Cumpararea unei locuinte

#pret #salariu #imprumut #rata #achizitie #imobil #decor casa

3 semne ca esti pregatit sa iti cumperi o casa

Piata imobiliara din Romania a ajuns sa abunde in oferte atractive pentru vanzarile de locuinte, motiv pentru care ai putea fi tentat sa iti cumperi o casa in aceasta perioada. Iar cum expertii in imobiliare nu estimeaza o revenire a pietei prea curand, poti sa te gandesti tot mai serios sa devii proprietar.

La fel ca la orice mare pas in viata, cumpararea unei case te obliga sa te gandesti foarte serios la aspectele implicate de o decizie atat de importanta. Iata de ce ti-am pregatit o lista de semne care iti arata ca esti pregatit sa iti asumi angajamentul.

1 Cunosti bine piata

Daca analizezi de ceva vreme piata imobiliara si ai o idee clara asupra valorilor proprietatilor din orasul tau, inseamna ca poti sa evaluezi realist ofertele de vanzare pe care le ai la dispozitie. Doar o viziune de ansamblu asupra pietei te poate scapa de pericolul unei investitii neinspirate, pe care sa o regreti mai tarziu.

Stii cat ar trebui sa coste in prezent un apartament sau o casa intr-un anumit cartier? Cunosti avantajele si dezavantajele pe care suma vanzatorului le implica? Atunci esti pregatit sa iti cumperi o casa, fara sa te expui riscului de a regreta pasul mai tarziu.

2 Stii cat iti poti permite

Chiar daca salariul tau, sa spunem, ti-ar permite plata unui imprumut pe termen lung, nu te grabi sa iti asumi datorii colosale.

Consultantii in imobiliare isi sfatuiesc de obicei clientii sa isi masoare capacitatea financiara pe termen lung printr-un calcul simplu: rata lunara pe care o vei suporta nu depaseste 50% din salariul tau, in mod ideal incadrandu-se in aproximativ 25% din venitul incasat in fiecare luna. Un imprumut care sa nu iti consume mai mult de jumatate din banii disponibili lunar reprezinta suma pe care ti-o poti permite!

3 Detii o suma consistenta pentru cheltuielile initiale

Nu doar avansul perceput de banca pentru un imprumut imobiliar (de circa 3-20%) te obliga sa ai resurse financiare inainte sa platesti, in rate, locuinta. Ia in calcul toate cheltuielile initiale pe care cumpararea casei le implica, de la comisionul agentului imobiliar, pana la taxele de cadastru, intabulare, asigurari, comisioanele specialistilor care evalueaza locuinta etc. Aceste costuri variaza, de regula, intre 2% si 7% din suma de cumparare a casei.

De asemenea, este crucial sa iei in calcul si alte imprumuturi pe care le sustii, precum si stabilitatea locului tau de munca. Daca bifezi pozitiv toate aceste aspecte, esti pregatit sa iti cumperi o casa!
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare