Cum sa...

#sfestania #sfintirea casei #casa

Sfaturi pentru sfintirea casei: afla cand si cum trebuie facut acest ritual

 

Sfestania este denumirea populara pentru Agheasma Mica sau Sfintirea cea mica a apei. Din punct de vedere teologic sfestania este o ierurgie. Sfintirea casei este un ritual important si de o insemnatate deosebita in randurile romanilor. Casa trebuie sfintita pentru ca duhurile viclene si prezenta raului din casa sa fie alungate. Acest obicei nu purifica doar casa ci si gandurile.

Cand se savarseste?

Sfintirea casei este facuta de catre preot in biserica, in prima vineri din fiecare luna, seara dupa vecernie, iar in casele credinciosilor, oricand cer credinciosii, mai putin in saptamana de dupa Sfintele Pasti sau de dupa Craciun.

Sfestania se savarseste in toate posturile de peste an, precum si in zilele de post de peste saptamana, miercurea si vinerea. Cine poate, este bine sa savarseasca sfestanie in toate posturile. Cine nu poate, sa o faca cel putin in Postul Mare.

Slujba sfestaniei cuprinde sfintirea apei, stropirea cu apa sfintita a celor prezenti si a tuturor camerelor; dupa caz, se adauga dezlegari de blesteme, de farmece, de juraminte, rugaciuni pentru impacare, pentru ajutor si pentru sanatatea trupeasca si sufleteasca a celor ce locuiesc in casa, conform sfantulambrozie.ro.

Pregatirea :

Cine doreste a chema preotul pentru a savarsi sfestania in casa, trebuie sa stie cum sa se pregateasca pentru aceasta. Mai intai, cei din casa trebuie sa se spovedeasca si sa posteasca, sa se fereasca de cearta, dusmanii sau alte rele. in al doilea rand, casa in care urmeaza a se face sfestania trebuie sa fie curata. Este de neinchipuit sa stropim cu apa sfintita o casa murdara sau neingrijita si asta pentru ca orice slujba de sfintire savarsita de preot este echivalenta cu aducerea harului lui Dumnezeu in casa.

Cele necesare la sfestanie:

Pe o masuta acoperita cu o fata de masa alba, orientata spre rasarit, se vor aseza urmatoarele:

  1.  un vas larg la gura cu apa curata;
  2.  un manunchi de busuioc;
  3.  cate un bol cu faina si altul cu zahar;
  4.  o paine, o sticla de undelemn si una de vin;
  5.  o catuie cu carbune aprins si tamaie ;
  6.  trei lumanari de ceara;
  7.  un pomelnic cu cei vii din casa ;
  8.  o icoana (asezata pe masa orientata spre rasarit) ;
  9.  un prosop curat (pe care preotul isi va sterge mana dupa sfintirea apei), potrivit sfantulambrozie.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului