Cumpararea unei locuinte

# inghiriere apartament #inghiriere casa #chirie

5 motive pentru care oamenii destepti inchiriaza o casa in loc sa cumpere una

Cand vine vorba despre alegerea unei locuinte, multe familii oscileaza intre a cumpara un imobil sau a inchiria o casa. Oricare dintre cele doua variante aduce cu sine avantaje si dezavantaje, iar decizia finala depinde de nevoile si prioritatile fiecaruia.

Cand cumperi o locuinta, ai siguranta unui spatiu propriu, pe care il poti amenaja si structura exact asa cum iti doresti. In schimb, investitia pe care o faci este una extrem de mare si de riscanta, daca nu cercetezi cu atentie piata.

In cazul unei case inchiriate, chiar daca nu esti proprietarul spatiului in care locuiesti, ai un avantaj imens: libertatea de a te muta cu usurinta atunci cand vrei sa faci acest lucru. In plus, eforturile financiare pot fi semnificativ mai mici decat in cazul achizitionarii unui apartament.

Daca te afli in ipostaza de a alege, citeste mai jos care sunt cele 5 aspecte care determina oamenii inteligenti sa inchirieze o casa, in loc sa o cumpere.

1. Riscul financiar implicat

In prezent, a detine o casa reprezinta o miscare complicata pentru majoritate, in conditiile in care preturile pietei se afla intr-o continua fluctuatie de la an la an.

In contextual acesta, cumpararea unei locuinte poate fi un risc destul de mare, vanzarea ei ulterioara putand fi influentata de trendurile pietei, proprietarii primind mult mai putin decat au investit la inceput pentru acelasi imobil.

De aceea, foarte multe persoane prefera sa isi gestioneze bugetul intr-un mod diferit. De exemplu, inchirierea unei case in Cluj a devenit in anul 2019 o optiune foarte buna, locatarii reusind sa gaseasca locuinte spatioase, amenajate modern, cu un pret lunar minim.

2. Libertatea de miscare

Daca esti determinat sa ramai in acelasi loc cel putin in urmatorii zece ani, cumpararea unei case poate fi o alegere inspirata pentru tine. Cu toate acestea, in prezent, flexibilitatea este foarte importanta pentru majoritatea persoanelor orientate catre dezvoltare personala si profesionala.

De aceea, multi oameni prefera inchirierea unui apartament si libertatea de a se muta cu usurinta oricand doresc, in cazul in care intalnesc o oportunitate unica in alt oras sau chiar in alta tara.

3. Eliminarea costurilor continue si neprevazute

Desi poti avea senzatia ca a cumpara o casa implica doar costul de achizitie, adevarul este ca o locuinta iti va consuma o parte din buget chiar si dupa achitarea intregului pret.

Indiferent de locul in care locuiesti si de stilul tau de viata, o casa are nevoie de mentenanta. Astfel, chiar daca ai platit deja imobilul, va fi nevoie sa investesti in reparatii, reamenajare, zugravire si alte asemenea activitati, pentru a pastra imobilul intr-o stare buna permanenta.

Pe de alta parte, daca alegi sa stai in chirie, proprietarul va fi cel care va face aceste investitii, tu platind doar suma lunara stabilita.

4. Posibilitatea de a crea un cont de economii

Odata ce ai decis sa cumperi o casa, vei avea nevoie de o suma consistenta de bani pentru a plati avansul. In perioada imediat urmatoare, ratele lunare si cheltuielile obligatorii (cumparaturi, utilitati, abonamente) nu iti vor permite sa pui deoparte nici macar cateva sute de lei.

De aceea, o mare parte dintre oameni prefera sa plateasca o chirie medie si sa stranga lunar o suma de bani pe care sa o pastreze intr-un cont de economii. Aceasta este o miscare inteligenta, pe termen lung.

5. Prioritizarea altor nevoi

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii inteligenti prefera un contract de inchiriere in detrimentul achizitionarii unei case este legat de prioritizarea necesitatilor.

Multe persoane iau in calcul cumpararea unei locuinte, insa dupa efectuarea calculelor ajung la concluzia ca bugetul de care dispun poate fi utilizat intr-un mod mult mai avantajos.

Aceste persoane prefera sa isi investeasca banii in cursuri de specializare, workshop-uri, calatorii si alte experiente menite sa contribuie la procesul de invatare, dezvoltare si implinire personala si profesionala.

Prin urmare, daca factorii de mai sus sunt importanti pentru tine, este posibil ca inchirierea unei case sa reprezinte o alegere inspirata si in cazul tau. Ia in calcul toate posibilitatile si ia decizia potrivita pentru tine.

Sursa: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cumparare-casa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea