Cum sa...

# pete canapea # pete casa # pete unt #pete ulei #pete

Ulei, unt sau alte grasimi? Solutii naturale pentru a indeparta cele mai dificile pete din casa

Atunci cand in locuinta ta apar pete greu de indepartat pe covor, draperii, lenjeria de pat sau chiar hainele tale pretioase, ti-ar folosi cateva cunostinte despre cum poti sa le cureti rapid si eficient. Iata cateva solutii inedite despre curatarea petelor incapatanate din casa!

1. Petele lasate de fructele de padure
Fructele de padure au un pigment natural intens, care lasa in urma pete albastrui foarte greu de indepartat, mai ales de pe materialele fine. Acelasi lucru este valabil si pentru zeama strugurilor si a merisoarelor.
Pentru a indeparta aceste pete ai nevoie de doua parti egale de detergent lichid de vase si otet alb, pe care sa le aplici pe pete si sa le lasi sa actioneze circa 15 minute. Clateste zona cu apa calduta si repeta procesul, daca este necesar. In cazul in care ai o fata de masa alba sau o perdea imaculata, o tura la masina de spalat cu inalbitor va indeparta definitiv urmele.

2. Sos de rosii
Cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont cand vrei sa cureti petele sosului de rosu este sa nu folosesti apa fierbinte, altfel le vei imprima definitiv in material. Incearca sa le indepartezi cu o mixtura de apa rece si 2 lingurite de otet alb + detergent de vase, lasata sa actioneze local cel putin 30 de minute. Freaca pata bine cu o carpa curata si clateste. Repeta procesul, iar daca urmele decolorate persista, foloseste un produs special din comert.

3. Vin rosu
Cat pata este inca uda, sarea si praful de copt sunt solutii eficiente in curatarea ei, presarate impreuna direct pe zona afectata. Pune un servetel de hartie in spatele petei, astfel incat sa absoarba lichidul in exces. Lasa sodiul sa isi faca treaba timp de 10 minute, apoi clateste cu apa minerala/sifon. Cand pata este deja uscata, este posibil sa nu mai ai sanse de izbanda, intrucat vinul rosu coloreaza fiecare fibra a materialului penetrat. Pentru rezultate cat mai bune, trateaza pata imediat.

4. Ulei sau unt
Petele de ulei, grasime sau unt raspund bine unui numar mare de substante gentile cu materialele textile. Pur si simplu aplica detergent lichid de vase pe un burete si freaca bine portiunea patata, iar daca materialul este gros si aspru, poti utiliza chiar si o perie moale (o periuta de dinti veche, de pilda).
Mai poti folosi si alcool rafinat sau gel igienizant pentru maini, precum si o solutie lichida de curatare a lemnului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului