Cum sa...

#calorifere #incalzire casa #aerisire calorifere #aerisire calorifer #pregatire calorifere pentru iarna

Pregateste-te de sezonul rece! Iata cum se aerisesc corect caloriferele!

Pana ca temperaturile sa scada intr-atat de mult incat sa fii nevoit sa dai drumul la caldura, trebuie sa aerisesti caloriferele. Operatiunea este extrem de importanta daca vrei ca ele sa incalzeasca bine locuinta pe timpul iernii.

Caloriferele se incalzesc cel mai bine daca pe traseul pe care circula apa nu exista bule de aer. Aceste goluri nu fac decat sa creasca factura la incalzire, intrucat un calorifer care nu se incalzeste asa cum trebuie va genera un consum crescut de combustibil si deci, un pret mai ridicat. Nu conteaza tipul radiatorului, poate fi din fonta, din aluminiu sau din otel, toate intampina aceeasi problema.

Asadar, toamna, atunci cand si testezi buna functionare a instalatiei de incalzire, e bine sa elimini si aerul ramas pe traseu. Iata ce ai de facut!

1. In primul rand, opreste centrala daca ai apucat sa o pui in functiune. Apoi, opreste si robinetele caloriferului, atat pe tur, cat si pe retur.

2. Ia-ti la tine o surubelnita mare, un castron sau un lighean si o carpa.

3. Deschide aerisitorul cu surubelnita. Incepe de la cel mai apropiat calorifer de langa centrala si roteste spre stanga surubul aerisitorului. La inceput va iesi fie aer, fie apa cu aer. De aceea e bine sa ai langa tine un vas pentru a putea colecta apa. Lasa-l 15-20 de secunde pana cand nu mai auzi acel sfarait specific.

4. Pentru a ajuta aerul sa iasa din calorifer, deschide usor robinetul de retur pentru a permite apei de pe coloana sa intre in radiator si sa impinga, astfel, aerul in partea superioara (unde se afla aerisitorul).

5. Roteste surubul in pozitia initiala si apoi deschide complet robinetele de tur si retur.

6. Treci la urmatorul calorifer, pana cand le aerisesti pe toate. E bine sa iei caloriferele in ordinea in care sunt asezate pe circuit.

7. Vei observa ca presiunea indicata de manomentrul centralei incepe sa scada in timpul acestor manevre in care apa este scoasa din calorifere. Daca se apropie de 0,8 bar, atunci mai deschide putin robinetul de umplere. Specialistii spun ca, atunci cand centrala este in repaos, presiunea indicata trebuie sa fie de 1,4 bari, iar cand instalatia functioneaza, presiunea nu trebuie sa depaseasca 2,5 bari.

Sursa foto: wisegeek.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare