Cumpararea unei locuinte

#inchiriere #contract #chirie #locuinta

Beneficiile contractului de inchiriere pentru locatar

Un contract de inchiriere aduce numeroase avantaje atat proprietarului cat si chiriasului si ii protejeaza pe amandoi de prejudicii. Daca am vazut care sunt avantajele incheierii unui astfel de act pentru proprietar, iata ce beneficii are chiriasul (locatarul) de pe urma unei astfel de intelegeri:


1
Unul dintre cele mai importante beneficii este acela ca nu poti fi evacuat din locuinta inchiriata, in perioada valabilitatii contractului, decat in cazul in care incalci prevederile stabilite de comun acord. In aceasta situatie, evacuarea se poate face numai printr-o hotarare judecatoreasca.

Contractul de inchiriere poate fi totusi reziliat la initiativa proprietarului dar numai dupa ce iti acorda un preaviz de 6 luni.


2 Daca inchei un contract cu proprietarul imobilului in care te-ai mutat, vei putea sa beneficiezi de viza de flotant.


3 Chiria nu poate fi modificata decat cu acordul partilor astfel ca proprietarul nu va putea pretinde o suma mai mare de bani pentru chirie decat cu acordul tau. Cererea de majorare a chiriei trebuie adresata in scris chiriasului si trebuie motivata de efectuarea unor lucrari de reparatii sau de consolidari ale locuintei.

Totodata,
partile pot stabili în contractul de inchiriere o Clauza de revizuire a chiriei in raport cu variatiile indicelui de inflatie anual, stabilit de Comisia Nationala pentru Statistica.


4 Proprietarul este obligat print contract sa-ti inmaneze locuinta in stare normala de functionare. In caz de nerespectarea acestei obligatii, instanta il poate obliga pe proprietar sa-ti plateasca daune.

5
Cheltuielile cu reparatiile diverselor obiecte sau instalatii care se deterioreaza sau nu mai functioneaza corect sunt responsabilitatea proprietarului. Prin contract, acesta este obligat ca in termen de maxim 40 de zile sa efectueze reparatiile urgentem sub sanctiunea reducerii proportionale a chiriei.

6
Legea interzice clauzele care te obliga pe tine, in calitate de chirias, la plata unor sume de bani cu titlu de reparatii in vederea predarii locuintei in stare normala. Astfel, sunt considerate „nule” prevederile de tipul : „chiriasul imi va da x bani pentru a restaura casa ,pentru a repara conductele etc”.

7
Ai dreptul sa ceri chitanta pentru chiria pe care o platesti lunar. De asemenea, poti sa ceri proprietarului sa-ti justifice orice decont precum si modul de repartizare intre chiriasi a cheltuielilor comune.
 

8 Nu vei putea fi obligat de proprietar sa inchei asigurari de daune pentru locuinta inchiriata.
 

9 Proprietarul, persoana fizica sau juridica privata, nu te poate obliga sa inregistrezi contractul la organul fiscal teritorial, aceasta actiune fiind in obligatia sa.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Gura de lup si buza de iepure la animalele de companie

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Mirosul gurii la caini si pisici

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare