Cum sa...

#bucatarie #curatenie #baie

Trucuri de curatenie pentru baie si bucatarie

Pentru multe persoane curatenia este cea mai plictisitoare sarcina si cea mai rea pedeapsa din lume. Dar curatenia poate fi o activitatea simpla si rapida daca folosesti cateva trucuri extrem de utile.

Cum curatam cele mai murdare obiecte din baie

Perdeaua de dus va fi ca noua daca o vom freca cu o solutie de apa oxigenata si apa simpla combinate in parti egale.

Periutele de dinti se igienizeaza daca le lasati la inmuiat in otet timp de o ora, dupa care le clatiti foarte bine cu apa.

Buretii de baie trebuie inmuiati pentru o ora intr-o solutie de otet cu apa in parti egale. La final se clatesc si se lasa la uscat.

Cum curatam cada de baie

Apa oxigenata va dizolva depunerile de calcar si va curata zonele ingalbenite, iar cada va redeveni alba ca zapada. Pulverizati pe suprafata cazii, asteptati jumatate de ora, dupa care clatiti cu apa calda.

Bicarbonatul de sodiu este si el eficient, dar aceasta metoda necesita mai mult efort. Peste el se pulverizeaza otet, dupa care se curata suprafata cu o perie.

O solutie cu acid citric poate fi eficienta in curatarea zonelor ingalbenite. La un plic de acid citric se adauga un pahar cu apa, iar solutia astfel obtinuta se aplica cu un burete pe suprafetele dorite si se lasa sa actioneze timp de 20 de minute. La final se clateste cu apa calda.

Cum curatam vasul de toaleta

Pentru a face vasul de toaleta ca nou avem nevoie de o mixtura de pudra de mustar, acid citric si amidon de porumb, toate combinate in parti egale.

Faceti acasa o „bomba” pentru curatarea vasului de toaleta, care va asigura si un miros placut. Aceasta se prepara din o cana de bicarbonat de sodiu, un sfert de cana de acid citric, jumatate de lingurita de otet, o lingura de apa oxigenta de 6% si 15-20 de picaturi din uleiul esential favorit.

Se pun bicarbonatul si acidul citric intr-un bol. In alt bol se amesteca apa oxigenata cu otetul, apoi adaugati incet lichidele peste amestecul uscat, pana obtineti o pasta groasa. Adaugati uleiul esential, dupa care faceti din amestecul rezultat bile cu ajutorul unei linguri. Se lasa la uscat timp de sase ore, iar apoi se pastreaza intr-un recipient cu capac.

Cum curatam faianta, gresia si rosturile

O lumanare alba de parafina este arma numarul 1 in lupta cu murdaria acumulata in rosturi. Operatiunea este simpla: se freaca rosturile cu lumanarea de cateva ori. Aceasta nu doar ca le va curata, dar le va si proteja de murdarie pe viitor.

Bicarbonatul de sodiu curata si el in profunzime rosturile, cu ajutorul unei periute de dinti inmuiate in apa.

Pentru placi de faianta si gresie stralucitoare avem nevoie de un pahar cu apa calda si 15 grame de acid citric (multiplicati in functie de suprafata care are nevoie de curatare). Cu solutia astfel obtinuta se spala placile, iar la final se clateste cu apa calda.

Otetul este si el un bun agent de curatare si dezinfectare pentru faianta. Pulverizati, asteptati 10 minute, apoi clatiti cu apa calda. La final stergeti faianta cu o carpa din microfibra.

Cum curatam masina de spalat rufe

Acidul citric poate indeparta reziduurile si depunerile de calcar ce se acumuleaza in masina de spalat. Puneti 60 de grame de acid citric in compartimentul pentru detergent pudra si porniti masina pentru un ciclu complet la temperatura cea mai inalta.

De asemnea, puteti folosi o solutie de un sfert de cana cu apa si un sfert de cana cu bicarbonat de sodiu care se toarna in compartimentul pentru detergent, iar in cuva se adauga doua cani de otet. Porniti masina folosind ciclul normal de spalare, iar la final curatati cu un burete ganiturile si usa masinii. Lasati usa deschisa pentru a se usca complet.

Cum indepartam petele de grasime din cuptor

Un truc pe cat de banal, pe atat de eficient este folosirea gumei de sters pentru curatarea cuptorului. Aceasta metoda este folosita chiar de profesionisti.

Sucul de lamaie sau otetul sunt „arme” eficiente in lupta cu grasimea din cuptor. Se aplica pe toate suprafetele cu ajutorul unui burete, se lasa sa actioneze 15 minute, dupa care se sterge cu o carpa umeda. Otetul trebuie lasat sa actioneze cateva ore, cu usa cuptorului inchisa, pentru ca mirosul poate fi deranjant. La final se limpezeste cu o scarpa umeda.

Praful de copt este o solutie naturala de curatat. Stergeti cuptorul cu apa fierbinte, presarati praf de copt si pulverizati apa. Dupa jumatate de ora, se sterge cu o carpa umeda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului