Cum sa...

#curatare mobilier #mobilier

Trucuri pentru curatarea mobilierului din LEMN, MDF SI PAL

 

Daca vrei sa ai o casa curata tot timpul trebuie sa o intretii. De aceea, este important sa ingrijesti corect toate suprafetele. Iar un loc important il ocupa mobila. Aceasta necesita mai multa atentie si trebuie sa tii cont de particularitatile pieselor de mobiler, atunci cand vine vorba de curatarea lor.

Cum cureti mobila din lemn

Mobilierul din lemn este cel mai pretentios, fiind realizat din materia prima de baza. Tocmai din acest motiv rezista mai mult timp, in special daca este curatata corespunzator.

Iata pasii pentru curatare:

- Sterge mai intai praful cu o laveta moale, uscata sau cu un prosop din microfibra, care sa nu zgarie suprafata.

- Petele de pe mobilier trebuie indepartate cu o solutie din apa calduta si sapun. Atentie, insa! Stoarce bine laveta, apa din abundenta nu face bine lemnului.

- Pentru petele uscate, ceva mai rezistente, care nu se iau cu apa si sapun, dilueaza cateva picaturi de otet alb in apa calduta si sterge suprafata cu o carpa moale.

- Pentru intretinerea si protectia mobilierului, foloseste un spray de curatare cu silicon sau o ceara de finisare a lemnului. Asrfel, mobila ta isi va recapata luciul.

Cum cureti mobila din MDF

MDF-ul se obtine din bucati de lemn tocate, foarte bine maruntite inainte de presare. Acesta este mai rezistent decat PAL-ul.

- Primul pas pentru curatarea mobilierului din MDF este stergerea prafului cu o laveta moale, uscata.

- Trebuie folosite produse de curatare a mobilierului din lemn, dar apoi suprafetele trebuie sterse cu o laveta uscata, pentru a nu ramane urme sau pete.

- Ca sa pastrezi luciul mobilierului, poti recurge la o ceara speciala pentru lemn.

- Evita folosirea produselor care contin alcool, acetona si alti solventi care ar putea distruge lemnul.

Cum cureti mobila din PAL

PAL-ul se obtine prin presarea unor bucati de lemn tocate, lipite intre ele cu diversi adezivi. Pentru a curata acest tip de mobilier foloseste aceleasi trucuri ca si in cazul celui din lemn:

- Foloseste o laveta moale, din bumbac sau microfibra. Poti face lavete foarte bune din tricourile vechi pe care nu le mai porti.

- Apeleaza la produsele din comert, cum sunt spray-urile special concepute pentru mobila.

- In cazul petelor de cerneala sau a urmelor de carioca si pix, viteza ta de reactie este extrem de importantă. Pentru ca cerneala sa nu patrundă în lemn, sterge rapid suprafata afectata cu un produs de curatare pe baza de ceara.

- Daca pata de pe mobila este proaspata, o alta soluție ar fi un amestec intre detergentul de vase si apa calduta. Pentru petele dificil de indepartat, dizolva o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-un pahar cu apa.

- Pentru petele de grasime, pote fi folosita o solutie de curatare a geamurilor care sa nu contină alcool sau amoniac, pentru ca aceste substante deterioreaza lemnul.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea