Cum sa...

# recuperator de caldura #recuperator caldura

Recuperatorul de caldura Prana – un mod simplu de a avea grija de sanatatea ta si a familiei tale

In momentul in care iti doresti sa obtii o temperatura optima, care sa asigure confortul tuturor membrilor din casa (indiferent in ce camera s-ar afla), varianta cea mai buna atat din punct de vedere al eficientei, cat si al costului, este un recuperator de caldura.

 

Este de la sine inteles faptul ca un astfel de sistem trebuie ales pe baza unor criterii tehnice de functionalitate. Unul dintre cei mai importanti parametri ce trebuie avut in vedere in alegerea recuperatorului de caldura este coeficientul de recuperare a caldurii.

Unde gasesti un ventilator cu recuperare de caldura de calitate?

Fiind vorba despre o investitie pe termen lung, calitatea si eficacitatea ventilatorului cu recuperator de caldura sunt principalele caracteristici pe care utilizatorii (persoane fizice sau juridice) ar trebui sa le caute.

In Romania exista mai multe companii care pun la dispozitia clientilor sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura, majoritatea produselor functionand pe baza unor schimbatoare de caldura ceramice si pe baza unei tehnologii cu flux reversibil.

Produsele Prana se remarca insa datorita eficientei energetice mari (de pana la 92%) si tehnologiei revolutionare dublu flux. Compania Prana produce astazi cea de-a patra generatie de sisteme de ventilatie, echipate cu schimbator de caldura din cupru (material cu proprietati antiseptice naturale, ce decontamineaza eficient aerul).

Pe langa eficienta energetica ridicata, recuperatoarele Prana aduc utilizatorilor un confort sporit, mentinand un nivel optim de umiditate in locuinte si contribuind la eliminarea mirosurilor neplacute, igrasiei si mucegaiului.

Cum functioneaza, mai exact, un recuperator de caldura Prana?

Fata de alte sisteme de recuperare a caldurii, cele produse de Prana se diferentiaza prin doua aspecte extrem de importante.

In primul rand, este vorba despre materialul din care este produs schimbatorul de caldura, si anume cuprul. Avand proprietati antiseptice si o conductivitate termica ridicata, cuprul are rolul de a decontamina aerul ce trece prin el, eliminand astfel posibilitatea aparitiei unor probleme de sanatate cauzate de existenta virusilor si a bacteriilor. Mai mult, fiind un material ce nu rugineste, acesta nu trebuie schimbat, costurile cu consumabilele fiind astfel eliminate.

In al doilea rand, acest recuperator de caldura cu ventilatie este un sistem cu dublu flux, ceea ce permite ventilarea unei cantitati mai mari de aer si deci, o economie considerabila a energiei. Mai exact, faptul ca tehnologia dublu flux face ca admisia si evacuarea aerului sa se produca simultan si continuu conduce la dublarea debitului de aer, fata de recuperatoarele cu flux reversibil clasice.

De asemenea, recuperatoarele Prana au dimensiuni compacte, se monteaza facil, in doar doua ore, si nu presupun lucrari de reparatie ulterioare. Dispun de un sistem de auto-curatare si au un consum mic de energie, iar sistemul de comanda este simplu si comod.

Ce trebuie sa iei in considerare atunci cand alegi un recuperator de caldura?

in functie de coeficientul de recuperare a caldurii, un anumit model va fi potrivit intr-un mediu de lucru, altul acasa. Iata de ce trebuie sa tii cont atunci cand doresti sa achizitionezi un ventilator cu recuperare de caldura Prana:

 

Numarul de persoane ce stau in permanenta in incapere

Conform normelor europene, in decurs de o ora o persoana are nevoie de 12-20 m³ de aer proaspat. Astfel, in cazul apartamentelor de locuit, unul sau doua recuperatoare Prana 150 (cu admisie 115 m³/ora, evacuare 105 m³/ora, coeficient de recuperare 91%) sunt suficiente.

Pentru o sala de birouri in care isi desfasoara activitatea in permanenta mai multe persoane, recuperatorul Prana 200G este ideal (admisie 135m³/ora, evacuare 125 m³/ora, coeficient de recuperare 92%).

 

Suprafata totala a incaperii

Pentru apartamente, case sau gradinite (incaperi cu suprafata de pana la 60 m²), recuperatoarele Prana 150 sau Prana 200G sunt cele mai indicate. Avand un coeficient de recuperare ce difera foarte putin, distinctia intre cele doua modele se remarca la nivelul cantitatii de aer admis si evacuat.

Pentru marile centre comerciale, sali spatioase de birouri, restaurante sau cafenele (cu suprafata de pana la120 m²) cel mai indicat este recuperatorul Prana 200C (admisie 235m³/ ora, evacuare 220m³/ora, coeficient de recuperare 81%).

Pentru suprafetele foarte mari, cum sunt uzinele, fabricile, salile de sport sau depozitele, cele mai potrivite sunt modelele: Prana 250, Prana 340S sau Prana 340S+.

 

Compartimentarea spatiului

Este un aspect important pentru ca, in functie de aceasta se stabileste de cate recuperatoare este nevoie si ce caracteristici ar trebui sa aiba acestea pentru a asigura o ventilare corecta a aerului. De exemplu, intr-un apartament de 2 camere (apx. 55 metri patrati) este suficient un singur recuperator Prana 150.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Cauta-ti perechea