De ce pestele lasa un miros persistent in bucatarie
Inainte sa descoperi cum poti elimina mirosul, e util sa intelegi de unde provine. Pestele contine o substanta numita trimetilamina (TMA), care se formeaza prin descompunerea unui compus numit oxid de trimetilamina (TMAO), prezent in mod natural in carnea de peste proaspat. TMA este responsabil pentru acel miros intepator, asemanator amoniacului, care devine mai intens atunci cand pestele este expus la caldura.
De asemenea, ustensilele folosite la curatare, blatul de lucru, mainile si vesela pot retine acest miros, extinzandu-l in intreaga bucatarie. Mirosul poate persista ore sau chiar zile intregi daca nu este neutralizat corect.
Trucul genial al lui Martín Berasategui: Laptele face minuni
Chef Martín Berasategui, renumit pentru cele 12 stele Michelin castigate de-a lungul carierei, recomanda un gest simplu, dar eficient: inmoaie pestele in lapte rece timp de 10 minute, imediat dupa curatare si inainte de a-l gati. Acest pas reduce drastic mirosul si contribuie la o textura mai placuta a carnii.
Explicatia stiintifica: Laptele contine cazeina, o proteina care atrage si retine compusii volatili responsabili de mirosuri. In plus, pH-ul usor acid ajuta la neutralizarea trimetilaminei.
Pe scurt:
- Inmoaie pestele crud in lapte rece timp de 10-15 minute.
- Scoate-l, tamponeaza-l usor cu un prosop de hartie.
- Gateste-l ca de obicei – mirosul va fi mult mai discret.
Alte trucuri eficiente pentru eliminarea mirosului de peste
- Fierberea cojilor de citrice. Dupa ce ai gatit pestele, fierbe timp de 10-15 minute cateva coji de lamaie, portocala sau lime intr-un vas cu apa. Vaporii parfumati neutralizeaza mirosurile neplacute si improspateaza aerul.
- Otetul alb – un clasic universal. Pune intr-un vas apa si otet (in parti egale) si lasa-l sa fiarba cateva minute. Mirosul acid al otetului neutralizeaza mirosurile de peste si purifica aerul din bucatarie.
- Cafeaua proaspat macinata sau zatul de cafea. Asaza o farfurioara cu zat proaspat de cafea in apropierea aragazului sau intr-un colt al bucatariei. Cafeaua absoarbe mirosurile si lasa un parfum subtil.
- Bicarbonatul de sodiu. Presara bicarbonat in chiuveta, pe tocator sau in tavile folosite, lasa-l sa actioneze 10 minute, apoi clateste. Bicarbonatul este un neutralizator natural.
- Lamaia si sarea pentru curatarea mainilor si ustensilelor. Taie o lamaie in jumatate, presara sare grunjoasa pe suprafata si freaca mainile sau ustensilele cu ea. Indeparteaza eficient mirosul si dezinfecteaza.
- Ventilatia corecta. Porneste hota cu 5-10 minute inainte de a incepe gatitul si las-o sa functioneze inca 15-20 de minute dupa ce ai terminat. Daca nu ai hota, deschide larg geamurile.
- Lumanari parfumate sau betisoare aromate. Dupa ce ai aerisit bucataria, aprinde o lumanare parfumata cu note citrice sau un betisor aromatic. Acestea completeaza senzatia de curatenie si confort.
Cum sa previi mirosul inainte sa apara
Preventia este mai simpla decat curatarea. Iata cateva reguli care te ajuta sa reduci din start intensitatea mirosurilor:
- Alege peste proaspat, nu congelat, daca ai aceasta optiune. Cu cat este mai proaspat, cu atat mirosul este mai redus.
- Curata pestele imediat dupa cumparare.
- Gateste-l la temperaturi medii, pentru a evita degajarea rapida a trimetilaminei.
- Coace-l in folie de aluminiu sau hartie de copt, pentru a limita dispersarea mirosului.
- Foloseste ierburi aromatice (rozmarin, cimbru, patrunjel), usturoi si lamaie in timpul gatirii – ele mascheaza eficient mirosul.
Ce spun gospodinele si pasionatii de gastronomie
Pe forumuri culinare si grupuri de gospodine, trucul cu laptele a devenit viral. Multi utilizatori confirma ca metoda lui Berasategui functioneaza chiar si pentru pestele cu miros puternic precum macroul sau heringul.
"De cand am aflat de lapte, nu mai miros a peste zile intregi dupa ce gatesc. E genial!" – scrie o utilizatoare pe un grup de retete.
"Functioneaza si pentru fructe de mare. Am testat cu creveti si calamari. Plus ca ies mai fragezi. Recomand!" – confirma un alt pasionat de gatit.
Pestele nu trebuie sa insemne miros
Cu trucuri simple, usor de aplicat si sustinute de stiinta, gatitul pestelui devine o activitate mai placuta si mai prietenoasa cu nasul tau. Laptele rece, citricele, otetul si bicarbonatul sunt aliatii tai de baza, iar chef Berasategui ti-a oferit un pont demn de un profesionist.
Asadar, nu mai evita pestele de teama mirosului. Cu aceste solutii la indemana, te poti bucura de beneficiile lui nutritionale fara sa sacrifici prospetimea bucatariei tale.