Cum sa...

#amplasare dezumidificator #dezumidificator camera #dezumidificator de aer #dezumidificator

Unde amplasam dezumidificatorul de aer in camera, la subsol, intr-o casa cu etaj?

Afla cel mai bun loc pentru a amplasa un dezumidificator casnic in camera: la subsol, pe etaj sau la parter?

Un mediu umed inseamna disconfort si riscuri severe pentru sanatatea si bunurile dumneavoastra. Umiditatea determina aparitia mucegaiului, acarienilor de praf, alergiilor sezoniere grave. O casa afectata de umiditate ii predispune la alergii pe cei care locuiesc in ea. In plus, peretii, mobilierul si alte bunuri pot incepe sa prezinte urme severe de uzura si putreziciune - conditiile perfecte pentru dezvoltarea mucegaiului.

In Occident umiditatea severa obliga deseori familiile sa se mute din locuintele la care tineau. In Romania e mai dificil sa te muti ori de cate ori problema umiditatii din casa incepe sa se resimta. Si oricum aceasta nu este o solutie de dorit - sa te muti pentru ca locuinta este imbibata in umezeala. In schimb, puteti dezvolta bune practici de combatere a umiditatii, alaturi de achizitionarea unui dezumidificator potrivit.

Una din cele mai frecvente intrebari legate de acest aparat care colecteaza surplusul de umiditate din aer, se refera la pozitionare.

 • Unde se pune dezumidificatorul in camera?
 • Unde se amplaseaza dezumidificatorul la subsol?
 • Intr-o casa cu etaj, unde este cel mai bine sa pozitionati dezumidificatorul - pe parter sau pe etaj?
 • Una din principalele conditii pentru ca un dezumidificator de cameră sa fie eficient are legatura cu locul in care il asezati. Pentru a beneficia de toate avantajele sale si pentru ca el sa lucreze la capacitate si eficienta maxime , trebuie sa-i gasiti locul potrivit.

Vom raspunde in continuare la intrebarile de mai sus si va vom oferi cateva informatii care sa va ajute sa identificati cel mai potrivit loc pentru amplasarea dezumidificatorului.

Un dezumidificator de aer este un aparat de uz casnic, folosit pentru reducerea umiditatii aerului din camere, case, birouri. Este utilizat si pentru eliminarea mirosurilor de mucegai in case si birouri unde nu exista ventilatie, dar este folosit si din ratiuni de sanatate - atunci cand aerul umed provoaca astm si alergii.

Dezumidificatoarele casnice pot sa elimine aer umed sau incarcat care tinde sa dezvolte mucegai. De aceea sunt de obicei amplasate in colturile dintr-o camera, casa sau birou. Dar care este locul care determina cea mai mare eficienta pentru dezumidificator de cameră?

Unde se amplaseaza dezumidificatorul in subsol?

Subsolul este unul din cele mai adecvate locuri pentru amplasarea unui dezumidificator casnic - asta pentru ca majoritatea subsolurilor sunt mai umede in comparatie cu alte incaperi din imobil, sunt intotdeauna sub nivelul solului, au mai putin sau deloc acces la lumina naturala a soarelui. Deci subsolul ar trebui sa fie primul loc pe care sa-l aveti in vedere pentru pozitionarea unui dezumidificator pentru ca aici exista umiditate in exces. Aici este mediul propice pentru dezvoltarea fungilor si particulelor de mucegai.

 • Recomandare pentru subsol si parter: Dezumidificator de aer STADLER FORM Albert SFALBERTLW, 2 L, Timer (Alb) = 1412 lei - posibilitate de returnare produs la evoMAG

Chiar daca veti cumpara cel mai bun dezumidificator de pe piata, acesta nu va avea randamentul pe care ar putea sa-l aiba daca nu este amplasat intr-un loc potrivit. Pentru a raspunde la intrebarea: Unde sa asez dezumidificatorul in subsol?, tineti cont de urmatoarele aspecte.

 • In primul rand, va trebui sa asezati dezumidificatorul de aer langa o priza (dar nu langa un tablou electric), intr-un spatiu deschis. Daca este o priza dubla, se recomanda sa nu fie folosita si pentru alt echipament. Cel mai sigur este sa conectati in acea priza doar dezumidificatorul.
 • In al doilea rand, asigurati-va ca dezumidificatorul nu este asezat langa un ochi de apa. Cand asezati acest aparat in subsol trebuie sa inlaturati toate obstacolele din cale - cutii, carti, haine si orice altceva obisnuiti sa depozitati in subsol. Pentru o functionare eficienta, dezumidificatorul trebuie sa nu fie asezat langa o sursa de apa.
 • Dezumidificator AlecoAir D12 ECO,12 l /24h, Uscare Rufe, Ionizare, Display digital, Higrostat, Timer. Debit aer 120 mc/h (Alb)= 620 lei
 • In al treilea rand trebuie sa va asigurati ca toate usile si trecerile de la subsol sunt inchise etans. Acest lucru poate parea cel putin ciudat, dar este important ca un dezumidificator electric sa functioneze corespunzator - in caz contrar va consuma prea multa energie in incercarea de a dezumidifica aerul care intra constant in subsol.

In ceea ce priveste apa colectata, eliminarea sa tine de tipul dezumidificatorului pe care il cumparati. Daca alegeti unul cu rezervor va trebui sa va ingrijiti sa-l goliti ori de cate ori se umple. In cazul in care aveti o chiuveta sau o scurgere in podea s-ar putea sa vi se para mai util sa comandati un dezumidificator de aer cu evacuare a apei colectate.

 • Dezumidificator de aer ARGO DRY 13, 13 l /24 h, Higrostat incorporat, Panou de control digital, Timer, Filtru lavabil de purificare = 680 lei

Unde sa amplasati un dezumidificator in casa?

Urmatoarele locuri sunt potrivite:

- la subsol. E unul din cele mai adecvate locatii pentru asezarea unui dezumidificator. Asta pentru ca cele mai multe subsoluri sunt predispuse la umezeala si se afla sub pamant. Umiditatea crescuta de la subsol poate duce la aparitia si dezvoltarea mucegaiului nedorit. Un dezumidificator poate reduce umiditatea si va poate proteja casa.

- In bai. Prin natura lor, baile sunt medii umede. Daca aveti o baie fara ventilatie si geam, umiditatea excesiva poate determina dezvoltarea mucegaiului si decojirea peretilor sau a tavanului. Plasati aici un dezumidificator pentru a elimina umiditatea in exces si pentru a imbunatati ventilarea.

Ideal pentru baie:

 • Dezumidificator Supra Aldo 15, Pentru 60 mp, Functie uscare rufe, Timer, Display digital, Ideal si pentru Baie, Higrostat= 889 lei
 • Dezumidificator Supra Aldo 12, Pentru 40 mp, Functie uscare rufe, Timer, Display digital, Ideal si pentru Baie, Higrostat, consum redus de energie = 846 lei

Cu functie uscare haine

 • Dezumidificator Supra DU202, 20 l/zi, Ionizare, Pentru 70 mp, Timer, Display, Higrostat, Uscare rufe = 1269 lei
 • Dezumidificator Trotec TTK68E, 20 l/zi, Debit aer 130 mc/h, Util pana la pana la 45 mp, Functie uscare haine, Timer, Higrostat, Display = 952 lei
 • Dezumidificator Trotec TTK69E, 20l zi, Debit aer 130 mc/h, Util pana la 45mp, Functie uscare haine, Timer, Higrostat, Display = 920 lei

- In camera. Daca vreti sa asezati un dezumidificator de aer intr-o camera mica, atunci trebuie sa-i gasiti un loc central. Intr-o camera mare, dezumidificatorul trebuie sa fie in schimb aproape de sursa de umiditate (de exemplu langa fereastra).

Recomandare pentru o camera mica

 • Dezumidificator dezumidificator cu tehnologie peltier de aer Ardes AR8D01, 0.25 l, Celule Peltier (Alb/Albastru) = 390 lei

- In bucatarie. Daca obisnuiti sa gatiti des in bucatarie, ar trebui sa luati in considerare amplasarea unui dezumidificator aici. Inainte de a face acest lucru incercati sa rezolvati problema cu ventilator de evacuare a aerului umed (atentie sa nu-l setati pe modul de circulare, ci pe evacuare). Daca aveti un sistem de ventilatie corespunzator, dar higrometrul arata in continuare ingrijorator, experimentati cu un dezumidificator de aer.

- In garaj. Si aici exista in general un nivel mare de umiditate si este nevoie de interventia unui dezumidificator.

Cand vreti sa identificati cel mai potrivit loc pentru asezarea dezumidificatorului in casa, luati in considerare urmatorii factori:

- Circulatia aerului. Pentru ca aceste dezumidificatoare casnice sunt proiectate sa aspira aerul, sa indeparteze umezeala si sa-l expulzeze inapoi in camera, este important sa nu le asezati intr-un loc care blocheaza circulatia aerului. Specialistii recomanda sa va asigurati ca dezumidificatorul se afla la cel putin 6 cm distanta de pereti si alte obstacole (mobila, obiecte), pe toate laturile. Totusi in practica exista niste exceptii. Unele dezumidificatoare noi sunt proiectate astfel inca sa poata functiona fara problema, la randament foarte bun chiar si atunci cand sunt amplasate langa perete.

 • Trotec TTK 40E, capacitatea de dezumidificare 14 l/zi, debit aer 100 mc/ora, Display si Control Digital, Timer Auto Restart, Indicator umiditate = 708 lei

- Murdarie si praf. Majoritatea dezumidificatoarelor casnice sunt gandite sa filtreze particulele de praf, dar daca sunt asezate intr-un loc cu foarte mult praf, randamentul lor poate sa scada. Filtrul unitatii se poate colmata, ceea ce duce automat la o eficienta scazuta a aparatului. Prin urmare, cand stabiliti locul pentru dezumidificator, alegeti un spatiu relativ curat. Nu trebuie sa fie impecabil, dar retineti ca un mediu foarte incarcat de praf poate compromite capacitatea de actionare si eficienta a dezumidificatorului.

- Electricitate. Chiar daca dezumidificatorul este un aparat care se conecteaza la priza, asta nu inseamna ca trebuie neaparat sa-l asezati exact langa o sursa electrica. De fapt, recomandarea este ca dezumidificatorul sa fie la distanta de priza in care este conectat. De ce? Pentru ca apa colectata din aer se aduna intr-un rezervor intern sau este drenata cu ajutorul unui furtun, iar daca exista o scurgere in timpul functionarii si dezumidificatorul se afla langa sursa de electricitate, atunci pot aparea pericole nedorite.

- Drenaj. In functie de tipul dezumidificatorului, umiditatea extrasa din aer poate fi stocata intr-un rezervor intern sau poate fi eliminata printr-un furtun de evacuare. In cazul unui dezumidificator cu rezervor, va trebuie sa aruncati apa periodic. Daca dezumidificatorul are furtun de scurgere, cel mai probabil veti dori sa reduceti cat mai mult lungimea acestuia pentru a evita posibilele scurgeri. In plus, un furtun scurt reduce riscul de a va impiedica de el din greseala.

 • Cu furtun pentru drenaj continuu - Dezumidificator de aer Delonghi DEX12, 2.1 l, 37 dB(A) (Alb) = 1656 lei
 • Posibilitatea de racordare a unui furtun, pentru evacuarea externă a apei - Dezumidificator Trotec TTK29E, capacitatea de dezumidificare 10 l/zi, Debit de aer 110 mc/h, Pentru spatii de pana la 15 mp, Higrostat reglabil = 571 lei

Daca aveti un dezumidificator cu rezervor atunci nu conteaza unde il asezati (desi ar fi util sa fie aproape de o chiuveta), dar daca este cu furtun de evaculare deja sunteti mai conditionat.

Ganditi-va la reducerea disconfortului generat de caldura

Tineti cont de faptul ca un dezumidificator de aer trage aerul cu umiditate. Indeparteaza umezeala si o colecteaza in recipient. In acest proces, aerul este incalzit inainte de a circula in atmosfera. Dupa cum probabil stiti, o temperatura inalta atrage umiditate crescuta. Un motiv pentru care aerul este incalzit inainte de expulzare este ca poate absorbi mai multa umiditate. Aerul racoros are un punct de referinta mai mic si o umiditate relativa mai mare. Este important sa retineti ca aerul eliminat de un dezumidificator casnic este fierbinte (sau cald). Acest lucru poate fi un disconfort pentru unele persoane, mai ales in sezonul cald. De aceea s-ar putea sa doriti sa gasiti un loc unde fluxul de aer cald sa nu va incomodeze.

Recomandari dezumidificator cu functie confort

 • Dezumidificator Trotec TTK96E, capacitatea de dezumidificare 30 l/zi, Debit 210 mc/h, Pentru spatii de pana la 90 mp, Timer, Higrostat, Functie confort = 1164 lei
 • Dezumidificator Trotec TTK127E, capacitatea de dezumidificare 50 l/zi, Debit 345 mc/h, Pentru spatii de pana la 150 mp, Timer, Higrostat, Functie confort = 2000 lei

Sa asez dezumidificatorul de aer sus sau pe podea?

Atata vreme cat dezumidificatorul are un flux de aer adecvat, nu conteaza unde il asezati. Oricum, depinde si de modelul pe care doriti sa-l cumparati sau il aveti. Daca este un model cu rezervor nu conteaza unde il asezati, pentru ca veti arunca personal apa colectata (tineti cont si de capacitatea rezervorului).

Daca este un model cu scurgere continua, gasiti un loc mai inalt decat chiuveta si evacuati in chiuveta. Instalati-l corect si puteti uita de el.

In anumite situatii dezumidificatorul poate fi asezat direct pe podea, in apropierea unei scurgeri. O pompa automata de evacuare a condensului poate fi utila.

Pentru un subsol amenajat si finisat am nevoie de un dezumidificator casnic?

Daca observati ca este o problema de umiditate in locuinta dumneavoastra, atunci trebuie sa investigati care este cauza. Subsolurile sunt mai predispuse umiditatii excesive. Desigur, amenajarile si finisajele dintr-un subsol vor controla intr-o anumita masura umiditatea, dar mai devreme sau mai tarziu, pot aparea probleme cu mucegaiul. De aceea, pentru a va proteja finisajele si investitia, credem ca este o decizie inteleapta sa plasati un dezumidificator chiar si in subsolul amenajat.

 • Dezumidificatorul cu absorbtie pentru spatii neincalzite, consum redus de energie meaco DD8L, 8 l/zi, Debit aer 115 mc/h, Pentru spatii de 20 mp, Higrostat = 939 lei - transport gratuit la evoMAG

Pentru a gasi locul potrivit pentru un dezumidificator de aer intr-un subsol amenajat tineti cont de urmatorii factori:

 • cat de mare este subsolul
 • ce capacitate are dezumidificatorul
 • care este nivelul mediu de umiditate la subsol

Alegeti un dezumidificator suficient de mare si puternic si plasati-l cat mai central. Daca subsolul este foarte mare s-ar putea sa aveti nevoie de mai multe dezumidificatoare.

La parter sau la etaj - unde se amplaseaza dezumidificatorul?

Cel mai bine este sa-i gasiti un loc pe parter, pentru ca este mai aproape se subsol, locul cel mai umed din locuinta dumneavoastra. Daca exista o problema de vapori la etaj, trebuie sa incercati sa rezolvati cauza inainte de a va decide sa folositi aici un dezumidificator casnic.

Concluzie amplasare dezumidificator de cameră sau subsol

Dezumidificatorul trebuie amplasat cat mai central intr-o incapere ca sa fie cat mai eficient pentru indepartarea umiditatii. Exista cateva zone din casa mai predispuse la umiditate si mucegai - bucatarie, baie, subsol si ar trebui sa dezvoltati bune obiceiuri in combaterea umiditatii - deschideti ferestrele dimineata, cand faceti dus si cand gatiti, asigurati-va ca mocheta si covoarele sunt bine uscate, nu uscati haine in casa (nici macar iarna), daca exista scurgeri de apa rezolvati instalatia.

Dezumidificatorul trebuie asezat astfel incat in calea lui sa nu existe obstacole - mobila, pereti, obiecte. Aerul trebuie sa circule in voie. Ganditi-va si la confort deoarece un dezumidificator electric va genera caldura. Alegeti un loc potrivit pentru a evita pericolele electrice din cauza eventualelor scurgeri accidentale si aproape de o gura de evacuare a apei (chiuveta sau scurgere in podea; mai ales daca este un model cu furtun).

In afara de dezumidificatoare de aer evoMAG va ofera si produse de ingrijire personala, aeroterma electrica, umidificatoare aer, aparate de masura, masini de gaurit, trotinetă electrică si pistoale de lipit.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

 •  
 •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea: Totul despre aparatele ortodontice la caini si pisici

Expertul Acasa.ro, Dr. Raluca-Ioana Nedelea, medic stomatolog

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului