Cum sa...

#amenajare living #sufragerie

Sufragerie in stil retro: sfaturi de amenajare

Ai ramas fara idei pentru amenajarea sufrageriei? Daca esti o persoana nostalgica, mai ales pentru inspiratie, ai putea sa privesti mai degraba spre trecut, nu spre viitor. Cu alte cuvinte, ai putea sa te inspiri din stilul de design retro. Acesta se refera la accesorii si piese care erau la moda intre anii ‘60 si 90’, piese cu aspect vechi, culori cat mai stridente, forme geometrice si elemente eclectrice. Daca mobilierul abstract si cu forme atipice, din sticla, plastic sau chiar furnir suna bine, atunci acesta este stilul pe care trebuie sa-l abordezi.

Pe partea de inspiratie te ajutam noi, tu mai trebuie doar sa ai pregatit cardul tau de credit pentru cumparaturi rapide.

Alege mobilierul potrivit

Mobilierul retro este caracterizat prin confort, dar rareori poti observa un ansamblu care sa inglobeze un adevart set, ca in zilele noastre. Materialele folosite de obicei sunt fibra de sticla si plasticul, asa cum explicam si mai sus, dar in combinatie mai ales cu lemnul sau cu pielea naturala. In ceea ce priveste designul, cele mai comune vor fi formele atipice, dar si texturile lucioase.

Mobila vintage care nu trebuie sa lipseasca dintr-o sufragerie este reprezentata de:

  • O canapea moale cu perne decorative;
  • Fotolii voluminoase, fie cu margini din lemn lucrat manual, fie cu brate rotunjite;
  • Sezlonguri confortabile;

Daca livingul tau include si o zona de luat masa, achizitioneaza si o masa din lemn masiv alaturi de scaune tapitate, de preferat cu spatarele rotunjite.

Mizeaza pe culorile indraznete si modelele specifice

In amenajarile retro vor fi nelipsite culorile jucause si puternice, cele care atrag instant atentia. Ai grija totusi sa nu te bazezi exclusiv pe o paleta de culori vibrante deoarece risti sa te trezesti la final cu un decor destul de haotic. In schimb, combina nuantele de galben, portocaliu, rosu, violet, fucsia, maro sau verde cu tonuri neutre sau nonculori.

Modelele specifice stilului retro sunt carourile, dungile, modelele florale, formele geometrice sau bulinele, inspirate din faimosul pop art aparut in anii ‘60. Ai grija totusi sa nu le folosesti pe toate in acelasi timp sau vei incarca mult prea mult spatiul.

Foloseste lumina potrivita

Stilul retro este caracterizat de o lumina rece care sa contrabalanseze designul mult prea jucaus folosit in general. In afara de lumina naturala, te sfatuim sa alegi becuri care sa o imite cat mai bine, precum si lampi de podea care sa fie pozitionate in punctele cheie ale camerei.

Te poti juca putin inclusiv cu aspectul obiectelor de iluminat, de exemplu avand posibilitatea de a alege lampi de podea foarte mari sau cele cu forma de bumerang.

Adauga detalii decorative indraznete

Asa cum probabil stiai deja, detaliile pot face diferenta. De asta te sfatuim sa alegi elemente de decor ceva mai nonconformiste pentru sufrageria ta in stil retro, de exemplu fotografii alb negru, carti postale sau chiar niste volume cu aspect vintage. Televizoarele, radiourile sau vechile telefoane cu roata se vor simti ca acasa in cadrul acestui aranjament.

Nu trebuie sa-ti fie frica sa integrezi elemente din stiluri diferite atat timp cat aceasta alaturare se simte fireasca!

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare