prima, compartimentare, design si mobilier se tot discuta , noi am stat de vorba cu Nicu Stoica, inginer proiectant de structuri in cadrul Ingineri Asociati Construct despre un aspect mai putin dezbatut in procesul de achizitie a unui imobil, si anume, structura de rezistenta.

Ce rol are structura de rezistenta?

De la fundatie, pereti portanti si stalpi pana la plansee si elemente de legatura si ancorare, structura de rezistenta a unui imobil este proiectata si construita in conformitate cu standardele si reglementarile specifice in domeniul constructiilor, cu scopul de a oferi siguranta si functionalitate si de a mentine integritatea constructiei pe durata intregii sale vieti.

Cum alegi structura de rezistenta?

Alegerea structurii de rezistenta pentru un imobil depinde de mai multi factori importanti, precum tipul de cladire, caracteristicile solului, conditiile climatice, zonele seismice, reglementarile si standardele de constructie si, bineinteles, resurse disponibile. Astfel, este important sa colaborezi cu un specialist in domeniul ingineriei structurale pentru a evalua toti acesti factori si a face o alegere adecvata si sigura in ceea ce priveste structura de rezistenta a imobilului. Acesti profesionisti pot realiza analize structurale, tinand cont de toti factorii relevanti, si pot oferi recomandari specifice pentru proiectul tau.

Cat platesti pentru structura de rezistenta?

Nicu Stroica precizeaza ca la un pret mediu de vanzare de 1400 euro/ mp, costul cu structura de rezistenta poate varia intre 20%-30%. Daca detaliem costul structurii de rezistenta, in pretului mediu de vanzare, am avea: beton: 90-160Euro/mp, armatura: 80-110Euro/mp, cofraj: 115- 175e/mp, ajungandu-se, astfel se ajunge la un cost variabil de 285-445 euro/mp.

Iar daca ne referim la rentabilitatea investitiei,  costul cu structura de rezistenta reprezinta un sfert din pretul de vanzare. Desigur, respectarea standardelor ofera conditia minima si optima pentru investitie, respectiv consumuri minime de materiale, dar daca beneficiarul isi doreste standarde mai ridicate, cu certitudine valoarea initiala a investitiei este mai ridicata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului