Cum sa...

#smartphone #notebook #laptop #dispozitive mobile #siguranta vacanta

Sfaturi de siguranta a dispozitivelor mobile in calatorie sau vacanta

Daca obisnuiesti sa calatoresti mult sau sa lucrezi deseori la laptop  in afara biroului, activitatea profesionala in care esti implicat presupune conexiuni repetate in timpul calatoriilor, folosind hot spot-urile din aeroporturi, restaurante, hoteluri si alte locuri publice .

Exista milioanele de utilizatori care isi folosesc laptopul oriunde sunt nevoiti sa se deplaseze in interes de serviciu sau din nevoie de recreere. Chiar daca echipamentul cu care realizati acest lucru este un netbook, un laptop sau un smartphone este nevoie de protectie permanenta. Iata cateva sfaturi legate de cum poti sa naviga in siguranta in spatiul cibernetic.



Inainte de a pleca in calatorie



1  Instaleaza sau actualizeaza software-ul antivirus 

Intotdeauna utilizati o suita antivirus si verifica ca ai instalata cea mai recenta versiune disponibila. Chiar si netbook-urile, care nu sunt foarte rapide, sunt capabile sa ruleze un scaner viral adecvat pentru a asigura protectia necesara chiar fara ca acesta sa incetineasca viteza sistemului de operare.

2 Fii cu un pas in fata infiltrarilor malware

Este recomandat sa se realizeze un back-up al tuturor datelor importante, indiferent daca sunt stocate in netbook, laptop sau smartphone, pentru a le garanta maximul de siguranta. In cazul in care dispozitivul este pierdut sau furat, se poate elimina de asemnea scenariul nedorit in care esti despartit de datele esentiale din memoria unui laptop, netbook, etc.

3 Foloseste parole criptate

Atat datele cat si dispozitivele care stocheaza datele ar trebui intotdeauna sa fie protejate prin parole. Cel mai bine este sa utilizezi criptarea in cazul in care acestea cad in mainile cui nu trebuie. Daca ai mai multe adrese de e-mail sau conturi pe diferite site-uri, nu folosi aceeasi parola peste tot. Daca parola ta este aceeasi la toate conturile si adresele de e-mail, iar unul dintre acestea ajunge sa fie spart, celelalte vor fi foarte usor de accesat, iar informatiile personale vor fi la indemana oricui.

4 Verifica  memoriile flash USB si toate dispozitivele USB pe care le folosesti

Mediile de stocare portabile sunt printre cele mai des intalnite mijloace de raspandire a malware-ului. Inainte de a pleca in calatorii de afaceri sau in concediu acorda timpul necesar pentru a scana aceste medii.

Totodata, formateaza cardul camerei foto, chiar daca aceasta este nou, preferabil chiar cu ajutorul camerei si nu prin cititorul de carduri al computerului, tocmai pentru elimina orice risc potential. Nu este un lucru neobisnuit ca noile dispozitive flash de stocare sa fie livrate cu continut malware preinstalat accidental.



Atunci cand esti in calatorie



1 Atentie la hoti

Furtul unui computer portabil sau al unui telefon poate compromite calatoria. Pentru a evita neplacerile intotdeauna pastreaza dispozitivul in locuri sigure.

2 Retelele wireless

Desi pentru unii acest  sfat poate parea unul exagerat , in vacanta si nu numai, ar trebui  evitata  folosirea retelelor publice nesecurizate cu orice cost si in orice imprejurare. Hackerii se pot folosi foarte usor de aceste retele pentru a sustrage date importante sau a imprastia virusi.

3 Ai grija la hotii de informatie

Fi foarte vigilent atunci cand utilizezi in calatorie un computer public aflat in holul unui hotel sau intr-un Internet Cafe. Aceste computere sunt deseori infectate cu aplicatii care inregistreaza secventele de taste apasate, adica keylogger-e - un tip de software malitios care subtilizeaza in fundal parole si poate inregistra datele pe masura ce acestea sunt tastate.

Daca este necesar sa utilizezi un astfel de computer, evita folosirea serviciilor de internet banking , nu accesa conturi de e-mail sau conturile personale de retele sociale.  Mai mult decat atat, atunci cand utilizezi un dispozitiv USB, gandeste-te intodeauna ca poti aduce acasa sau la locul de munca un malware sau troian.

4 Mentine temperatura optima pentru dispozitivul tau

Temperaturile ridicate din timpul calatoriilor efectuate vara sunt "inamici" ai dispozitivelor electonice. Soarele si caldura excesiva din habitaclul masinii parcate in soare sau uitarea echipamentului expus direct la soare pot provoca daune considerabile sau chiar distrugere.

5 Navigheaza pe web in siguranta

O optiune mai sigura decat cea de utilizare a unei retele Wi-Fi publice este cea de a naviga pe internet utilizand propriul modem sau smartphone.  Pentru a evita costurile mari de roaming utilizeaza o cartela preplatita  achizitionata  din tara in care te afli in  vacanta.

6 Deschide un nou cont e-mail

Configureaza redirectionarea automata a mesajelor din casuta postala primara catre un cont de "calatorie sau vacanta". In acest fel, in cazul in care cineva reuseste sa sparga adresa de e-mail, va subtiliza  credentialele contului e-mail, neplacerile vor fi considerabil mai mici decat daca contul utilizat curent ar fi compromis.

7 Scaneaza computerul

Atunci cand este posibil, scaneaza laptopul - macar cu un scanner online pentru a te asigura ca este lipsit de continut malware. Un scaner antivirus asigura nu numai detectia ci si inlaturarea continutului malware depistat, avand aceiasi eficienta ca solutiile instalate. Totusi el nu va poate proteja decat retroactiv. De aceea, necesitatea unei solutii instalate permanent ramane esentiala.



Atunci cand te intorci la birou sau acasa



1 Scaneaza computerul si smartphone-ul in cautarea virusilor

Doar pentru a fi siguri; ulterior sosirii trebuie rulata o scanare a computerul si telefonului in fata potentialelor infiltratii.

Se recomanda de asemenea si scanarea stick-urilor  de memorie USB folosite in calatorie sau cardul camerei foto daca acesta a fost conectat la computer in timpul calatoriei.

2  Contul e-mai curent

Redirectioneaza mesajele din contul secundar creat special pentru durata calatoriei si revin-o la contul e-mail obisnuit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului