Cum sa...

# cum scapi tigrul de platan #tigrul de platan #tigrul platanului #intepatura

Tigrul de platan, musculitele care ne fac vara un calvar! De unde vin si cum scapi de ele

Tigrul de platan este o insecta ce provine din America de Nord. Aceasta au ajuns in Europa in 1964, in Padova, Italia. S-au raspandit rapid pe intreg continentul, iar de 3-4 ani au ajuns si in Romania.

Cu siguranta le recunosti dupa aspectul unic. Acestea sunt aproape transparente si au pete negre in stil animal print. Au intre 3 si 6 mm lungime si sunt extrem de silentioase, spre deosebire de tantari. Le observi abia dupa ce te-au ciupit.

Odata cu venirea caldurii aceste insecte si-au facut din nou aparitia. Desi intepatura acestora nu este priculoasa, nu este deloc placuta. In cel mai multe cazuri, in urma intepaturii persoanele pot prezenta mici iritatii ale pielii in zona respectiva. Acestea trec insa mult mai rapid decat cele provocate de tantari.

Cum scapi de tigrul de platan

Aceste insecte isi fac simtita prezenta in special in zonele in care exista platani, insa au fost observate in numar mare si in zonele in care exista frasini. Daca stai la curte si ai platani sau frasini trebuie sa ii stropesti periodic cu tratamente fitosanitare.

Poti evita ca tigrul de platan sa-ti intre in casa doar prin montarea plaselor anti-insecte.

In momentul incare iesi din casa, poti evita sa fii intepat de aceste insecte purtand haine deschise la culoare, care acopera corpul in proportie mare, mai ales daca mergi in parc sau intr-o zona verde. Poti folosi si spray-uri anti-insecte, insa in cazul acestor musculite acestea nu sunt la fel de eficiente ca in cazul tantarilor.

Ce trebuie sa faci daca ai fost ciupit de tigrul de platan

In primul rand nu trebuie sa te scarpini. Iti poti provoca rani si exista riscul de infectie, caz in care vei fi nevoit sa iei un tratament cu antibiotice.

Pentru a scapa de mancarime dezinfecteaza mai intai zona cu putin alcool medicinal, apoi aplica un cub de gheata. Acesta ajuta la diminuarea inflamatiei si te scapa de mancarime.

In cazul in care mancarimea este severa, medicii recomanda aplicarea unor creme antihistaminice si pe baza de mentol, pentru calmarea inflamatiei si a mancarimii. Daca acestea nu trec in 24 de ore trebuie sa consulti un medic dermatolog.

Atentie! Daca reactia este una grava, cu semne clare de alergie cum ar fi umflarea pleoapelor, a buzelor, dificultati in respiratie, atunci trebuie sa te prezinti de urgenta la spital!

Stiai ca tigrul de platan si plosnita de cereale sunt rude apropiate?

Sursa foto: pistil.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea