Cum sa...

# pierdere caldura #caldura #casa

Pe unde pierde casa ta caldura?

Daca tot au crescut preturile la energie, posibil sa te intereseze raspunsul la aceasta intrebare. In plus, probabil ai observat si tu ca, atunci cand mergi in vizita la prieteni, desi au acelasi tip de incalzire, temperatura difera mult intre locuinte. Hm, care o fi explicatia? Cel mai adesea, izolatia si constructia necorespunzatoare...

 

Toti oamenii isi doresc ca locuinta lor sa pastreze cat mai bine caldura (sau racoarea). Un studiu realizat de E.ON arata ca principalele surse de pierdere a caldurii din casa sunt peretii (35%), ferestrele + usile (25%) si pardoseala (15%).

Care sunt, asadar, sfaturile specialistilor pentru a-ti optimiza atat confortul termic din locuinta, cat si cheltuielile? Stii vorba aia inteleapta: "Omul gospodar isi face vara sanie si iarna car." Asa ca hai sa iti spunem acum, in pragul verii, ca sa fii pe faza la iarna!

Asigura-te ca peretii sunt izolati corespunzator

Izolarea peretilor se poate face atat din exterior, cat si din interior. Dar, daca stai la bloc, izolarea exterioara nu depinde neaparat de proprietari, cat de administratia locala. Daca te numeri printre cei care stau intr-un imobil reabilitat termic, dar totusi ti se pare ca locuinta ta pierde caldura, e vremea sa te orientezi (si) spre izolarea peretilor interiori. Un strat de izolare din vata minerala va asigura un confort termic mult mai bun si iti va aduce cateva grade in plus pe termometru.

Verifica ferestrele si usile

Chiar daca ti se pot parea inchise bine, e posibil sa nu fie chiar asa... Sigur ai observat la o fereastra, aparent inchisa etans, cum se misca perdeaua. Astfel de curenti de aer care patrund in locuinta, desi pot parea inofensivi, pot duce la pierderi de caldura de pana la 25-30%. Daca este vorba de o casa noua, indicat ar fi ca ferestrele sa aiba geamuri cu minimum 3 foi de sticla si umpleri cu gaz corespunzator. Daca, insa, este vorba de o locuinta veche, una dintre solutii este inlocuirea sticlei normale cu sticla termoizolanta, care este calda pe interior. In cazul in care nu exista fonduri pentru o schimbare majora, montarea unor garnituri de cauciuc sau inlocuirea celor vechi poate reprezenta o solutie destul de buna si de impact.

Investeste in materiale de calitate pentru pardoseli

Faptul ca fundatia si placile de ciment se afla chiar sub podea nu ajuta deloc la pastrarea temperaturii din casa. O podea neizolata sau izolata necorespunzator poate duce la pierderea a 15-20% din caldura. Pentru a limita aceste pierderi, o solutie poate fi folosirea unei izolatii din polistiren extrudat de cel putin 5 cm grosime. Alte materiale care pot fi folosite sunt vata minerala sau folia de polietilena spumoasa.

Gata izolatia de pardoseala? Bun. Acum ce pardoseala montezi? Parchetul stratificat, parchetul din lemn masiv sau pardoselile din PVC sunt printre cele mai populare tipuri de pardoseli cunoscute ca fiind termoizolante. Desi primele doua variante sunt solutii ceva mai costisitoare, cu siguranta, in timp, vei recupera investitia din costul mai mic al facturilor sau din faptul ca vor rezista multa vreme.

Si acum ca tot ai cumparat un parchet de calitate, te-ai intrebat vreodata daca il ingrijesti corespunzator? Fie vorba de parchet, PVC sau orice alt material, cu siguranta are „preferintele” lui ca sa reziste pe termen lung (si iar sa faci economie la portofel). Astfel ca un produs cu PH neutru este cea mai buna alegere pe care o poti face, fiindca acesta contine sapun natural care contrabalanseaza efectul apei si nu suprasolicita suprafata delicata. Noul detergent de pardoseli Asevi PH Neutru iti garanteaza ca pana si cele mai sensibile suprafete - lemn, pal, marmura, ceramica, portelan - vor fi protejate impotriva agentilor externi. In plus iti parfumeaza pardoseala intr-un mod inconfundabil. Parol! 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului